afera fimi media

Bačić: Privođenje Barišića nije razlog da ga se izbriše iz HDZ-a

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
mladen barišić (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
bacic
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
Mladen Bajic
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
mladen barišić (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
mladen barišić (1)
30.09.2010.
u 12:23
Mladen Bajić progovorio je danas o Barišićevu uhićenju, kazao je da "sve zna, ali ništa ne smije reći".
Pogledaj originalni članak

– Mladen Barišić član je HDZ-a i ne obnaša nijednu dužnost u HDZ-u. Činjenica da je priveden i osumnjičen nije prema Statutu HDZ-a razlog da bi se bilo kojeg člana brisalo iz stranke jer bismo time, između ostalog, prejudicirali njegovu krivnju – rekao je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić. Podsjetimo, osim Damira Polančeca, nitko iz HDZ-a nije isključen unatoč istragama ili sudskim postupcima protiv njih, počevši od Jurice Prskala u aferi HAC, Darka Beuka u aferi Fimi media, Berislava Rončevića i Ive Bačića u aferi Kamioni, Ivana Mravka u aferi HEP, Nevenke Jurak u aferi Fimi media ili N. Jurice zbog korištenja službenim karticama u privatne svrhe.

>>>>Kosor o Barišiću: Dajte da popijem kavu!

Još 6 dana za aktivaciju

No brzopotezna smjena Barišića s čelnog mjesta Carine mogla bi HDZ stajati jednog saborskog mandata. Naime, budući da Barišić u prvoj izbornoj jedinici ima izvorni mandat, ali ga nije mogao koristiti zbog nespojivosti dužnosti, on taj mandat može odmrznuti u roku od osam dana od prestanka obnašanja dužnosti u izvršnoj vlasti. No to se najvjerojatnije neće dogoditi jer njegov odvjetnik Ante Madunić tvrdi da im to u ovoj fazi ne odgovara jer bi se to moglo protumačiti kao da se Barišić želi skrivati iza imuniteta. Ali, ako bi Barišić odlučio reaktivirati mandat, a za to još ima šest dana, on mu ne bi prestao dok je u pritvoru. Dakle, ako bi Barišiću sudac istrage i odredio pritvor, on bi mogao konzumirati svoj mandat sve dok ne bude pravomoćno osuđen na kaznu zatvora veću 6 mjeseci. Međutim, to ne znači da bi ga mandat zaštitio od kaznenog progona jer Mandatno-imunitetno povjerenstvo u pravilu skida imunitet na zahtjev DORH-a.

Prema svemu sudeći, tako padaju u vodu špekulacije prema kojima se Ivo Sanader namjeravao reaktiviranjem mandata Mladena Barišića osvetiti Jadranki Kosor. Kad bi Barišić aktivirao mandat, bez njega bi ostala njegova zamjenica Đurđica Sumrak, bliska prijateljica premijerke Kosor koja je u veljači ove godine došla u Sabor.

Crni scenarij za HDZ

Tada bi HDZ formalno imao 66, ali u praksi tek 65 zastupnika, a nije zanemariva ni činjenica da bi tada Sanaderovi prijatelji u Saboru J. Rošin, L. Bebić, M. Zubović i P. Selem uz pomoć još nekih zastupnika HDZ-a mogli lako dovesti u pitanje HDZ-ovu većinu u Saboru, a samim time i J. Kosor kao premijerku.

U pritvoru najmanje mjesec dana

Mladen Barišić, smijenjeni ravnatelj Carinske uprave i bivši rizničar HDZ-a, u istražnom zatvoru u Remetincu provest će najmanje mjesec dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Odlučeno je tako na ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nekadašnji intimus odbjeglog premijera Ive Sanadera na sud je iz policijske pritvorske jedinice na Oranicama, gdje je proveo noć nakon uhićenja u srijedu po nalogu USKOK-a, zbog sumnje da je organizator kriminalne mreže koja je preko marketinške tvrtke Fimi media izvlačila novac iz državnih poduzeća, odveden na sud oko 13.30 sati. Fizički se, doznajemo, osjećao bolje nego dan prije kada mu je, zbog šoka izazvana uhićenjem u ranim jutarnjim satima u svome domu u Bužanovoj ulici, pozlilo.

Mladen Bajić: Znam sve, ali vam ne smijem reći!

- Sve što mogu reći je da je USKOK danas donio odluku o provođenju istrage te da je zatražio zadržavanje u pritvoru, a što će sud odrediti, ne znam - jedini je komentar koji je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić imao o uhićenju dojučerašnjeg šefa Carine Mladena Barišića koji se tereti za zloupotrebu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje i organizaciju u skupini. Bajić nije želio potvrditi, ali ni demantirati je li točno da je u Barišićevu stanu pronađeno više od dva milijuna kuna.

- Prekršio bih Zakon o državnom odvjetništvu kada bih to rekao. Znam sve, ali ne smijem vam reći - poručio je Bajić. Ništa razgovorljiviji nije bio ni na temu bivšeg premijera Ive Sanadera. Tek je kratko poručio da je novim Zakonom o kaznenom postupku uveden institut "tužiteljska istraga" te kako je njezino provođenje, dinamika i taktika sada u rukama USKOK-a.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 99

UN
Universo
18:21 30.09.2010.

Ne treba unaprijed nekoga osuđivati.Istraga je u tijeku i tek ako se i kad dokaže krivnja barišiću može se govoriti o njegovu izbacivanju iz stranke

UN
unknown99
19:10 30.09.2010.

30.09.2010. u 19:09h Universo je napisao/la: Čovjek je priveden a nije osuđen tako da nema razloga za izbacivanjem ______ Nije ni Polancec osuden pa je izbacen, dakle ?

BI
bigboii
16:14 30.09.2010.

Svi trebaju biti jednaki pred sudom i treba ga zatvoriti ako je stvarno kriv!