cvitanov kraj

Hoće li branitelj optuženog HDZ-a biti novi glavni državni odvjetnik?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Hoće li branitelj optuženog HDZ-a biti novi glavni državni odvjetnik?
21.03.2018.
u 14:47
Ne stoje slučajno Cvitanova izvješća za 2015., 2016, a uskoro i za 2017., u Hrvatskom saboru. Očito nema šanse za reizbor
Pogledaj originalni članak

Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu 23. travnja istječe četverogodišnji mandat.

Vrijeme je za pokretanje procedure njegova reizbora ili imenovanja novog čelnika DORH-a, a među kandidatima se spominju šefica tima u predmetu Todorić, županijska državna odvjetnica u Zagrebu Sani Ljubičić, zatim u istom ŽDO-u voditeljica Građansko-upravnog odjela, nekoć zamjenica ministra pravosuđa Barica Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, županijski državni odvjetnik u Velikoj Gorici Dražen Diklić i odvjetnik Tomislav Penić. Šefa DORH-a imenuje Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade i uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Formalno Vlada može opet predložiti Cvitana jer nema ograničenja mandata. Cvitan je na čelo DORH-a došao 2014., za vladavine SDP-a i Zorana Milanovića. Mladen Bajić ga je još 2005. postavio na čelo USKOK-a pa, koliko god se trudio, Cvitan nije mogao sa sebe skinuti etiketu “Bajićeva čovjeka”.

S Bajićem u dobru i zlu

U svakom slučaju, njih su dvojica najodgovornija za sve dobro, ali i loše što je proteklih 16 godina u Hrvatskoj učinjeno u borbi protiv korupcije i kriminala. Zajedno su radili i na antologijskom još uvijek aktualnom slučaju u kojem je prvi i jedini put optužena politička stranka, HDZ, i njezin bivši čelnik Ivo Sanader. Činjenica da Hrvatski sabor u svojim ladicama još drži Cvitanova izvješća o radu za 2015. i 2016. godinu, a uskoro bi trebali dobiti i izvješće za 2017. godinu, govori da Cvitan baš i nije u milosti vladajućih. Uostalom, još lani u rujnu predsjednik najznačajnijeg antikorupcijskog suda, Županijskog suda u Zagrebu, i sam uskočki sudac, u jednom je intervju za Jutarnji list rekao kako u javnosti prevladava stav, s kojim se i on slaže, kako je u Hrvatskoj splasnuo entuzijazam za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ustvrdio je kako je manji priljev predmeta i kako za to postoje samo dva objašnjenja, ili je kriminala manje, ili tijela kaznenog progona nisu efikasna u otkrivanju. Kad se uzmu u obzir sve te okolnosti, mogućnost da Cvitan bude reizabran gotovo je pa nikakva. Čak i njegov jedini gaf kad se naslikavao s “istražiteljem” Andrejom Plenkovićem u vrijeme afere s Tomislavom Sauchom ne ide mu u prilog. Sve te okolnosti zapravo govore samo jedno: vrijeme je za promjene! A u tom slučaju, kao Bajićeva omiljena državna odvjetnica i Cvitanov izbor za čelnicu USKOK-a, Tamara Laptoš također baš i nema šanse kao kadar Bajićeva kontinuiteta.

Najizgledniji Tomislav Penić

Ako nije riječ o ispipavanju javnosti, prema dostupnim informacijama najizgledniji kandidat za novog šefa je Tomislav Penić, bivši tužitelj u Zagrebu, savjetnik u Tuđmanovu Uredu predsjednika RH, tajnik u Ministarstvu pravosuđa, direktor u Direkciji za poslove pravnog zastupanja u PBZ-u te ipak najpoznatiji kao odvjetnik koji je s Davorinom Budinom branio HDZ u Fimi mediji. To medijski jest intrigantno, ali to nije prepreka za imenovanje. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 42

PO
pozornik66
14:52 21.03.2018.

Skinite udbaške sluge sa vrha pravosudja

TR
TrvtkoKomadina01
15:33 21.03.2018.

Bajića i Cvitana, tu udgašku bagru trebalo procesuirati i zatvoriti zbog služenja komunističkom zločinačkom pothvatu, kojima je glavni cilj bio ćuvati komunistićke zloćimce, kriminalce, pljačkaše, a sa UDBA-om praviti montirane procese hrvatskih domoljuba.

Avatar slaven0
slaven0
16:42 21.03.2018.

Drzavnog odvjetnika treba birati narod, kao i direktora HRTa, dok god ga biraju oni koje on treba kontrolirati glupo je za ocekivati od njega da radi svoj posao.