Željko Jovanović:

'Drago mi je da se HLK oduprla pritisku moći ministra Kujundžića'

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Milan Kujundžić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Milan Kujundžić
14.03.2019.
u 14:47
Vrijeme je za ostavku jer takav ministar ne uživa povjerenje zdravstvenih radnika, poručio je Željko Jovanović
Pogledaj originalni članak

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore odbacilo je zahtjev ministra zdravstva Milana Kujundžića za pokretanje disciplinskog postupka protiv SDP-ovog Željka Jovanovića i oduzimanje liječničke licence ocijenivši ga neosnovanim. Istovremeno, povjerenstvo je prihvatilo Jovanovićev zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv ministra Kujundžića jer je povrijedio Kodeks medicinske etike i deontologije.

- Drago mi je da se HLK oduprla pritisku moći ministra Kujundžića, koji je bez snage argumenata, ali s argumentom snage podnio besmislenu prijavu protiv mene, kojom traži oduzimanje liječničke licence za iskazanu riječ i mišljenje o njegovu radu. Ponavljam, podnošenje njegove prijave protiv mene (ali i kolegice Strenje i kolege Petrova) smatram zloupotrebom položaja kojom se želio baciti krimen na političke konkurente iz oporbe i ušutkati kritičare. Istovremeno pokretanje postupka protiv ministra Kujundžića zbog postupanja suprotno odredbama Kodeksa medicinske etike i deontologije HLK, znači zbog nečasnog postupanja prema svojim kolegama, još je jedna potvrda da mu nije mjesto na čelu ministarstva zdravstva i da premijer Plenković treba dodatno dobro razmisliti o njegovoj smjeni – komentirao je Jovanović.

Podsjetio je na izjave ministra Kujundžića iz kolovoza 2018. godine kada je na pitanje novinara što misli o tome da Most nezavisnih lista traži njegovu smjenu odgovorio "S njima (dr. sc. Ines Strenja Linić, dr. med. i Božo Petrov, dr. med) na stručnoj razini ne mogu razgovarati jer takvu nisku frekvenciju ne mogu postići. Ugledna tzv. doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov, u hrvatskoj medicini znače manje nego ja u hrvatskoj poljoprivredi."

- Tom izjavom, koju su prenijeli svi elektronski i tiskani mediji, svoje ponašanje i djelovanje prof. prim. dr. sc. Milan Kujundžić nije usmjerio na čuvanje ugleda liječništva, već je, naprotiv, povrijedio kolege liječnike i ovakvom neutemeljenom i paušalnom ocjenom omalovažio njihov rad, znanje i časne namjere u skrbi za pacijente. Time je nanio nemjerljivu štetu ne samo dr. Strenji Linić i dr. Petrovu, nego kompletnom liječničkom korpusu i narušio ugled liječnika u društvu, te ugrozio povjerenje pacijenata prema navedenim, ali i svim liječnicima u Hrvatskoj. Pozdravljam odluku Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK koje je prihvatila moje argumente i pokrenula postupak protiv ministra Kujundžića pred Sudom časti HLK zbog takve neprimjerene i skandalozne izjave – kaže Jovanović.

Pita se kako takav čovjek, koji je uz to izjavljivao i da su liječnici u Hrvatskoj “nesposobne neznalice koje ne zaslužuju plaću”, može biti na čelu ministarstva koje je nadležno upravo za zdravlje, rad liječnika i svih zdravstvenih radnika.

- Vrijeme je za ostavku jer takav ministar ne uživa povjerenje zdravstvenih radnika – poručuje Željko Jovanović.

Video: Porez na imovinu: Razlozi za i protiv

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Le-Freak
Le-Freak
09:38 15.03.2019.

Ima li medju nasim ugrozenima netko tko je konstruktivan, sposoban simpatican mozda. Ustvari siguran sam da i takvi postoje ali zasto se propustaju samo ovakvi kao Jovanovic?

OK
okvals54
16:53 14.03.2019.

Vidi Dizaca Tegova i njemu je nesto drago.