protiv ž. sačića

Documenta ogorčena povlačenjem optužnice za zločine u Ramljanima

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Documenta ogorčena povlačenjem optužnice za zločine u Ramljanima
09.02.2015.
u 18:47
Mišljenja smo da postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica u kontekstu zapovjedne odgovornosti Željka Sačića, tvrde u Documenti
Pogledaj originalni članak

DORH je danas priopćio da je povučena optužnica protiv dvojice optuženika podignuta 26. siječnja 2015. za zločine u Ramljanima koji su počinjeni nakon VRA Oluja. Jedan od optuženih je i bivši zapovjednik specijalne policije ATJ Lučko Željko Sačić koji je izjavio da mu optužbe podmeće bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Vijest o povlačenju optužnice ogorčila je članove Documente - Centra za suočavanje s prošlošću koji su nezadovoljstvo izrazili priopćenjem javnosti i medijima.

- Neovisno o današnjoj odluci DORH-a, u vezi povlačenja spomenute optužnice, mišljenja smo da postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica, iznijetih tijekom suđenja za ratne zločine u Gruborima, u kontekstu zapovjedne odgovornosti Željka Sačića kao pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tijekom VRA Oluja. Nepravomoćna presuda iz lipnja 2014. (Županijski sud u Zagrebu) nedvojbeno je utvrdila da su zločine nad civilima 1995.g. u Gruborima počinili pripadnici specijalne policije ATJ Lučko, čiji zapovjednik je bio spomenuti Sačić. Za zločine počinjene nad civilima tijekom VRA Oluja donijete su tek dvije presude hrvatskog pravosuđa od kojih je jedna još uvijek nepravomoćna, i to ona za zločin u Gruborima. Upozoravamo i da ni brojni zločini počinjeni nad civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu, tijekom provođenja akcije "Džep 93", a u zoni odgovornosti Specijalne policije MUP-a RH, do danas nisu procesuirani - priopćili su iz Documente.

>>DORH: Pokrenut postupak razrješenja Željke Pokupec. Bačić: Podmeće mi Bajić

>>Željka Sačića terete da zločin u Gruborima nije spriječio te da ga je zataškavao
 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

AP
apolon
19:02 09.02.2015.

U ovoj zanimljivoj zemlji samo nam još fali da mnogobrojne "ne-vladine" udruge pišu optužnice!?

19
1995josip
19:33 09.02.2015.

Nije isto ! Hrvatski branitelji su branili svoju Domovinu Hrvatsku a srpski agresori koji su došli iz srbije pješadijom , tekovima , avionima pa i brodovima sa Dunava rušiti , paliti i ubijati Hrvate npr. u Hrvatskom gradu Vukovaru . Hrvati su ginuli u Hrvatskoj Domovini a srbi su napadali našu Hrvatsku Domovinu .Nakon pada Hrvatskog grada Vukovara , srbi , četnici i zloglasna jna su odvodili zarobljene hrvatske branitelje , civile , žene , djecu i starce u logore diljem srbije u stotine logora , neki se nisu živi vratili iz tih srpskih logora smrti . Dali to znaju u Dokumenti ? Dali to njih i zanima ? Hrvati su se branili i Obranili od srpske agresije .

Avatar Demon_Cleaner
Demon_Cleaner
19:09 09.02.2015.

i ja sam ogorčen na Documentu pa ne sazivam tiskovne konferencije