DUGOTRAJNA RASPRAVA

Češkoj vladi iskazano povjerenje: Propao pokušaj oporbe da ju svrgne

Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
Kandidat na predsjedničkim izborima u Češkoj Andrej Babiš
Foto: STAFF/REUTERS
Petr Pavel, kandidat za predsjednika u Češkoj
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS
Kandidat na predsjedničkim izborima u Češkoj Andrej Babiš
19.01.2023.
u 09:56
Za vladu su glasala 102 zastupnika, a nepovjerenje vladi iskazao je 81 zastupnik.
Pogledaj originalni članak

Češka vlada preživjela je pokušaj oporbe da ju svrgne glasanjem o nepovjerenju i taj potez nazvala stvaranjem publiciteta vezanim uz predsjedničke izbore u zemlji. Kao što je bilo očekivano, u srijedu navečer nakon više od 25-satne rasprave, taj prijedlog nije prošao. Za vladu su glasala 102 zastupnika, a nepovjerenje vladi iskazao je 81 zastupnik.

Koalicija desnog centra koja broji pet stranaka ima 108 od 200 mjesta u donjem domu parlamenta i za sada u tom savezu nema napuklina koje bi pokazale da je vlada ranjiva. Glasanje je zatražila glavna oporbena stranka bivšeg premijera Andreja Babiša tek nekoliko dana nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u kojima su Babiš i umirovljeni general Petr Pavel izborili odlazak u drugi krug.

Pavel je osvojio 35,24 posto glasova, a Babiš, koji je vodio od početka prebrojavanja, osvojio je 35,15 posto, pokazali su rezultati prvog kruga.  Drugi krug zakazan je za 28. i 29. siječnja.

ANO je zahtjev o glasanju nepovjerenja vladi opravdao optužbama da vlada odbija u parlamentu razgovarati o nedostatku nekih lijekova, izostanku primjerene socijalne pomoći te promijeni poreza na dodanu vrijednost (VAT).

VIDEO: Grbin o izborima: 'Možemo razgovarati samo sa strankama s kojima imamo slične vrijednosti'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.