DAYTON 2 U petak u Sarajevo stižu američki senatori McCain i Liberman

Barack Obama želi dovršiti posao u BiH

04.02.2009.
u 19:24
Pogledaj originalni članak

Novi američki predsjednik Barack Obama očito smatra da je nakon Prudskog sporazuma vrijeme da se i SAD uključi u rješavanje političke krize u BiH. Sutra će stoga u Sarajevo, u dvosatnu diplomatsku ofenzivu, poslati dvojicu uglednih američkih senatora, republikanca Johna McCaina i demokrata Joea Libermana. Njih bi dvojica političkim liderima u BiH trebala iskazati jedinstvo SAD-a u namjeri da se riješi duboka kriza u toj zemlji.

Protivnici Prudskog sporazuma, kojim se predviđa preustroj države na četiri federalne jedinice, prije svih Haris Silajdžić (Stranka za BiH) i Zlatko Lagumdžija (SDP), očekuju od Amerikanaca da odustanu od podrške tom dogovoru. Potpisnici pak sporazuma, Dragan Čović (HDZ BiH), Milorad Dodik (SNSD) i Sulejman Tihić (SDA), od SAD-a očekuju ono što su čuli od visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i od nekih članica EU: “Prudski sporazum je domaći proizvod, mi ga podržavamo i očekujemo njegovu ratifikaciju u parlamentu.” Dok iščekuje američku podršku, prudska je trojka počela “obrađivati” Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru.

Dragan Čović danas se u sklopu te diplomatske inicijative sastao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom te ih upoznao s političkim dogovorom na kojemu će se temeljiti ustavne promjene u BiH. U kontraofenzivu sprema se pak Silajdžić koji će razgovarati sa svojim prijateljem, američkim dopredsjednikom Joeom Bidenom.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr