PORAZNI PODACI

Broj mita na zapadnom Balkanu - evo koja je Hrvatska!

Foto: UNODC
Broj mita na zapadnom Balkanu - evo koja je Hrvatska!
24.10.2013.
u 17:07
Hrvatska je sa 8,8 posto prva u regiji po prosječnom broju plaćenih mita, dok je drugo Kosovo sa 7,7 posto
Pogledaj originalni članak

Korupcija igra značajnu ulogu u svakodnevnom poslovanju mnogih poduzeća na zapadnom Balkanu, pokazalo je istraživanje koje su danas zajednički objavili UN-ov ured za drogu i kriminal (UNODC) i Europska komisija. Na osnovi razgovora sa 12.700 tvrtki došlo se do zaključka da je korupcija treća najveća prepreka poslovanju u ovoj regiji te da je u prosjeku svaka deseta tvrtka u kontaktu s javnim dužnosnicima plaćala mito u 12-mjesečnom razdoblju prije istraživanja.

Hrvatska je sa 8,8 posto prva u regiji po prosječnom broju plaćenih mita, dok je drugo Kosovo sa 7,7 posto. Gledajući po udjelu poduzeća koja su plaćala mito, prva je Srbija sa 17 posto, a slijede Albanija sa 15,7 posto, Hrvatska sa 10,7 posto i BiH sa 10,4 posto.

Najveći iznos novca za podmićivanje plaćale su tvrtke u Kosovu (u prosjeku 1787 eura po mitu) i Srbiji (935 eura). Istraživanjem su obuhvaćeni Hrvatska, Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Srbija i Makedonija.

>> Puno je korupcije i zapošljava se po vezi

>> Reding: Korupcija nije problem samo u Hrvatskoj

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NV
novo vriijeme
17:24 11.12.2013.

Iz korupcije dolazi: prvo se da mito da se upiše i završi fakultet, zatim se da mito za radno mjesto bez kriterija sposobnosti, neznalica ima loš proizvodni rezultat pa da mito da se loš proizvodni rezultat prikrije i zadrži radno mjesto, za mito za prikrivanje lošeg rezultata treba krasti na radnom mjestu, za prikrivanje lopovluka na radnom mjestu treba mito, za mito za prikrivanje lopovluka treba opet krasti , uz put se nešto ostavi i sebi........ I tako je Hrvatska došla do siromaštva i na rub bankrota. Tko može to zaustaviti ima moj glas!