eurofili

Donji Vidovec, Čabar i Gračac svim srcem podržali ulazak u EU

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
donji vidovec
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
čabar
Foto: Filip Brala/Pixsell
gračac
Autori , ib/VLM, eč/VLM
24.01.2012.
u 10:00
Donji Vidovec ima najviše eurofila u Hrvatskoj. Čak 84 posto mještana glasovalo je na referendumu za ulazak u EU.
Pogledaj originalni članak

Najveća prednost ulaska u EU je otvaranje granica. Koliko su nas samo puta carinici postrojili ispred auta i pretražili torbe! Osjećali smo se kao lopovi. Tko nije bilo vani, ne zna kakve su prednosti ulaska u EU – kaže Marijan Matulin (63), koji se sa suprugom Jelenom (61) nakon 42 godina rada u Njemačkoj vratio u rodni Donji Vidovec.

Ova općina ima najviše eurofila u Hrvatskoj. Čak 84 posto mještana glasovalo je na referendumu za ulazak u EU.

Načelnik Josip Grivec (HSLS), kojemu teče već peti mandat, glavni razlog tako velikog postotka eurofila vidi upravo u tome što “još jedan cijeli Donji Vidovec živi u inozemstvu”.

– Generacije mještana odlazile su trbuhom za kruhom. Drugi je razlog tako velikog postotka na referendumu to što sudjelujemo u čak šest projekata financiranih iz EU fondova, vrijednih više od milijun eura – ističe Grivec, a projekte provode zajedno sa susjedima Mađarima.

Učiteljica Valentina Jambrešić (28) također je glasovala za ulazak u Europsku uniju.

– Za vrijeme studija bila sam mjesec dana u Njemačkoj i znam koliko je važno kad mladi mogu slobodno odlaziti na fakultete u inozemstvu. Mještani su za Europu jer znaju da teško možemo sami opstati. Premali smo. Očekujem bolji život u EU – kaže.

Čabar: Podrška EU najveća je u Gorskom kotaru

Čabrani su svim srcem za EU, pokazali su to i na nedjeljnom, mnogi kažu, povijesnom referendumu za ulazak Hrvatske u EU. Njih čak 81,93 posto izjasnilo se za Uniju, najviše od svih općina i gradova u Gorskom kotaru, gdje je, u odnosu na ostatak Hrvatske, podrška bila iznimno velika, redom više od 70 posto. U Čabru se tome nimalo ne čude, jer život uz 70 kilometara granice sa Slovenijom u bližoj povijesti nije bio nimalo lagan, kazao nam je, ne skrivajući zadovoljstvo, čabarski gradonačelnik Željko Erent.

– Očekivali smo ovakav rezultat. Bili smo upućeni na Sloveniju, Schengen je onemogućavao protok ljudi i robe, imali smo problema s ilegalcima, osjećala se stagnacija. Dio smo Europe, bili smo od nje otrgnuti – kazao nam je gradonačelnik Erent.

Čabranka Antica Turk nada se da će ipak biti bolje, ako ništa, onda zbog granice koja nam je, kazala je, tu, pred nosom.

Gračac: EU nam je posljednja šansa, gore ne može biti

EU nam je posljednja šansa, a referendum je posljednji trzaj. Ovim riječima prokomentirao je Goran Đekić, prvi čovjek Gračaca, činjenicu da je u ovoj općini u ličkom dijelu Zadarske županije čak 82,3 posto birača koji su izišli na referendum odlučilo zaokružiti za. Domicilni Srbi i doseljeni Hrvati svoju su odluku za EU obrazlažu prije svega nadom, ali i tvrdnjom da gore ne može.

– Mi smo tijekom rata krenuli u EU samo što nas je ovdje zaustavilo i zeznulo – opisao nam je odluku da glasuje za EU jedan od doseljenih Hrvata iz BiH.

Andrija Rakovac, doseljenik iz Rijeke, tvrdi kako će uskoro napustiti Gračac sa svojom obitelji.

– Eto, mi ćemo ući uskoro u EU, a ja ću za poslom u EU vjerojatno i prije nego što uđemo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

PE
Pegaz
10:49 24.01.2012.

Po tvom komentaru, reklo bi se da nemas pojma o Cabru, Cabranima niti si ikada tamo bio. Ne sudi po sebi.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:00 24.01.2012.

Hm Uz što želim reči da pumbica nije u pravu, reči ču da razumijem ljude iz Čabra. Radio sam tamo dvije godine i upoznao ljude. Čabar je u rupi koju je bivša Juga koristila za aerodrom za MIG-ove zbog geostrateškog položaja. Kada je Juga propala, svi radno sposobni okrenuli su se radu u Sloveniji, što im je zbog nedostatka posla u Hrvatskoj i prelaska granice svaki dan, donosilo mnogo problema. Obečana cesta dolinom Kupe, ostala je naravno utopija i ovi jadnici su bili u slijepom crijevu u vukojebini gornjoj(bez uvrede), bez perspektive i zato ih ulazak u EU raduje. Podržavam.

PU
pumbica
10:33 24.01.2012.

Pa jasno .Bosancima paše.Jer sada mogu švercat.Jer naša granica s njima je nikakva.I ovi iz Čabra njima je pala sekira u med.Našem graničaru da sto eura.I može tonu marauhane otpelat na zapad....