Prigodni prijam

Bebić: Antifašistička borba stvorila je temelje hrvatske države

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Bebić: Antifašistička borba stvorila je temelje hrvatske države
07.05.2010.
u 14:39
Po broju sudionika u NOB-u Hrvatska je prva ili među prvima u svijetu - rekao je Luka Bebić.
Pogledaj originalni članak

Sudjelovanjem u antifašističkoj borbi stvoreni su temelji hrvatske države, koja je pobjedom u Domovinskome ratu stekla i druge atribute suverene i suvremene države, izjavio je predsjednik Sabora Luka Bebić koji je uoči nedjeljne proslave 65. obljetnice pobjede nad fašizmom i Dana Europe održao je prigodni prijam.

Prijmu su se odazvali predsjednik države Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Po broju sudionika u NOB-u Hrvatska je prva ili među prvima u svijetu - nastavio je Bebić podsjetivši na to da je Sabor donio i Deklaraciju o antifašizmu te na obveze koje iz nje proizlaze. Uime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Vesna Čulinović Konstantinović na to je uzvratila:

- Provedbom te deklaracije i borci iz Drugoga svjetskog rata bili bi izjednačeni i ne bi se osjećali nižom kategorijom nego naši branitelji iz Domovinskog rata.

Čelnica SABA ne želi da se provedba deklaracije u tom smislu shvati kao traženje privilegija, nego samo kao poštivanje Ustava.

Novinari izbačeni s proslave

- To nije bilo po mojem nalogu i mene je iznenadilo što vi niste u dvorani nego ste vani - pomirljivim je tonom pokušao smiriti tenzije Luka Bebić nakon što su  se novinari požalili na neuobičajene postupke.

Naime, uoči proslave 65. obljetnice pobjede nad fašizmom i Dana Europe u Saboru je njegov predsjednik Bebić održao prijam. Sve je teklo uobičajeno i na prijam su  bili pozvani i novinari kako bi mogli izvijestiti javnost, ali su ga nakon službenog dijela, suprotno dosadašnjoj praksi, morali napustiti.

Novinari su bili zatečeni takvim postupkom i tražili su objašnjenje tko je donio takvu odluku. Uzaludna su bila uvjeravanja kako su to sve redom akreditirani novinari koji godinama prate rad Sabora i nikad nešto slično nisu doživjeli. Čuvši za incident, predsjednik Sabora Bebić pokušao je smiriti tenzije te izgladiti nesporazum.

Štoviše, ispričao se okupljenim novinarima što se incident dogodio pozvavši ih natrag u dvoranu. Čak je pokušao utvrditi zašto se to dogodilo. No novinari su uzvratili da nije uobičajeno ponašanje da ih se pozove na događaj, a onda izbaci iz dvorane bez valjanog obrazloženja. Jer, ako političari žele da ih se uvažava, onda je minimum pristojnosti da se novinare, na njihovu radnom zadatku, ne omalovažava i ne tretira kao "zadnje krpe". Po svemu sudeći razlog ovom postupku leži u tome što političari ne žele da ih se fotografira dok jedu. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

SA
saniboj
12:40 08.05.2010.

Ne mogu da vjerujem dok citam komentare, koliko samo ljudi brani fasizam cak oko 90%, Hrvatska je skrenula jaaako u desno. A nekima su djedovi bili partizani. To je zalosno, tako smo jadni, i kako da udjemo u eu sa tolikim panjevima od ljudi. Seljakluk balkanski.

Avatar punkufer
punkufer
12:13 12.05.2010.

Temelje hrvatske države udario je Kralj Tomislav prije tisuću godina. Povijest NIJE započela 1941.! A što se tiče \"antifašizma\" - ovo je Hrvatima donio \"antifašizam\": Hrpe kostiju na slikama su ostaci Hrvata pobijenih kako bi taj \"antifašizam\" došao na vlast, a takvih jama ima na desetke.

TA
tararira
01:13 18.05.2010.

temelje hrvatske drzave postavljene su 10/04/1941 sa proglasenjem NDH, drug bebic je u zabuni......