International Medis Awards

Čak dva medicinska oskara stižu u Hrvatsku

Foto: International Medis Awards
Čak dva medicinska oskara stižu u Hrvatsku
26.11.2021.
u 11:35
Natječaj već osmu godinu nagrađuje izvrsna istraživačka postignuća liječnika i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe
Pogledaj originalni članak

Među devetero pobjednika natječaja International Medis Awards for Medical Research 2021, koji ove godine dolaze iz pet država, dvoje je liječnika iz Hrvatske.

Dr. Gordana Drpa “medicinski Oscar” dobila je za područje pulmologije i alergologije, a dr. Matej Šapina za područje pedijatrije. Natječaj već osmu godinu nagrađuje izvrsna istraživačka postignuća liječnika i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

Prim. dr. Gordana Drpa, internistica i subspecijalistica pulmologije sa Zavoda za tumore pluća i sredoprsja KBC-a Zagreb, pobijedila je na području pulmologije i alergologije. Prva je autorica originalnoga znanstvenog članka o tome kako omjer neutrofila i limfocita može predvidjeti ishod u ekstenzivnom stadiju raka pluća malih stanica, a njezin je stručni članak objavljen u znanstvenom časopisu Radiology and Oncology.

Rad preko granica

Primivši nagradu, prim. Drpa zahvalila je žiriju te čestitala svim finalistima jer su, kako je rekla, i oni zaslužili biti pobjednici. Za Večernji list pojasnila je kako se krvne pretrage koje navodi u radu inače rade rutinski, ali pokazalo se da omjer dvaju parametara, neutrofila i limfocita, može biti pokazatelj ishoda karcinoma pa se kod onih pacijenata koji će imati lošiji ishod temeljem izračuna može što prije početi s liječenjem.

Zanimalo nas je – koliko vremena i truda uz svakodnevni redovni rad u bolnici treba za jedan stručni članak?

– Mi liječnici navikli smo raditi preko granica. Ukaže li se pola sata vremena, odmah nešto idem raditi. Godinu dana sam samo vadila podatke nakon radnog vremena po sat-dva, a potom kod kuće noću i vikendom proučavala literaturu. Objavi rada prethodile su gotovo dvije godine – otkrila je prim. Drpa dodavši da je iznenađena nagradom jer je bilo puno kvalitetnih radova iz pulmologije.

Dr. Matej Šapina iz KBC-a Osijek pred završetkom je specijalizacije iz pedijatrije i prvi je autor originalnoga znanstvenog članka na području istraživanja geoprostornog grupiranja dječjeg IgA-vaskulitisa i nefritisa. Ove bolesti javljaju se kod djece oko velikih gradova.

Uočeno je to oko Zagreba, no koji su precizno uzročnici, tek treba vidjeti. Članak je objavljen u znanstvenom časopisu Annals of the rheumatic diseases, svojevrsnom Lancetu za područje reumatologije, a ovaj vedri doktor – kakvi i trebaju biti pedijatri koje vole djeca – priznaje da je uživao radeći na njemu.

Doprinos kliničkoj zajednici

– Voditeljica projekta prof. Marija Jelušić uključila me u istraživanje i dala mi slobodu da radim dio koji me zanima. Nadam se da će rezultati doprinijeti ne samo znanstvenoj nego i cjelokupnoj kliničkoj zajednici koja se bavi područjem pedijatrijske reumatologije – kazao je dr. Matej Šapina.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.