'vode obradu'

Dodik: Tajne službe prisluškuju i Večernji list! Pavković: Tražit ćemo međunarodnu istragu

Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Milorad Dodik
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Milorad Dodik
Autori Vecernji.hr, Hina
25.06.2019.
u 19:04
Milorad Dodik kazao je da se radi o odluci pod brojem protokola 05/1-4-1547/19 od 10. travnja ove godine. Istaknuo je da je u dokumentu navedeno da se "vodi obrada" desetak medija, među kojima je i Večernji list.
Pogledaj originalni članak

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj je konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu iznio informaciju da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) prisluškuje medije u BiH i okruženju, piše Vecernji.ba.

Dodik je rekao da je OSA, kojoj je na čelu Osman Mehmedagić Osmica, blizak obitelji bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, 10. travnja donijela odluku o 'obradi' pod djelovodnim brojem protokola 05/1-4-1547/19, ustvrdio je Dodik. Pod nadzorom je deset medija, rekao je i pojedinačno naveo Dnevni avaz, Radio televizija Republike Srpske, Večernji list, Nacional, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer. Ustvrdio je da je naređeno i praćenje medija i novinara.

- Točno je da je rečeno da se mora otvoriti sustav praćenja rada tih medija, a to znači prikupljanje podaničkih suradnika koji će pisati kako im bude naloženo - rekao je Dodik. Za takav rad državne sigurnosne agencije optužio je čelnika stranke SDA Bakira Izetbegovića.

- To (OSA) je otuđeni centar moći koji je pod izravnim nadzorom Bakira Izetbegovića. OSA je trebala inkriminirati različite nepodobne ljude - istaknuo je Dodik.

Predstavnici medijskih kuća zatražili su temeljitu istragu ovih navoda. Glavni i odgovorni urednik Večernjeg lista u BiH Jozo Pavković kazao je za Avaz da je to "u svakom slučaju zabrinjavajuće, posebno ako to tvrdi predsjedatelji Predsjedništva BiH.

- Očekujem da se do kraja istraži ova informacija. Utvrdi li se točnom, onda ćemo posve sigurno izvijestiti sve relevantne adrese te zatražiti zaštitu međunarodnih medijskih udruga, ali i kažnjavanje odgovornih za pokušaj gušenja slobode riječi. Sloboda medija zajamčena je brojnim međunarodnim i bh. dokumentima koji govore o ljudskim pravima te medijskim slobodama - kazao je Pavković.

Sumnja se da je Obavještajno-sigurnosna agencija u nekoliko navrata stajala iza pokušaja diskreditiranja dužnosnika u BiH, ali i da je umiješana u fabriciranja afera navodnog vrbovanja selefija za račun hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u BiH.

VIDEO Milorad Dodik kod pape Franje:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar VinkoL
VinkoL
19:33 25.06.2019.

Nije problem kaj srbi prisluškuju svoj portal, problem je sklonost tog portala srbima, deseci članaka dnevno o milevama i jovanima...

Avatar MicroCube
MicroCube
20:08 25.06.2019.

Ne kužim ... zašto bi prisluškivali svoje....?

Avatar Django
Django
20:00 25.06.2019.

“....kažnjavanje odgovornih za pokušaj gušenja slobode riječi....”. Prvo treba pomesti u vlastitoj kući da bi se imalo pravo pametovati drugima. Mislim da svi znamo o čemu govorim.