Foto: Duško Jaramaz/Pixsell Krka i Kornati
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell Krka i Kornati

Bogat Vrančićev opus turistička atrakcija

07. 09. 2018. u 12:07 0
Vrančić koji se rodio u Šibeniku polovicom 16. stoljeća u svojim djelima prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre

Na otočiću Prviću Memorijalni je centar Faust Vrančić u kojem se može upoznati život i bogat stvaralački opus Fausta Vrančića, najznačajnijeg tehničkog pisca u Hrvata. Vrančić je autor Rječnika pet najuglednijih europskih jezika i zbornika raznih strojeva i tehničkih konstrukcija Machinae novae – Novi strojevi gdje poseban interes izaziva leteći čovjek, koji predstavlja prvi tiskani nacrt padobrana. Vrančić koji se rodio u Šibeniku polovicom 16. stoljeća u svojim djelima prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre, različite vrste mlinova i mostova, pojas za spašavanje, gliboder, preteču žičare i mnoge druge, a tome možete svjedočiti u muzeju u Prvić Luci.

Nacionalno blago Krka i Kornati: Zeleno-plava ljepota koja oduzima dah

Nacionalni park Krka sedmi je nacionalni park u Hrvatskoj. Status nacionalnog parka nosi od 1985., ali pojedini su dijelovi rijeke zaštićeni već 1948. NP, inače, zauzima 109 četvornih kilometara. Osim jedinstvene rijeke Krke, krasi ga i donji tok rijeke Čikole.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell Krka i Kornati

Izlet brodom do manastira Krka i crkve sa starorimskim katakombama
U dragi na samoj rijeci Krki, tri i pol kilometara od Kistanja, nalazi se duhovno središte pravoslavnih vjernika – manastir Krka. U pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. godine, a pored je i crkva u bizantskom stilu. Ispod crkve nalaze se starorimske katakombe, koje posjetitelji mogu razgledati. Manastir Krka može se posjetiti organiziranim brodskim prijevozom s Roškog slapa od travnja do listopada, u trajanju od dva i pol sata i, dakako, cestom iz Kistanja. Inače, rijeka Krka u ovom dijelu svog toka obiluje brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

brojne utvrde Gdje su Hrvati prvi put ugledali Jadransko more

više od milijun noćenja ‘Šibenska pisma mila’ sve je turističkija

 

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".