ODBACUJE OPTUŽBE

CA optužena za neprimjereno postupanje prema azilantici. 'Nije imala valjani putni dokument'

Foto: Twitter/JRS Croatia
CA optužena za neprimjereno postupanje prema azilantici. 'Nije imala valjani putni dokument'
23.11.2017.
u 18:58
JRS također naglašava da su nadležna tijela za obavljanje granične kontrole Republike Hrvatske, odnosno djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova potvrdili da gđa Rosario ima važeću putnu ispravu s kojom može otputovati svome domu.
Pogledaj originalni članak

Isusovačka služba za izbjeglice javno se požalila na postupak Croatia Airlinesa i ocijenila ga diskriminirajućim jer nisu htjeli pustiti u avion donedavnu tražiteljicu azila Rosario R. L. iako je imala valjanu putnu ispravu i jednosmjernu kartu za Frankfurt i dalje za Ekvador.

– U pratnji naše dvije djelatnice, gđa Rosario R. L. u srijedu je čekala ukrcaj u avion htijući se dobrovoljno vratiti u svoju domovinu Ekvador. Djelatnici Croatia Airlinesa to joj nisu dopustili – piše u priopćenju Isusovačke službe za izbjeglice. Iz CA su im prvo, kažu, tvrdili da žena ne posjeduje odgovarajuću putnu ispravu, no nju je izdalo Veleposlanstvo Republike Ekvador u Mađarskoj koje je nadležno i za RH.

To im je, ističu, potvrdilo Veleposlanstvo Ekvadora u Njemačkoj, koje je naglasilo da je putna isprava gđe Rosario jedina važeća koju diplomatska misija izdaje svojim državljanima isključivo radi povratka u zemlju podrijetla. I granična policija RH potvrdila im je da je isprava važeća.

CA je, nadalje, svoj postupak pravdala navodnim dodatnim financijskim troškovima koje će potencijalno morati pokrivati oglušivši se na spremnost Isusovačke službe da preuzme te troškove. Pismeno im se nisu htjeli očitovati, tvrde. Nama su pak odgovorili. – Uvidom u vizni režim Njemačke utvrđeno je da putnik s tim dokumentom ne ostvaruje uvjete tranzita preko Frankfurta, odnosno da je za tranzitno putovanje iz non-Schengen države u državu potpisnicu Schengenskog sporazuma nužna tranzitna viza.

Da je kompanija prevezla putnika u Frankfurt na temelju emergency putovnice, on bi u tamošnjoj zračnoj luci dobio status neprihvatljivog putnika (inadmissible passenger) te bi posljedično avioprijevoznik dobio financijsku kaznu i obvezu da tog putnika vrati u RH o svojem trošku. Također, kompanija nije dobila nikakva jamstva da putnik neće tražiti azil u Njemačkoj, a kada bi se to eventualno dogodilo, tada bi avioprijevoznik bio izložen financijskoj kazni većoj od 10.000 eura, odgovorili su iz CA.

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Branko Kincl, jedan od autora
Foto: Borna Filić/PIXSELL/Ilustracija
Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Zračna luka Franjo Tuđman

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

BL
Blatina19
15:16 23.11.2017.

Kako nas pumpaju sa sobrotom i pravima izbjeglica. A kad krenu napadi i silovanja onda nitko nece biti kriv.

Avatar Linux
Linux
19:50 23.11.2017.

oglusili se na to da su spremni preuzeti putni trosak? rekao moj susjed telefonski, a nista rijesio nije. ako je vec trazila azil, ne moze ona putovati gdje zeli i kako zeli dok se ne zavrsi postupak. ako je vec izrazila zelju da ide natrag, i to obznanila pismenim pitem, dobila bi besplanu kartu i sve uredne dokumente, ako se vec mogu pribaviti. gdje su svi vazeci dokumenti, plus placena karta. ajde, ne pljujte po nasoj zemlji vise. u svicarskoj bi u zatvoru zaglavila.

BO
boris
15:30 23.11.2017.

ma ne znaju se ponasati kad vide neki iznimni slucaj, sve stane... Slovenci to odrade profesionalno i ne zadrzavaju. Kontrola pri ulasku iz Slo u HR na HR-strani izgleda cesto kao da su logorasi, traje ne izmjerno dugo, na hladnoci, skeneri ni govora da funkcioniraju kako treba, nije im stalo je li netko star i bolestan, svi moraju cekati na vjetru. Glavno da policajka ima nalakirane nokte. Sta vrijedi neki kao uljudan pozdrav i hvala kad sve drugo nije u redu...