ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA

CroElecto: HDZ-u porastao rejting, SDP i dalje zaostaje više od deset postotnih bodova

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Plenković: ''Znamo za te poruke već mjesecima, sve je ovo jedno veliko ništa."
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Izjava za medije Peđe Grbina nakon proširene sjednice Predsjedništva stranke
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Zajednička konferencija za medije Bačića i Tomaševića o obnovi nakon potresa
01.02.2023.
u 15:21
HDZ-ov rejting sada iznosi 25,38 posto, SDP podupire 15,25 posto ispitanika, a na trećem je mjestu Možemo s podrškom od 9,9 posto
Pogledaj originalni članak

Početak 2023. godine obilježili su ulazak u Schengen i uvođenje eura. Iako je uz promjenu valute od 1. siječnja stigao i rast cijena, čini se kako to nije utjecalo na rejting vladajuće stranke. Prema podacima istraživanja CroElecto za siječanj, koje prikazuje stranačke preferencije Hrvata, HDZ-ov rejting blago je porastao u odnosu na posljednje istraživanje te on sada iznosi 25,38 posto. Nakon HDZ-a, slijedi SDP koji je, također, popravio rejting. On sada iznosi 15,25 posto te je i dalje više od deset postotnih bodova udaljen od prve pozicije. 

Možemo podupire 9,9 posto ispitanika. S obzirom na to da ga je u prosincu podupiralo deset posto, moglo bi se zaključiti kako je biračko tijelo te stranke ostalo vjerno svojem izboru bez obzira na stanje s odvozom otpada u Zagrebu te na negativne reakcije javnosti u slučaju sumnje na trgovinu djecom koji se povezuje i s jednim vijećnikom opcije Tomislava Tomaševića.

Most podupire 9,31 posto ispitanika, Domovinski pokret 7,22 posto, Socijaldemokrate 3,14 posto, HSU 3,03 posto, Hrvatske suvereniste 2,10 posto, Centar 1,98 posto, Radničku frontu 1,51 posto, IDS 1,28 posto, a HSS 1,16 posto. Ispod jednopostotnog praga su Fokus (0,58%), HSP i BM 365 (0,23%), HSLS, Ključ Hrvatske, HNS te Nova ljevica (po 0,12%), a nezavisne liste ukupno bi biralo 1,16 posto. Neodlučnih je 16,07 posto ispitanika

Istraživanje je provela agencija 2X1 komunikacije 16.1. – 27.1. na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% prema 95-postotnom stupnju pouzdanosti.

'reciklirana priča'

Neće biti udara na Plenkovića. U stranci zavladao veliki oprez: 'Nikad neugodnija situacija'

U stranačkim kuloarima se moglo čuti kako su poruke koje ovih dana izlaze u javnost najneugodnija situacija s kojom se Plenković do sada suočio te kako nije posve izvjesno da će se on uspjeti othrvati s tim pritiscima. U tom se kontekstu spominju imena potencijalnih Plenkovićevih nasljednika u HDZ-u, no nitko ne vjeruje da bi u ovom trenutku moglo biti udara na Plenkovića iz same stranke jer, ističu naši sugovornici, teško da bi HDZ ikome oprostio takvo što dok je stranka na vlasti. Jasno je, međutim, da oporba u ovoj situaciji neće mirovati. Po prvi puta otkako je Plenković premijer tražit će njegov opoziv, Plenković tvrdi da su Vlada i vladajuća koalicija stabilne i čvrste kao armirani beton, oporba poziva glavnu državnu odvjetnicu u Sabor.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

Avatar fidelio
fidelio
15:35 01.02.2023.

Jel to istraživanje provedeno ante AP (AAP) ili post AP (PAP). Jer, moglo bi biti nekih razlika u metodologiji...

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
15:54 01.02.2023.

Zanimljiv fenomen, popularnost stranke raste, a voljeni vođa je na korak do zatvora.

5S
505.scrtom
15:44 01.02.2023.

kako može porast rejting onima koji su stavili državu na prodaji haha