VOĐA ISIL-A

Detalji operacije: Lokaciju 
Al-Baghdadija otkrila njegova desna ruka

Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
Al-Baghdadi
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump i suradnici
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
Al-Baghdadi
Foto: REUTERS TV/REUTERS/PIXSELL
Al-Baghdadi
28.10.2019.
u 21:30
Kurdi su optužili predsjednika Turske Erdoğana da je cijelo vrijeme štitio “kralja terorizma”
Pogledaj originalni članak

Dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump obznanio da je čelnik tzv. Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi likvidiran, nastavljaju curiti informacije o akciji. Kurir i jedna Al-Baghdadijeva žena, koji su pali u ruke iračkih sigurnosnih snaga, te desna ruka i njegov glavni pomoćnik Ismael al-Ethawi otkrili su u veljači 2018. iračkim obavještajnim službama kako se Al-Baghdadi godinama uspijevao sakrivati od gotovo svih obavještajnih službi na svijetu koje su ga pratile.

Lov na čelnika Islamske države bio je veliki izazov za američke, ruske, zapadne, pa i arapske obavještajne službe koje su godinama pokušavale ući u trag “kralja terorizma” koji je postao strah i trepet te nametnuo vladavinu terora diljem Sirije i Iraka i izdavao naredbe za masovne egzekucije i odrubljivanje glava, a SAD je raspisao nagradu od čak 50 milijuna dolara za bilo kakvu informaciju o njemu.

Ismael al-Ethawi otkrio je kako je Al-Baghdadi znao voditi strateške razgovore sa svojim zapovjednicima u kombijima kojima se prevozilo povrće, a Ethawiju, koji je znao sve njegove tajne, povjerio je ključne uloge poput vjerskog učenja i selekciju zapovjednika Islamske države.

Turske SIM kartice

– Ethawi je otkrio vrijednu informaciju koja je pomogla iračkim sigurnosnim agencijama da sastave posljednji dio slagalice Baghdadijevih kretanja i prostora u kojima se skrivao – rekao je dužnosnik iračke sigurnosne službe ističući kako je otkrio i “detalje o petorici muškaraca, uključujući i njega, te pojedinosti o njihovim sastancima s Baghdadijem u Siriji kao i o različitim lokacijama”.

Ethawija su irački obavještajci smatrali jednim od pet glavnih Al-Baghdadijevih pomoćnika. Pridružio se Al-Qa’idi 2006., a američke snage uhitile su ga 2008. i zatvorile na četiri godine. Nakon što je ISIL poražen 2017., Ethawi je prebjegao u Siriju sa suprugom Sirijkom.

Nakon izuzetno važne informacije Al-Ethawija o kretanju Al-Baghdadija, sredinom 2019. američka obavještajna agencija CIA označila je Idlib kao područje na kojemu se Al-Baghdadi selio iz sela u selo sa svojom obitelji i tri bliska pomoćnika. Zadnja njegova lokacija bila je u selu Barishi u području Harem sjeverozapadno od Idliba koje je pod nadzorom Hayat Tahrir Al-Shama, skupine poznatije kao Fronta al-Nusra, ogranak Al-Qa’ide u Siriji. Nitko još točno ne zna od kada je Al-Baghdadi boravio na tom području, a i pitanje je kako ga nitko nije mogao locirati s obzirom na to da je živio svega nekoliko kilometara od turske granice!? Isto tako, postavlja se pitanje kako turska vojska i obavještajna služba koja kontrolira to područje nije imala saznanja o njegovom boravku u tom selu.

Zapovjednik sirijskih Kurda Mazlum Abdi optužuje Tursku i njezina predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana da su oni cijelo vrijeme štitili Al-Baghdadija. Izvori iz sirijske obavještajne službe tvrde da su Al-Baghdadi i njegovi pomoćnici koristili čak i turske SIM kartice na registrirane na imena sirijskih pastira koji su na tom području čuvali ovce.

Osim Al-Baghdadija i njegovih pomoćnika, u operaciji koja je nazvana Kayla Mueller, po američkoj humanitarnoj aktivistici koju je Abu Bakr Al-Baghdadi opetovano silovao te je naposljetku i ubijena, ubijene su i njegove dvije žene.

Internet ključ terora

Nakon likvidacije Al-Baghdadija, vijeće šura, savjetodavno vijeće ISIL-a, za njegova zamjenika, kao privremenog vođu, postavilo je Iračanina Abdullaha Turkija Qardasha, poznatog i kao Haji Abdullah al-Afri. Qardash slovi za Baghdadijeva nasljednika otkad je ISIL-ovo glasilo Amaq u kolovozu objavilo da ga je Al-Baghdadi imenovao “da se brine o muslimanskoj naciji”. Qardash je bio časnik iračke vojske pod Sadamom Husseinom te blizak zamjeniku Al-Bagdadija Abu Alaa al-Afri, koji je ubijen 2016. Oni koji ga znaju kažu da Qardasha karakteriziraju “okrutnost, autoritarnost, militantnost i krvoločnost”. S vođom ISIL-a Al-Baghdadijem upoznao se u zatvoru multinacionalnih snaga Camp Bucca, blizu grada Basre, 550 km južno od Bagdada kojim upravljaju američke snage na jugu Iraka.

Analitičari upozoravaju da nema mjesta nastaloj euforiji nakon likvidacije Abu Bakra Al-Baghdadija te pozivaju na povećanje mjera sigurnosti zbog mogućih terorističkih napada kao osvete za ubojstvo vođe ISIL-a. Al-Baghdadijevi pristaše i simpatizeri vjeruju da će Islamska država oživjeti slavu islama kao što je bilo za vrijeme proroka Muhameda jer je u samom početku Al-Baghdadi pozvao na “islamski ustanak diljem svijeta i povratak slavne vladavine islama”, kao što je bilo prije više od 1400 godina.

Za razliku od Al-Qa’ide, koja je bila konzervativna, u redove ISIL-a dolazili su i visokoobrazovani ljudi, intelektualci, liječnici, inženjeri... ISIL je čak imao i svoje glasilo Amaq koje je odigralo veliku ulogu u njihovoj borbi.

Zahvaljujući internetu, koji je bio najmoćniji alat koji privlači mlade ljude i obitelji, i to ne samo da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamskoj državi nego i da se prikažu „nepravda i zlostavljanje muslimana na Bliskom istoku koji trpe zbog zapadnih ambicija da zauzmu njihovu zemlju i nekažnjeno ubijaju muslimane“, ISIL je uspio mobilizirati tako velik broj boraca i pristaša.

Ta teroristička skupina danas se sastoji od inteligentnih i obrazovanih ljudi koji se mogu prilagoditi svim sigurnosnim mjerama poduzetim protiv njih. Osim vukova samotnjaka koji se nalaze diljem svijeta, ISIL ima jako uporište Libiji na samo nekoliko stotina kilometara od južnih granica EU, a aktivni su od Nigerije i Malija, u gotovo cijelom Sahelu, na jugu Alžira, Egiptu, Tunisu, Libanonu pa sve do Afganistana. Brojne skupine koje su se ranije nazivale ograncima Al-Qa’ide zaklele su se na vjernost samoproglašenom kalifu Abu Bakru Al Baghdadiju koji je uživao veliku podršku među običnim muslimanima diljem svijeta. Prije su u arapskom islamskom svijetu govorili o romantici Che Guevare, a danas o krvoločnosti Al-Baghdadija.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar Kaladin
Kaladin
21:48 28.10.2019.

Lijepo umotana priča s ciljem. Svizac, odmori se, zaslužio si.

IB
ibiza
21:58 28.10.2019.

samo deri , dok ih ne istrijebi ...

OK
okvarbudovič
01:30 29.10.2019.

tko još vjeruje u te bajke.