HGSS opet u akciji

Dramatično spašavanje mladog para na Biokovu: Bez opreme, ugodna šetnja može postati tragedija

Foto: HGSS Stanica Makarska
Dramatično spašavanje mladog para na Biokovu: Bez opreme, ugodna šetnja može postati tragedija
08.09.2019.
u 09:51
Dehidrirani i bez adekvatne opreme za planinarenje po noći, dobili su upute da pronađu sigurno mjesto i pričekaju pomoć
Pogledaj originalni članak

HGSS-ovci Stanice Makarska u subotu su izašli na intervenciju u potrazi za dvoje stranih državljana koji su se izgubili na Biokovu. U 21, 35 sati na dežurni telefon HGSS stanice Makarska stigla je dojava od mještana Basta. Dvoje stranih državljana koji su se oko 11 sati uputili prema vrhu Sv. Ilija, do večernjih sati nisu se vratili u selo, a obitelj s njima ne može stupiti u kontakt. Pokrenuta je potom standardna procedura potrage i spašavanja te kroz 15-tak minuta na teren izlazi devet spasioca s dva vozila.

Po dolasku HGSS-ovaca u mjesto Bast, stiže i nova dojava kako se mladi par javio obitelji te da nemaju ozljeda. Dehidrirani i bez adekvatne opreme za planinarenje po noći, dobili su upute da pronađu sigurno mjesto i pričekaju pomoć. Unesrećenim planinarima nestaje baterije na mobitelu, te spasioci nisu više u mogućnosti komunicirati s njima.

Nakon nešto više od sat vremena, prvi tim spasioca dolazi do planinara, oprema ih kacigama i lampama te svi zajedno nastavljaju spust prema vozilima. Akcija je završila u jedan sat iza ponoći.

"Jedna od temeljnih aktivnosti HGSS-a je spašavanje, ali isto tako ulažemo ogroman trud i vrijeme u preventivu i edukaciju. Još jednom se pokazalo kako ljudi koji idu u planinu nisu dovoljno svjesni opasnosti koje ona nosi, a bez osnovne planinarske opreme, ugodno šetnja za trenutak može postati tragedija", poručili su HGSS-ovci.

Video: Ova nesreća dokaz je da se tragedija može dogoditi i pri jako maloj brzini

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
10:01 08.09.2019.

Vjerojujem da su to Poljaci. Iste se stvari dogadjaju u Tatrama. Medjutim kad Slovaci ili Cesi izlaze u pomoc dobro to naplate Poljacima.

DH
dalibor.hren
12:13 08.09.2019.

Sve im treba pošteno naplatiti!

CR
CroZrakomlatNo1
09:59 08.09.2019.

Dragi Bog čuva sboje izabrane ovce! Zahvalimo Bogu molitvom!