opsjednut pištoljima

Detalji o ubojici: Povučeni tinejdžer obukaO baloner, ušetao na sat i počeo pucati

Foto: Reuters/PIXSELL
Dimitrios Pagourtzis
Foto: Reuters/PIXSELL
Dimitrios Pagourtzis
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Teksasu
19.05.2018.
u 15:05
Jedan učenik je kazao kako je Pagourtzis bio povučen i "zapravo nikad nije razgovarao s drugim ljudima"
Pogledaj originalni članak

Napadač na školu u Teksasu bio je mirni tinejdžer, strastven u proučavanju simbola i japanske povijesti, koji je plesao sa svojom pravoslavnom crkvenom skupinom i igrao američki nogomet.

Vlasti su objavile da je 17-godišnji Dimitrios Pagourtzis u petak obukao baloner, ušao na sat umjetnosti u svojoj srednjoj školi u Santa Feu u blizini Houstona, pa upucao devetero svojih kolega i učitelja. 

Ranije nije postojala naznaka da će Pagourtzis počiniti takav zločin, istaknuo je guverner Gerg Abbott. No unosi na društvenim mrežama otkrivaju da je taj mladić bio opsjednut pištoljima i odlučan ubijati i umrijeti. 

Objava na Facebooku 30. travnja prikazuje crnu majicu na kojoj su bijelim slovima ispisane riječi "Born to Kill" (Rođen da bi ubijao). 

Abbott je novinarima otkrio da zapisi u njegovim dnevnicima, koje je zaplijenila policija, pokazuju da "nije samo htio izvesti pucnjavu, nego i počiniti samoubojstvo nakon nje". 

Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Teksasu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Teksasu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Teksasu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Teksasu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pucnjava u Teksasu

No guverner dodaje kako tinejdžer ipak "nije imao hrabrosti oduzeti si život". 

Rekao je kako je Pagourtzis bio naoružan sačmaricom i revolverom kalibra .38 koje je uzeo od svog oca, vjerojatno bez njegova znanja. 

Fotografije s grčkog festivala povezanog s lokalnom grkokatoličkom crkvom u Galvestonu pokazuju kako Dimitrios, sin grčkog imigranta, pleše s ostalim kostimiranim izvođačima. Slike su arhivirane na Facebook stranici te institucije, a Dimitrios je imenovan u opisu fotografije. 

Jedan njegov kolega je rekao kako je napadač bio posebno opsjednut japanskim imperijalizmom i samurajskom kulturom, a da se zanimao i za mistične i vojne simbole poput njemačkog Željeznog križa ili srpa i čekića koje je nosio na svojoj odjeći. 

Drugi kolege se prisjećaju da je često nosio baloner, sličan onome koji je nosio tijekom napada kako bi sakrio oružje koje je unio u školu. 

Jedan učenik je kazao kako je Pagourtzis bio povučen i "zapravo nikad nije razgovarao s drugim ljudima", no šesnaestogodišnji Clayton George koji je igrao nogomet s napadačem rekao je kako je s njim redovito razgovarao. 

"Bio je jedan od najljubaznijih u nogometnoj momčadi. Uvijek je bilo lako razgovarati s njim", istaknuo je za Reuters. No otkrio je da su ga kolege iz momčadi ponekad zadirkivali u svlačionici. 

Njegov napad je najnoviji u nizu smrtonosnih pucnjava u američkim školama. Zadnja je bila 14. veljače kad je u srednjoj školi u Parklandu na Floridi ubijeno sedamnaest učenika i profesora, što je ponovno pokrenulo dugogodišnju raspravu o posjedovanju vatrenog oružja i izazvalo prosvjede diljem Sjedinjenih Država. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Cordoba
Cordoba
17:42 19.05.2018.

Ne znam zašto mu stavljate etiketu (fašista,terorista,komunista itd).Ubijao je zato što je hteo, bez razloga......

NO
nogogaz
17:12 19.05.2018.

Na tvoju zalost nisan srbin....a na tvoju sricu samo sam dalmoš....

NO
nogogaz
15:53 19.05.2018.

Dobro... nije musliman, zato ne moze bit terorist....ali ipak nije vjernikRKCa....tako da bi ipak mogao bit pravi terorist! Samo RKCovi muskarci u krilu sveti su!