NE LETI, PLOVI

Britanci šalju ratne brodove po svoje državljane

Foto: AFP
Britanci šalju ratne brodove po svoje državljane
19.04.2010.
u 16:41
Premijer Gordon Brown objavio je da je postigao dogovor sa španjolskim premijerom Zapaterom da otvorene španjolske zračne luke posluže za prikupljanje putnika iz cijele Europe koji će onda biti brodom prevezeni u Englesku.
Pogledaj originalni članak

Cijela ideja izrodila se iz slanja transportnog broda HMS Albion u Santander, gdje će preuzeti 220 pripadnika Trećeg bataljona strijelaca koji su po povratku s dužnosti u Afganistanu "zaglavili na putu" zbog prekida zračnog prometa.

A kad mogu vojnici, mogu i civili putovati morem, i prema planu koji su dogovorili Gordon Brown i Jose Luis Zapatero, one španjolske zračne luke koje su u funkciji jer su na samom rubu oblaka pepela (poput Barcelone) trebale bi poslužiti za prikupljanje britanskih državljana iz cijele Europe, koje bi onda do kuće prevezli brodovi Kraljevske mornarice. Za tu svrhu, osim HMS Albiona, predviđeni su i nosač aviona HMS Ark Royal i nosač helikoptera HMS Ocean.

Ne zna se hoće li taj promet morem, kad se već zrakom ne može, funkcionirati u oba smjera i time omogućiti onima koji iz Britanije imaju neodložna posla na kontinentu da otputuju iz luka.

To bi moglo omogućiti da se na vrijeme održe nogometni susreti poput gostovanja Liverpoola u Madridu kod Atletica i Fulhama u Hamburgu kod HSV-a. A bitno je i za ovogodišnji SFeraKon, tradicionalno zagrebačko okupljanje ljubitelja znanstvene fantastike (23.-25. travnja), jer to bi moglo značiti da će počasni gost, britanski pisac Ian McDonald, moći doputovati u Zagreb.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
18:09 19.04.2010.

Bravo za kraljevsku mornaricu

SC
shq_ctrl
18:09 19.04.2010.

zašto ratne? zar nemaju putničkih?

MA
marjanca
18:50 19.04.2010.

Britanski davkoplačevalci vsaj vedo zakaj plačujejo vojsko. Zato, da jih ne pusti na cedilu, ko so v težavah.