Foto: Duško Jaramaz/Pixsell Krka i Kornati
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell Krka i Kornati

Bogat Vrančićev opus turistička atrakcija

07. 09. 2018. u 12:07 0
Vrančić koji se rodio u Šibeniku polovicom 16. stoljeća u svojim djelima prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre

Na otočiću Prviću Memorijalni je centar Faust Vrančić u kojem se može upoznati život i bogat stvaralački opus Fausta Vrančića, najznačajnijeg tehničkog pisca u Hrvata. Vrančić je autor Rječnika pet najuglednijih europskih jezika i zbornika raznih strojeva i tehničkih konstrukcija Machinae novae – Novi strojevi gdje poseban interes izaziva leteći čovjek, koji predstavlja prvi tiskani nacrt padobrana. Vrančić koji se rodio u Šibeniku polovicom 16. stoljeća u svojim djelima prikazuje sprave za mjerenje vremena pomoću vode i vatre, različite vrste mlinova i mostova, pojas za spašavanje, gliboder, preteču žičare i mnoge druge, a tome možete svjedočiti u muzeju u Prvić Luci.

Nacionalno blago Krka i Kornati: Zeleno-plava ljepota koja oduzima dah

Nacionalni park Krka sedmi je nacionalni park u Hrvatskoj. Status nacionalnog parka nosi od 1985., ali pojedini su dijelovi rijeke zaštićeni već 1948. NP, inače, zauzima 109 četvornih kilometara. Osim jedinstvene rijeke Krke, krasi ga i donji tok rijeke Čikole.

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell Krka i Kornati

Izlet brodom do manastira Krka i crkve sa starorimskim katakombama
U dragi na samoj rijeci Krki, tri i pol kilometara od Kistanja, nalazi se duhovno središte pravoslavnih vjernika – manastir Krka. U pisanim se dokumentima prvi put spominje 1402. godine, a pored je i crkva u bizantskom stilu. Ispod crkve nalaze se starorimske katakombe, koje posjetitelji mogu razgledati. Manastir Krka može se posjetiti organiziranim brodskim prijevozom s Roškog slapa od travnja do listopada, u trajanju od dva i pol sata i, dakako, cestom iz Kistanja. Inače, rijeka Krka u ovom dijelu svog toka obiluje brojnim biljnim i životinjskim vrstama.

brojne utvrde Gdje su Hrvati prvi put ugledali Jadransko more

više od milijun noćenja ‘Šibenska pisma mila’ sve je turističkija

 

Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije
pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".