Institut Ruđer Bošković

Centar za detektore, senzore i elektroniku radit će za CERN

Foto: Matija Habjak/PIXSELL
Centar za detektore, senzore i elektroniku radit će za CERN
06.12.2018.
u 12:31
David Matthew Smith: Projekt je dovršen u šest mjeseci iako je rok bio 18
Pogledaj originalni članak

U prisutnosti Blaženke Divjak, ministrice znanosti i obrazovanja, jučer je na Institutu Ruđer Bošković predstavljen prvi uspješno dovršen projekt u Republici Hrvatskoj financiran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Projekt Sinergijom do izvrsnosti u istraživanju i razvoju detektora, senzora i elektronike vrijedan je gotovo milijun i pol kuna, a njegov je rezultat jučerašnje otvaranje Centra za detektore, senzore i elektroniku (CDSE), kojim se unapređuje postojeća znanstveno-istraživačka infrastruktura Instituta. Još je možda važnije što je dovršenjem ovog projekta Republika Hrvatska dosegla zadane pokazatelje uspješnosti. Primarni je cilj ovog projekta da u sinergiji s projektom  ''Expanding Potential in Particle and Radiation Detectors, Sensors and Electronics in Croatia'' (PaRaDeSEC), financiranim u sklopu programa OBZOR 2020 (ERA Chair), unaprijedi postojeću znanstveno-istraživačku infrastrukturu IRB-a za istraživanje, razvoj i testiranje detektora, senzora i pripadajuće elektronike.

Foto: Matija Habjak/PIXSELL

– Sve projektne aktivnosti uspješno izvršene u roku kraćem od šest mjeseci iako je za projekt bilo planirano 18 mjeseci, a sve kako bi RH dostigla zadane pokazatelje uspješnosti korištenja fondova EU osi 1.Time je ovaj projekt postao prvi uspješno dovršen projekt u RH financiran u sklopu ESIF-a u provedbi MZO-a i SAFU – rekao je dr. sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković. Projekt je omogućio nabavu većeg broja instrumenata nužnih za istraživanje, kao i adaptaciju laboratorijskih prostora, čime su se stvorili kontrolirani uvjeti čistoće, temperature i vlažnosti zraka, unaprijedila stabilnost električnih sklopova i smanjila razina elektroničkog šuma. Kako doznajemo od voditelja projekta dr. sc. Nevena Soića, u novom će se centru testirati novi detektori za veliki sudarač hadrona u CERN-u. – Njegovanje izvrsnosti traži promjenu sustava, svih onih koji u tom sustavu sudjeluju – rekla je ministrica Divjak ističući kako znanost danas ima presudnu ulogu u gospodarstvu i društvu. – Postoji jasna razlika između onih koji računaju i ulažu u inovacije i onih koji to ne čine – rekla je Divjak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.