KNJIGA O PJEVAČU

Biskupi i akademici opjevali Marka Perkovića Thompsona

03.04.2009.
u 21:16
Pogledaj originalni članak

Marko Perković, “Ilija od Kljaka” iz Čavoglava. Po onom Svetom Iliji, starozavjetnom, ognjenom proroku s brda Karmela, gdje je odvratio svoj narod od idola-Baala. Marko – Ilija od Kljaka. Ilija od Zagore i Petrova Polja. Ilija što svojim plamenim glasom pjeva i pita...”, stihovi su mons. Ante Ivasa, biskupa šibenskog u knjizi “Thompson u očima hrvatskih intelektualaca”, koja ovih dana izlazi iz tiska.

Stvorena halabuka
Knjigu o Marku Perkoviću Thompsonu priredili su novinar Mate Kovačević i akademik Josip Pečarić. Ona je svojevrstan odgovor svim onima, kako kažu u predgovoru, koji su se pridružili organiziranoj kampanji protiv tog hrvatskog pjevača. Osim šibenskog biskupa mons. Ivasa, o Marku Perkoviću Thompsonu, njegovoj glazbi, pjesmama, koncertima, pa i halabuci koja se stvara oko toga pjevača, pišu još akademik Ivan Aralica, akademik Josip Pečarić, dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup, i mnogi drugi poznati hrvatski intelektualci.

Što slušaju kad slave
“Kada danas netko kaže da mu se sviđaju pjesme Marka Perkovića Thompsona, možemo dosta vjerno odčitati njegovu nacionalnu pripadnost. Thompson je, naime, u svojim pjesmama izrazio ono što hrvatski domoljubi rado pjevaju i slušaju kada slave”, ističe u knjizi gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović.

Prva knjiga o Thompsonu ima više od 250 stranica, a sastavljenja je od tri dijela. U prvom, koji je nazvan “Šutjeti? Ne, ne mogu i neću”, autorski su tekstovi intelektualaca o Thompsonu. U drugom su otvorena pisma i reagiranja poznatih hrvatskih intelektualaca o kampanji protiv Thompsona, a u trećem izvaci iz novina u povodu zabrana njegovih koncerata.

Pogledajte na vecernji.hr