Najteža situacija i dalje u Mariupolju

Borrell: Rat u Ukrajini bit će odlučen za 15 dana

Foto: Reuters/PIXSELL
Mariupolj
Foto: Reuters/PIXSELL
Mariupolj
Foto: Reuters/PIXSELL
Mariupolj
Foto: Reuters/PIXSELL
Mariupolj
24.03.2022.
u 23:26
EU procjenjuje da je poginulo, ranjeno i zarobljeno 40.000 ruskih vojnika
Pogledaj originalni članak

Mjesec dana nakon početka ruske vojne invazije na Ukrajinu čini se da se na svim frontama pojačavaju intenziteti sukoba i dolazi do kontradiktornih informacija. Dok ukrajinsko ministarstvo obrane tvrdi da su krenuli u kontraofenzivu u predgrađima Kijeva te su stavili veliki broj ruskih vojnika u okruženje, Rusi tvrde da njihova vojska polako napreduje i steže obruč oko glavnog grada Kijeva. Istodobno, viši američki dužnosnik tvrdi kako se čini da se ruske snage ukopavaju i pripremaju obrambenu poziciju na udaljenosti od 15 do 20 kilometara od Kijeva.

Video: Čelni čovjek europske diplomacije: 'Sve će biti odlučeno u sljedećih 15 dana'

Pojačali zračne udare

Rusija pojačava zračne napade i pod svaku cijenu želi postići vojni uspjeh na terenu s obzirom na veliki pritisak međunarodne zajednice i u strahu od mogućeg širenja ratnog sukoba. Tako je bilo više od 250 letova ruskih bombardera registriranih u zadnja 24 sata, što je čak 60 letova više nego dan ranije.

Glavni ciljevi su područja oko Kijeva, Černihiva i Harkiva. Otkad je Rusija izvela invaziju na Ukrajinu prije mjesec dana, u Harkivu su poginula 294 civila, uključujući 15 djece. Prije rata u Harkivu je živjelo 1,5 milijuna ljudi. Grad je pod stalnim udarima zračnih napada, naglasila je ukrajinska vojska tvrdeći kako je 11 "neprijateljskih zračnih meta" u srijedu pogođeno, uključivo sedam aviona, helikopter, dron i dvije krstareće rakete. Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako su u potpunosti preuzeli kontrolu nad gradom Izjuma u regiji Harkiv.

Foto: Reuters/PIXSELL
Mariupolj

Najteža situacija i dalje je u gradu Mariupolju gdje ruska vojska pod svaku cijenu želi osvojiti taj grad i krenuti u konačni obračun na gradove Mikolajiv i Odesu. Osvajanjem Mikolajiva i Odese, nakon Mariupolja, Rusija bi spriječila dolazak naoružanja Ukrajini morskim putem, dok zračni prostor Rusija kontrolira gotovo u potpunosti.

Napadnute 64 bolnice

Ukrajinska zdravstvena infrastruktura napadnuta je 64 puta otkad je Rusija provela invaziju na svog zapadnog susjeda, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Foto: Reuters/PIXSELL
Mariupolj

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je 27 zemalja EU da nastave naoružavati ukrajinsku vojsku jer će sve biti odlučeno u idućih 15 dana. Borrell je rekao da su Rusi ostali bez trećine vojnika u proteklih mjesec dana koliko traje njihova invazija na Ukrajinu.

– Kada se zbroje poginuli, ranjeni i zarobljeni, ostali su bez 40.000 vojnika. To je procjena – izjavio je.

ANALIZA

Putinov idući potez može izazvati eskalaciju: 'Ima radikalnu metodu zastrašivanja, NATO još taji odgovor'

Ugledni vojni strateg Ivica Mandić te gepolitički analitičar Denis Avdagić smatraju da će Rusija uskoro strahovito preciznim i brzim hipersoničnim raketama gađati krajnji zapad Ukrajine gdje se nalazi granica s NATO-om. Tamo Vladimir Putin želi održavati stalnu tenziju i onemogućiti savezničku vojsku da uđe u Ukrajinu ako situacija eskalira. Rusija je iscrpljena i ranjiva i njezin cilj će biti raspršivanje sukoba dalje od svojih granica i tako testirati ozbiljnost NATO-a oko otvorenog uključenja u rat. SAD, kažu analitičari, vjerojatno ima odgovor na hipersonične rakete ali ne želi ga javno komunicirati iz više razloga. Rusija nije ni blizu sila kakva je bio SSSR, to sada cijeli svijet vidi, a Putinu je u nemoći i međunarodnoj izolaciji preostala prijetnja nuklearnim i kemijskim oružjem. Međutim, važno je znati što je to taktičko, a što strateško korištenje nuklearnog oružja i kad bi točno Putin mogao iskoristiti takvu suludu opciju ako ga suradnici u tome ne spriječe na vrijeme.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
00:00 25.03.2022.

Eto g. Hassan nam je prepričao sve što smo mogli pročitati u VL u proteklih tjedan dana. Tko kreira naslove, to je drugo pitanje.

XA
xaron
02:08 25.03.2022.

Borell : sve če biti odlučeno u narednih 15 dana…Ovo smo bezbroj puta čuli u zadnje 2 godine. Izgleda da je ovaj lik misli na epidemiju Korone.

SS
sokac sa drave
09:33 25.03.2022.

Kome koriste ovi napisi u nasim novinama kao primjerice rusi nemaju vise krupne municije,sitne jos tu i tamo,trecina vojske pobijena ili izbacena iz stroja i gladuju vojnici.Ovakovi napisi ne doprinose kraju rata jer huskaju da se rat jos vise prosiri.Jos vise iznenadjuje neznanje naseg naroda da rusi nemogu dopustiti ukrajini u nata pa da je suverena ali oni u natou znaci rusi dobivaju za susjeda najomrazenijeg neprijatelja u susjedstvu i ami rakete na granici svoje drzave nuklearne sila koja to moze sprijeciti.Isto to sto rade rusi nece ameri nikada dopustiti ruske rakete blizu svojih granica.1963 je umalo poceo atomski rat kada su rusi htjeli postaviti rakete na kubi.