Frcale optužbe

Ilčić Kuščeviću: Pa kako ja mogu znati niste li vi osobno ili neka pomoćnica upisali nekog umrlog

Foto: HRT Screenshot
Ilčić Kuščeviću: Pa kako ja mogu znati niste li vi osobno ili neka pomoćnica upisali nekog umrlog
18.10.2018.
u 09:32
Vlada je svojim nečinjenjem naštetila inicijativi, onemogućila nam je promatrače. Podatak o 45.000 nevažećih potpisa je potpuno nevjerodostojan, ne vjerujemo da je svaki deveti potpisnik nešto krivo napravio, kazala je koordinatorica građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj'
Pogledaj originalni članak

Građanske inicijative 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj' nisu prikupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Pronađeno je više od po 40 tisuća nevaljanih potpisa za svako od referendumskih pitanja. U emisiji Otvoreno HRT-a bilo je vrlo burno. 

 "Kad pogledam u zadnjih nekoliko mjeseci jasno je da se nije radilo o nikakvim ideološkim prijeporima već su određene političke grupacije koji imaju cilj destabilizaciju Vlade a nastale su preko ovakvih inicijativa, nastojale smanjiti izborni prag, postati vidljivi i zauzeti svoju poziciju u Saboru. Vidimo da do toga neće doći", rekao je ministar uprave Lovro Kuščević. Istaknuo je kako dio nepravilnosti upućuje na povrede kaznenog prava.

Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora Inicijative "Narod odlučuje" rekla je kako su u javnost pušteni nepotpuni podaci. Naime, ona tvrdi kako velika većina potpisa koji nisu važeći, takvima su proglašeni jer su neki brojevi ispravljani, nečitko napisani... "Očekivali smo da će dva do tri posto potpisa biti nevažeći. To se pojavljuje na svakim izborima, ova inicijativa ne odstupa od drugih inicijativa", izjavila je Kanački. 

Kristina Pavlović, koordinatorica građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj", istaknula je kako se službena vlast već na početku unaprijed odredila protiv referendumskih inicijativa i to je pokazivala kroz cijelo ovo razdoblje. "Vlada je svojim nečinjenjem naštetila inicijativi, onemogućila nam je promatrače. Podatak o 45.000 nevažećih potpisa je potpuno nevjerodostojan, ne vjerujemo da je svaki deveti potpisnik nešto krivo napravio", izjavila je Pavlović.

Kuščević je odgovorio kako je neprihvatljivo ako je jedan mrtvi potpisao. "Da ste išli s jednom inicijativom umjesto s tri, možda bi bolje prošli", poručio im je.

"Premijer Plenković zna da Istanbulska konvencija ni u jednoj zemlji nije smanjila nasilje i da neće ni u Hrvatskoj. On je dobio naputak iz Bruxellesa i morao je poslušati, a ministarstvo je dobilo zadatak da ne dozvoli referendum," rekao je Ladislav Ilčić, predsjednik stranke HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatsku.

- Vi pitate za jedan potpis umrlog. Pa kako ja mogu znati da vi osobno ili neka vaša pomoćnica nije došla i na listu bilo jedne bilo druge inicijative nije upisala nekog umrlog? Čekajte, ja postavljam pitanje. Zašto nije mogao jednu devetku promijeniti u osmicu - napao je Ilčić Kuščevića. Oni nisu dopustili promtrače, dodao je.

Ministar Kuščević ubacio se i ironično komentirao: "I tako tisuće ljudi".

Na pitanje kako ocjenjuje izvješće, Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a kaže da nije bitan broj nevažećih potpisa već je bitno je li prikupljeno 374 tisuće potrebnih za pokretanje referenduma. Furio Radin, potpredsjednik Sabora (zastupnik talijanske nacionalne manjine) rekao je kako je navijao da skupe potpisi kako bi referendumska pitanja mogla doći pred Ustavni sud.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

CR
crodux
09:46 18.10.2018.

koja je toljaga taj Kuscevic!

PA
pax5
09:58 18.10.2018.

Sumrak demokracije!

DU
Deleted user
10:03 18.10.2018.

Kuscevic me podsjeca na politickog komesara u tzv.partizanskim odredima...