Ustavni stručnjaci

Barić o Škorinoj ideji: Mijenjao bi Ustav samo da ima mesijansku poziciju

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sanja Barić
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro
25.06.2019.
u 13:08
Kada se kandidiraš za neku funkciju, a govoriš o povećanju ovlasti te funkcije, to zabrinjava samo po sebi, kaže šefica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić
Pogledaj originalni članak

Da su potrebne ustavne izmjene, to je nesumnjivo i za to se struka zalaže već dugo. Izmjene oko izbora sudaca Ustavnog suda i suspenzivni veto, to je nešto iza čega bi struka stala. No, kada se pogleda za što se Škoro zalaže, vidite da se radi o ustavnim izmjenama koje isključivo ciljaju na povećanje ovlasti predsjednika i njegovu mesijansku poziciju u odnosu na narod – ovako je šefica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić uvodno komentirala najave predsjedničkog kandidata Miroslava Škore.

Autokratske namjere

– Kada se kandidiraš za neku funkciju, a govoriš o povećanju ovlasti te funkcije, to zabrinjava samo po sebi. U prve dvije točke ustavnih izmjena Škoro narodu obećava – ja ću vam otvoriti referendum koji vam je sad zatvoren. A prava istina jest da je sada referendum jedna od najvećih opasnosti u ustavnom poretku jer je loše i nedostatno regulirana, omogućava da referendum raspiše onaj tko raspolaže novcem i bez ikakvog postojećeg kvoruma. Kada bismo pak razmišljali o ozbiljnim ustavnim izmjenama, a radi ograničenja političkih stranaka, svakako bi valjalo razmatrati i neke druge teme, kao što je ustavno uređenje sukoba interesa ili obavezna demokratrizacija izbora unutar političkih stranaka, što bi pokazivalo stvarno poznavanje i iskrenost namjera. A ovdje se predlažu izmjene koje se odnose samo na funkciju predsjednika, što zabrinjava i moglo bi ukazivati na neke autokratske namjere, odnosno jedno vješto poigravanje populizmom vezano za temu referenduma – objasnila je Barić.

Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: YouTube/Miroslav Škoro
Miroslav Škoro objavio kandidaturu za predsjednika RH
Foto: YouTube/Miroslav Škoro
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Miroslav Škoro

Bivši sudac i predsjednik Ustavnog suda Smiljko Sokol najprije je kazao da je od svih pet Škorinih ustavnih elemenata koje bi mijenjao najznačajniji samo jedan.

Zvonimir Despot

Škoro želi biti novi Tuđman, ali nema šanse protiv predsjednice i Milanovića

Kad se malo bolje analizira Škorino obraćanje javnosti, vidi se da je sve jako pametno zapakirao. Neizravno je napao i sadašnju predsjednicu i Zorana Milanovića kao još jednog predsjedničkog kandidata. Predsjednicu je ošinuo time što je naveo da neće obećavati kako će pod njime Hrvatska postati najbogatija zemlja na svijetu, a Milanovića da nimalo ne poštuje instituciju koju želi osvojiti

Tu funkciju treba slabiti

– A to je onaj da predsjednik samostalno raspisuje referendum o Ustavu i zakonima. To je ovlast koja izlazi iz današnjeg ustavnog modela odnosa predsjednika države, Vlade i Sabora, jer ta ovlast omogućava da se može samostalno oblikovati ustavno-politički sustav u Hrvatskoj. To ne bi bilo dobro jer se time poprima položaj predsjednika kakav je u polupredsjedničkom sustavu. To što je Škoro rekao da bi time želio imati veće ovlasti, poput Tuđmana, nije točno. Da je predložio promjene ovlasti kojima bi mogao imenovati predsjednika Vlade i ministre, onda bi to bio polupredsjednički sustav i položaj predsjednika kao Tuđman, kada je to bila njegova ključna ovlast. Škoro je ovako stao na pola puta. Sve druge ovlasti koje Škoro predlaže, o davanju veta, predlaganju sudaca Ustavnog suda..., nisu bitne – zaključio je Sokol dodavši da bi bilo najbolje ići na čisti parlamentarni sustav, što znači da bi trebalo oslabiti predsjedničku funkciju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 105

NE
nemanatrag
13:32 25.06.2019.

Cilj svake politike je vlast....ne ide se u politiku da tobom drugi vladaju već da ti drugima vladaš.Sve drugo su priče za malu djecu.

MA
matti
13:40 25.06.2019.

A referendum u Rijeci? Zabranila ljudima potpise. Bolje šuti i rezerviraj si kartu za..... Smederevo

Avatar navijač
navijač
14:02 25.06.2019.

Vlast proizlazi iz naroda a ne iz nekakvih centara moći . Ustav takođe može krojiti narod , kao 91, a ne nekakva katedra i njeni stručnjaci. To je Škoro rekao.