Umro na putu do bolnice

BiH: Muškarac poginuo na Vlašiću u eksploziji mine postavljene tijekom rata

Foto: Krunoslav Petrić/Pixsell
mine
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
mine
21.05.2016.
u 13:36
Mina je eksplodirala i teško ozljedila muškarca koji je nešto kasnije umro na putu do bolnice. Pretpostavka je kako je riječ o mještaninu.
Pogledaj originalni članak

Jedna osoba poginula je u eksploziji nagazne mine na planini Vlašić u središnjoj Bosni a pretpostavlja se kako je tragediju prouzročila mina postavljena tijekom ratnih sukoba u toj zemlji.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak potvrdio je tijekom dana kako je muškarac čiji identitet nije objavljen stao na nagaznu minu kod sela Dobretići.

Mina je eksplodirala i teško ozljedila muškarca koji je nešto kasnije umro na putu do bolnice. Pretpostavka je kako je riječ o mještaninu.

Lokalitet na kojemu se dogodila tragedija čišćen je od mina u prethodnim godinama.

Na Vlašiću su tijekom rata u BiH vođene teške borbe između Armije BiH i vojske bosanskih Srba.

Nakon rata Vlašić je ponovo postao popularno turističko odredište gdje pokušavaju razviti posebice zimski turizam.

BiH je država koja slovi za najzagađeniju minama u Europi. Nakon rata je u toj zemlji od zaostalih mina poginulo oko 600 osoba. Najnovija procjena Centra za uklanjanje mina (BH MAC) je kako opasnost od mina još uvijek vreba na 1145 četvornih kilometara što je 2,3 posto ukupnog teritorija zemlje.

Također se procjenjuje kako je na taj način ugroženo više od pola milijuna stanovnika BiH.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
13:53 21.05.2016.

Zahvalimo se slobodarskom narodu koji ih je tamo postavio da bi očuvao svoje gole ugrožene živote...