NADVOJVODA OTTO

Barroso: Von Habsburg je pridonio otvaranju željezne zavjese

Foto: afp
Barroso: Von Habsburg je pridonio otvaranju željezne zavjese
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
04.07.2011.
u 15:28
Njegova predanost Europi treba nam svima postati politički uzor, posebice u ovim teškim vremenima – naglasio je Barroso
Pogledaj originalni članak

"S Ottom von Habsburgom napustio nas je veliki Europljanin koji je čitav svoj život davao važan poticaj europskome projektu", izjavio je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso. On je podsjetio da je nadvojvoda Otto "kao dugogodišnji zastupnik u Europskome parlamentu i njegov doajen, označio uspješnu europsku priču".

– U svojstvu predsjednika Međunarodne paneuropske unije dao je središnji doprinos otvaranju željezna zavjese i mirnome ponovnome ujedinjenju našega kontinenta koji je predugo bio podijeljen. Posebice ću se sjećati njegova snažnoga stava protiv svih oblika totalitarizma, a za europske temeljne vrijednosti. Njegova predanost Europi treba nam svima postati politički uzor, posebice u ovim teškim vremenima – naglasio je Barroso napomenuvši da nadvojvoda Otto "utjelovljuje povijest europske integracije kao nitko drugi".

– Kao sin posljednjega austro-ugarskoga cara čitav se život  borio za demokraciju, slobodu i razumijevanje među europskim narodima. Od početka pokreta za europsku integraciju na kraju Drugoga svjetskog rata do slavnoga Paneuropskoga piknika na austrijsko-mađarskoj granici 1989. godine, on je uspijevao prevladavati granice i pokazivati Europljanima put naprijed u zajedničku budućnost – zaključio je Barroso.

Joseph Daul, predsjednik europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke, čiji je nadvojvoda Otto bio zastupnik, podsjetio je da je bio izabran u EP na prvim izravnim izborima 1979. te da je "idućih 20 godina neumorno radio da ojača europske ustanove".

– EPP žali za pravim Europljaninom, uvjerenim borcem za demokraciju i slobodu – istaknuo je Daul. 

– Jutros je otišao europski div – rekao je EP-ov predsjednik Jerzy Buzek.

– U najmračnijem trenutku našega kontinenta Otto von Habsburg bio je stijena istine i humanosti. Opirao se nacizmu jednako odlučno kao što se protivio komunističkim režimima Istočnoga bloka. Održao je živim plamen nade za ponovno ujedinjenje Europe kada su mnogi drugi odustali. Za to što Europa danas ponovno diše punim plućima treba također zahvaliti ovome velikome čovjeku – nadahnut je bio Buzek. Nadvojvodu Otta opisao je kao "čovjeka vjere i čvrstih vrijednosti, uvijek u službi bližnjega".

– Bio je pravi nasljednik najboljega što Europa predstavlja. Uvijek ćemo ga se sjećati, uvijek će biti s nama – zaključio je Buzek.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AG
Agramer198
19:16 04.07.2011.

Zbogom! Hrvatska Vas neće zaboraviti!