moglo bi se primijeniti i u hrvatskom zdravstvu

Boravak u prirodi recept pacijentima u Kanadi

Boravak u prirodi recept pacijentima u Kanadi
03.03.2022.
u 19:52
– Recimo, idealno bi bilo dnevno proći tri do pet kilometara u šumi ili parku, već prema tome što je kome dostupno. Šuma relaksira, oslobađa stresa i anksioznosti, s čime se svi susrećemo, a u nekim slučajevima može zamijeniti i medikamente - kaže Željko Plazonić
Pogledaj originalni članak

Kanađani od početka veljače imaju privilegiju da im liječnik kao terapiju prepiše posjet nekom od 40-ak kanadskih nacionalnih parkova. Recept za boravak u prirodi zapravo je cjelogodišnja ulaznica, a prva je s tim počela British Columbia još 2020. Sada je ta praksa na snazi u četiri kanadske provincije, a do kraja godine vjerojatno i u ostatku zemlje. “Gotovo da ne postoji zdravstveno stanje za koje boravak u prirodi nije blagotvoran”, riječi su Melisse Lem, obiteljske liječnice i direktorice inicijative PaRx (A Prescription for Nature, engl. recept za prirodu), inspirirane sličnim projektom u SAD-u.

Učinci nakon 15 minuta

Broj propusnica zasad je ograničen kako pacijenti ne bi nagrnuli na liječničke ordinacije po ulaznice, a iz PaRX inicijative imaju i standardnu preporuku o blagotvorna dva sata boravka u prirodi tjedno, odnosno u intervalima od po najmanje 20 minuta.

Znanost je davno potvrdila dugu listu boljitaka od boravka u prirodi. Zna se da to smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka i dijabetesa, poboljšava opće stanje čak i onkoloških bolesnika, potiče kreativnost, poboljšava memoriju i produktivnost, a stres smanjuje nakon samo 15 minuta! A danas ovog zadnjeg nikad više. Tek što se počeo nazirati kraj koroni, počeo je rat u Ukrajini, i malo kome ne bi dobrodošao (recept za) boravak u prirodi. U Hrvatskoj se tako nešto ne propisuje niti je trenutačno tema službene zdravstvene politike. Ali zato te boravak u prirodi i kao preventiva i kao kurativa podržava.

– Današnji stil života, pretežito sjedilački, kompjutorski, s premalo kretanja, nosi niz negativnih posljedica za ljudsko zdravlje, ponajprije na kardiovaskularni, ali i na metabolički sustav. Kretanje i provođenje vremena u prirodi zapravo spada u zdravstvenu kulturu, a benefiti su odavno poznati. I naša prva turistička mjesta izrasla su upravo na lječilišnim svojstvima lokalne klime. I prvi kongres zdravstvenog turizma u svijetu krajem 19. stoljeća održan je na našoj obali, u Opatiji. Imamo tradiciju, samo bi trebalo još intenzivnije poraditi na zdravijem stilu života – kaže državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić. – Recimo, idealno bi bilo dnevno proći tri do pet kilometara u šumi ili parku, već prema tome što je kome dostupno. Šuma relaksira, oslobađa stresa i anksioznosti, s čime se svi susrećemo, a u nekim slučajevima može zamijeniti i medikamente. Naše tijelo traži fizičku aktivnost i definitivno vrijedi ona: što više prirode, to manje bolesti – jasan je naš sugovornik iz Ministarstva zdravstva.

Kanadski motivi za uvođenje prakse da liječnici receptima propisuju odlazak u prirodu posve su mu razumljivi. A uz nedvojbene zdravstveno-humanističke razloge sigurno su, kaže, uračunali i financijske efekte.

– Sve što oni rade, rade analitički, a to je svakako i jedan oblik preventive, pa u konačnici i štednje. Moja je struka kardiologija i ja svojim pacijentima kretanje i prirodu možda ne propisujem, ali obvezno preporučujem. I to i prevencijski i terapijski. To je nužno. U vrijeme mog studija infarkti su bili rijetkost, a danas su jako učestali i zbog nezdravog načina života. Kanadski pristup jedan je od modela kako to mijenjati. Osobno bih kod nas možda radije vidio kampanju koja bi propagirala aktivan način života. Kako god, koristi su svakako velike. Kretanje i boravak u prirodi pozitivno djeluju i na naš imunološki status, što je u ovoj pandemiji jako bitno – kaže dr. Plazonić.

Za bronhitis - more

Za pandemiju se možda i kasni, ako se pokaže da uistinu ide svome kraju, ali zdravstvenih izazova zbog sjedalačkog načina života modernog čovjeka zasigurno neće manjkati ni u budućnosti. A da bi se opuštalo i oporavljalo u prirodi, nije nužno da to bude nacionalni park. Iako, domaćini u našim nacionalnim parkovima nemaju ništa protiv da se nađu na “listi lijekova”.

– Naravno da ne bismo imali ništa protiv – kaže ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević – Dobrobiti boravka u prirodi općepoznate su. Sjećam se i kao dijete da su liječnici za probleme s bronhitisom propisivali odlazak na more. Nije nužno da to bude neki nacionalni park, prekrasne prirode ima diljem Hrvatske, a bilo bi dobro da se ljude usmjerava da više i češće tako provode slobodno vrijeme – pozdravlja čelnik našeg najpoznatijeg nacionalnog parka svako okretanje prirodi, pa i iz zdravstvenih razloga.

VIDEO Kiropraktičar otkrio: Ove poze za spavanje opasne su za zdravlje!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.