IZVJEŠĆE FINE

Blokada 274.123 građana i 20.237 poslovnih subjekata

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Blokada 274.123 građana i 20.237 poslovnih subjekata
10.10.2018.
u 16:15
Uslijedila naplata zbog neizvršenih osnova za plaćanje
Pogledaj originalni članak

Krajem rujna ove godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 274.123 građana, s ukupnom glavnicom duga od 18,73 milijarde kuna, kao i 20.237 poslovnih subjekata, s glavnicom duga od 7,66 milijardi kuna, najnoviji su podaci Fine.

Broj blokiranih građana bio je za 459 ili 0,2 posto manji nego u kolovozu, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bio je manji za gotovo 534 milijuna kuna.

Pribroje li se kamate od 7,17 milijarde kuna, ukupan dug blokiranih građana s 31. rujna iznosio je 25,9 milijardi kuna, što je 0,6 milijardi kuna manje nego krajem kolovoza ove godine.

Podaci Fine pokazuju i da je krajem rujna bilo blokirano 20.237 poslovnih subjekata (pravnih i fizičkih osoba), što je za 589 ili za 2,8 posto manje u odnosu na kolovoz.

Njihov dug po osnovi glavnice od 7,66 milijardi kuna smanjen je za 238 milijuna kuna ili za 3 posto u odnosu na prethodni mjesec. Zajedno s kamata od 2,07 milijardi kuna, njihov ukupni dug iznosio je 10,29 ili 10,6 milijardi kuna, što je 0,3 milijarde manje nego u kolovozu.

Fina u najnovijoj informaciji o kretanju dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje poslovnih subjekta i građana ne iznosi usporedbu podataka o broju blokiranih poslovnih subjekata i građana te o iznosu njihova duga na godišnjoj razini. 

Po prošle godine objavljenim podacima Fine, krajem rujna 2017. godine blokirane je račune imao 26.171 poslovni subjekt s 15,05 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćanje, a u blokadi su bila i 320.383 građana s dugovanjima od 42,38 milijardi kuna.

Iz Fine podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja, a u skladu s njime Fina je izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Inače, Sabor je u srpnju donio zakone o otpisu dugova fizičkim osobama, o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima te izmjene zakona o stečaju potrošača. Zakonom o otpisu dugova fizičkim osobama otpisuju se dugovi do 10.000 kuna građanima koje su blokirali država, jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe povezane s njima. Zakonom o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima uvedena je obustava ovrhe koja nije naplaćena tri godine, uz uvjet da u zadnjih šest mjeseci nije bilo nikakve naplate po toj tražbini. Izmjenama Zakona o stečaju potrošača pojednostavljuje se stečajni postupak za građane blokirane dulje od tri godine, kojima glavnica duga ne prelazi 20.000 kuna.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

RI
rightside
16:47 10.10.2018.

pisete lazi i gluposti,,naime kad je taj "opreost" stupio na snagu,,nije se provodilo onako kako je napisano u zakonu,,tj svi koji su imali pravo deblokade racuna nisu dobili to pravo,,kao i prica da ht oprasta dugove )) mozda ste "zaboravili" napisat da je isti ht svoje dugove prosljedio hanzekovic pljacke i obmane firmi a oni ne odustaju iako npr ni nakon godinu il vise blokade racuna ni lipenisu naplatili, a da ne pricam o "pohvalama" unatar tog legla, kako za njih zastare nema i cak slucaj dugovanja tel usluga od prije 16-17 godina ce oni naplatit bez obzira na novostvorene zakone o ovhama,,dakle,,ocito je da ovi u hazekovicu pisu sami zakone o ovrhi a onda to vlada "prezentira" kao svoj uradak,,)))))

Avatar vatrogasac
vatrogasac
18:15 10.10.2018.

Sramotna i besprizorna pljačka hrvatske sirotinje,stotine samoubojstava,uništene obitelji kamate od 500-600 posto iznosa glavnice,to je bolesni izum političara iz Hrvatske i pojedinih bandita tzv uglednih odvjetnika. Bogati se žgadija na propasti hrvatskih ljudi,može li jadnije,ne vjerujem..Treba vjerovati da će se pojavit politička snaga koja će jednog dana suditi bandi za zločin protiv naroda.

MU
mulag
18:22 10.10.2018.

je ,a di su ti blokirani,,, pa sigurno nisu u hrvatskojkoga onda briga za zblokirane ,, halo