Biskup Vlado Košić:

‘Sisačka vlast nameće ateističku ideologiju’

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
‘Sisačka vlast nameće ateističku ideologiju’
12.11.2017.
u 00:07
Biskupa Košića razljutilo što nije dobio dozvolu za postavljanje spomenika Alojziju Stepincu
Pogledaj originalni članak

“Prošli sam tjedan bio u upravi našega Grada s molbom da dobijem suglasnost da podignemo spomenik našem svetom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu na Trgu bana Jelačića. Na tom trgu pred Velikim Kaptolom, sadašnjim sjedištem biskupije, nekada su stajala, redajući se jedan za drugim kako su se izmjenjivali režimi, tri spomenika.

Odgovor je bio da danas tu više nema mjesta za spomenik”, rekao je biskup sisački Vlado Košić upitavši imaju li oni koji upravljaju Siskom pravo provoditi “svoju samovolju i nametati svoju ateističku ideologiju većini ili su pozvani svima služiti i za sve se jednako brinuti”.

Nastavak je to loših odnosa između sisačkog biskupa i SDP-ove gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček. No, prema gradonačelnici spomenik Stepincu, kakav je zamišljen, ne može ići u javni prostor jer se ne poštuje procedura.

– Kao što sam rekla na radnom sastanku gospodinu Košiću i njegovim suradnicima, u Gradu Sisku postoji jasna procedura vezano uz postavljanje spomenika na javne površine. Kao ogledni primjer kako se postavljaju obilježja u javni prostor imamo spomenik Slavi Strieglu na šetnici. Formirano je stručno povjerenstvo koje je u suradnji s Društvom arhitekata provelo javni natječaj i odabralo rješenje koje je odgovaralo arhitektonskim, urbanističkim, estetskim i konzervatorskim odrednicama u prostoru. Spomenik koji je gospodin Košić osobno odabrao ne zadovoljava nijednu od tih odrednica – rekla je za Večernji list sisačka gradonačelnica.

I konzervatori su stava da pojedinačna rješenja bilo kakvog spomenika, ali i ičega drugog na prostoru povijesnoga sisačkog trga nisu prihvatljiva, nego da sve treba biti riješeno kao cjelovit projekt koji treba donijeti Grad.

Na mjestu koje je sisački biskup Vlado Košić zaželio za mjesto spomenika blaženom Stepincu u prošlosti su bila tri spomenika koja su sva neslavno završila. Prvo je 1916. postavljen spomenik austrougarskom vojniku, koji je srušen 1918., zatim je 30-ih tamo postavljen spomenik kralju Petru, koji je srušen 1941., a nakon Drugoga svjetskog rata postavljen je spomenik Narodnooslobodilačkoj borbi koji je maknut 1991. na područje Brezovice, odakle je ukraden prije nekoliko godina. Sada bi taj slijed trebao nastaviti spomenik Alojziju Stepincu.

No, ni do sada biskup Košić nije skrivao da mu se gradonačelnica Ikić Baniček i njezini potezi nimalo ne sviđaju. Nekoliko dana prije lokalnih izbora rekao je da moli Boga “da se ta protugrađanska i protuvjerska vladavina gradom Siskom završi i da dođe netko tko će osjećati sve građane svojima i svima jednako pomagati”. No suprotno njegovim očekivanjima, SDP-ova je gradonačelnica osvojila još jedan mandat.

Inače, trenutačno važeći projekt uređenja Trga bana Jelačića iz 2006. godine ne uključuje nikakav spomenik na njemu, a da bi se to promijenilo, morao bi se raditi novi projekt njegova uređenja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 96

ND
Novi dan isti mrak novo sranje
08:38 12.11.2017.

Crkva postaje odnosno je bahata i mješa se u sve treba netko da ih spusti na zemlju. Pogotovo ovog lika kao vegeta je u sve se mješa.......

DU
Deleted user
08:49 12.11.2017.

Koja je bitna razlika između ateističke i teističke ideologije (jednoumlja, bezumlja, dresure) svi vas je...u u zdrav razum zbog osobnih interesa pod krinkom opčeg interesa

DH
dalibor.hren
09:50 12.11.2017.

Ikićka bi postavila univerzalni spomenik: mijenjala bi samo glave....