Nova pravila

Bajić o slučajevima važnim za RH mora izvijestiti Vladu i premijera

Foto: Boris Ščitar
Bajić o slučajevima važnim za RH mora izvijestiti Vladu i premijera
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
21.11.2013.
u 07:05
Bajićevo referiranje Vladi definiralo bi se zakonom kao iznimka, i to “o predmetima od posebnog državnog interesa u kojima je Državno odvjetništvo ovlašteno i dužno poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske
Pogledaj originalni članak

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ubuduće će, kada njegova institucija bude zastupala imovinske interese Republike Hrvatske, o tome morati podnositi izvještaje premijeru i Vladi, a uz to će još obavijest o predmetu morati slati i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću. Vlada će Bajiću dati mišljenje o tome kako Državno odvjetništvo treba postupati, ali tužitelji neće morati poslušati tim premijera Zorana Milanovića, nego će moći napraviti po svome. Ipak, u tim situacijama morat će obavijestiti Vladu zašto su odlučili postupati drukčije.

Ovo je, naime, jedna od novina koje se uvode u izmjene Zakona o državnom odvjetništvu koje su na dnevnom redu današnje sjednice Vlade. Bajićevo referiranje Vladi definiralo bi se zakonom kao iznimka, i to “o predmetima od posebnog državnog interesa u kojima je Državno odvjetništvo ovlašteno i dužno poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske, te o pravnim sredstvima za zaštitu Ustava i zakona u predmetima u kojima je Hrvatska stranka, a nakon prve obavijesti i o radnjama koje se u tim predmetima poduzimaju”.

Daljnja važna novost koja se uvodi u Zakon o državnom odvjetništvu je obveza tužiteljima da u određenim rokovima riješe kaznene prijave.

Novo je i da će se u županijskim državnim odvjetništvima moći osnivati posebni odjeli za istraživanje imovinske koristi stečene kaznenim djelom. Uopće se izmjenom kaznenog zakonodavstva pojačalo istraživanje imovine i imovinskih izvida kao pretpostavke da se imetak koji pojedinci stječu na nelegalan način u potpunosti oduzme.

Vrlo su zanimljive i novosti koje se odnose na tajnost podataka. Tako se određuje koje to informacije tužitelji moraju tretirati kao tajne. A riječ je o spisima u kojima su podaci do rješenja o istrazi, zatim spisi s posebnim dokaznim radnjama (prisluškivanja, presretanja mailova i sl.), spisi iz istraga koje je državni odvjetnik odredio tajnom, podaci iz evidencija državnih odvjetnika te ocjene rada pojedinih tužitelja.

Ipak, ako postoji interes javnosti (primjerice, postupak protiv ministra, suca ili kakvog dužnosnika), tužitelj može dati informacije čak i o tijeku izvida. No, dat će samo informacije koje se radnje poduzimaju i neće navoditi imena sudionika u postupku.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

CE
cenzura
09:08 21.11.2013.

Ovo je dno-dna! I do sada je državni odvjetnik dolazio u vladu po naputke koga i kada procesuirati a sada će to i ozakoniti. Dakle sada će dragi vođa birati tajminge podizanja optužnica i uhićenja (uoči izbora, zamagljivanje stanja itd.) a komunistički zločini će doći na red "malo sutra" (čitaj nikad) kao i kaznena djela pripadnika kukuriku koalicije. Ovakav zakon i pravila igre ne postoje nigdje u svijetu (osim Sjeverne Koreje) a isključivi cilj je zaštita pretvorbenog kriminala članova SDP-a, zaštita udbaša itd. Strašno!

RE
@ revenge
09:02 21.11.2013.

Plan 21 Mentalni fukarizam u progresivnom širenju,opsesivno kompulzivni poremećaj dužnosnika slučajne,paradoksalne vlade

Avatar deziderij
deziderij
08:01 21.11.2013.

Kad bi Bajiću bila važna Hrvatska, kada bi bila važna ovima u Vladi ili onima u Saboru ( osim u slučaju kada im je osobno važna, zbog koristoljublja ) onda bih i povjerovao u ono što govore i pišu. Ovako se svelo na mlaćanje prazne slame i mlaćenje sitnozubih - po đepu, uglavnom, i po leđima.