Srbijanska protutužba Sudu pravde nije uzbudila hrvatske dužnosnike

Beogradu uzaludan trud, RH ima dokaze o krvavoj agresiji

Foto: AFP
Beogradu uzaludan trud, RH ima dokaze o krvavoj agresiji
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
01.01.2010.
u 18:04
Obranit ćemo povijesnu istinu jer smo pripremili apsolutno sve činjenice, tvrdi premijerka J. Kosor; Hrvatska će dobiti spor u Den Haagu, uvjeren je suautor tužbe Ivo Josipović
Pogledaj originalni članak

– Pripremili smo apsolutno sve činjenice koje mogu dokazati da je riječ bila o uistinu krvavoj velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku pod palicom Slobodana Miloševića.

Imamo sve podatke, sve činjenice da obranimo povijesnu istinu o tome – izjavila je danas premijerka Jadranka Kosor komentirajući najavu Srbije da je protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu podnijela protutužbu za genocid. Hrvatska je, podsjetimo, još 2. srpnja 1999. godine protiv Srbije podignula tužbu zbog genocida.

Propao “mirni put”
Do danas se sud samo odredio da je nadležan za tužbu, a prije nego što započne proces koji će dovesti do konačne odluke, slijedi još poprilična procedura. Ta procedura predviđa i mogućnost reakcije Srbije koja se odlučila odgovoriti protutužbom. Prvu informaciju o srpskom kontranapadu dao je ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je 29. prosinca objavio da je Hrvatskoj odgovoreno protutužbom za genocid nad Srbima unutar njenih granica, i to u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Dva dana poslije oglasio se i predsjednik Srbije Boris Tadić, kazavši da “smatra da sve konflikte u ratovima na prostoru bivše SFRJ treba rješavati izvansudskim procesima, mirnim putem“. Srpski je predsjednik pritom pripomenuo da dvije države ulaze u novu etapu odnosa koja će podrazumijevati sudski proces pred Međunarodnim sudom pravde te istaknuo želju da se dvije države ipak o pitanju genocida dogovore izvan suda.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović, koji je autor tužbe protiv Srbije, danas je bio prilično suzdržan u odnosu na informaciju o protutužbi i to ponajprije zato što nije upoznat s njenim sadržajem. Šimonović je primijetio da je Srbija „požurila“ s protutužbom budući da ju je podnijela više od tri mjeseca prije roka koji istječe 23. ožujka.

Sudbina nestalih
– Sud nam treba najprije dostaviti protutužbu, a onda se prema njoj možemo odrediti – kaže Šimonović i ističe da je pred nama nastavak haaške procedure. Srbija se treba odrediti o tužbi, a Hrvatskoj slijedi odgovor na protutužbu.

Predsjednički kandidat dr. Ivo Josipović, koji je suautor hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid, kaže da je uvjeren da će Hrvatska dobiti spor protiv srpske protutužbe “jer Hrvatska nikada nije počinila genocid“.

– Činjenica je da postupak za genocid pred Međunarodnim sudom pravde opterećuje dvije države, ali naša tužba nije sama sebi svrha, već se njome rješavaju bitna pitanja: sudbina zatočenih i nestalih, kažnjavanje ratnih zločina i povratak otetog kulturnog blaga – kaže Josipović i dodaje da je u razdoblju od podnošenja hrvatske tužbe do danas bilo pomaka, ali nedovoljno.

– Nije bilo toliko pomaka da bi pravedan zahtjev naše tužbe bio ostvaren toliko da ona više ne bi bila potrebna – zaključio je Josipović iznoseći uvjerenje da će se o zahtjevu Hrvatske još razgovarati, a ako se on ne ostvari, da ćemo dobiti spor pred sudom u Den Haagu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 369

DO
doktorica
08:15 02.01.2010.

Gubitnici koji su izgubili sve ratove...

BA
balance
12:22 02.01.2010.

Da da Hrvati su napadali JNA !!!Servi do zuba naoruzani i jos k tome JNA na vasoj strani.\"Braco\" samo smo htjeli uzeti ono sto je nase sta smo trebali cekati da nas pokoljete!!Malo morgen!!

OB
-obrisani-
03:20 02.01.2010.

Wishfull thinking