za 36,7 posto?

Čačić najavio poskupljenje grijanja prije odluke Here

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
radimir čačić,euforija (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
radimir čačić,euforija (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
radimir čačić,euforija (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
radimir čačić,euforija (1)
10.10.2012.
u 13:08
Podsjetimo, HEP Toplinarstvo zatražilo je od Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora poskupljenje grijanja za 36,7 posto
Pogledaj originalni članak

Grijanje će poskupjeti, indirektno je potvrdio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić na konferenciji EUForija čija je tema bila energetika. Iako je naglasio da Vlada čeka odluku Here, dodao je: "Ono što se desilo s električnom energijom, desit će uskoro i u toplinarstvu!" A poskupljenje koje najavljuje za Čačića jedino je logično rješenje jer je Hrvatska elektroprivreda, kako je objasnio, pod utjecajem politike kupovala proizvod za 100, a prodavala za 70 posto njegove cijene, što po Čačiću nema veze sa zdravim razumom.

– To je nevjerojatna država. Zamislite nekome dati pravo da određuje cijenu energije, nakon što je kupljena na otvorenom tržištu. Pa valjda bi svatko sebi najrađe odredio cijenu manju od nule – kazao je Čačić te prozvao bivšu vlast da je zbog socijalnog mira držala cijene energije nerealno niskima i time dovela HEP do rušenja kreditnog rejtinga u trenutku kada je na vrhuncu investicijskog ciklusa.

Podsjetimo, HEP Toplinarstvo zatražilo je od Zagreba, Osijeka, Velike Gorice, Siska, Zaprešića i Samobora poskupljenje grijanja za 36,7 posto. Prema važećem zakonu lokalne jedinice, naime, moraju potvrditi zahtjev HEP-a, a neki su gradonačelnici već odbili zahtjev za poskupljenje.

Zato je Vlada mijenjala zakonski okvir i u skladu s pravilnicima Europske unije dala ovlasti regulatoru Heri, ali oni će samostalno određivati cijene energenata tek nakon što izmjene zakona budu potvrđene u Saboru.

A komentirao je Čačić i nove prognoze Hrvatske narodne banke u kojima se najavljuje pad od 1,6 posto u ovoj godini te rast od 1,3 posto u idućoj godini.

– HNB ima jedan statičan uvid, drukčiji ne može ni imati jer čita brojke koje su mu dostupne. Vlada ima dinamičniji pristup zbog insajderskog uvida, ona zna kamo ide i što radi i u tom smislu sam veći optimist nego guverner HNB-a – poručio je Čačić pa naglasio da ne zamjera guverneru na dozi pesimizma te da se njih dvojica ''nikada bolje nisu slagala''.

>>Treba li grijanje poskupjeti? Bar je osam dobrih razloga za i protiv

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

CA
cavecanem
13:34 10.10.2012.

pa kad linić nakon što se ne bude mogao plaćati porez na nekretnine pouzima ljudima stanove i kuće više neće biti bitno pošto je struja, plin i grijanje

AR
arjavas
13:40 10.10.2012.

Buz ,. ona poskupljenja plina i struje u 5. mjesecu odnose su se na one koji se griju na struju ili plin . Oni koji se griju preko gradskih toplana ta poskupljenja nebi osjetili ukoliko se cijene energenata za grijanje preko toplana nebi uskladile sa porastom cijena u 5. mjesecu . To bi bila totalna nepravda . Jedni bi osjetili drastično poskupljenje grijanja , dok bi drugi bili u povlaštenom položaju.

VE
velikazmija
13:33 10.10.2012.

ko tu državu financira i tvoje milijunčeke iz zastare nego oni što kupuju tu tvoju skupu struju --čačiću koliko platiš mlijeko seljaku b tvoja državna -voda skuplja je od mlijeka koju ti ekonomiju završi --