Simboli grada

Bacanje kuglica sladoleda moj je izum po kojem prepoznaju grad

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Ramadani
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Ramadani
13.08.2014.
u 14:03
Slavna Serena Williams lovila je kuglice sladoleda preko cijelog trga
Pogledaj originalni članak

– Eis bite, eis, poziv je na sladoled koji su zapamtile generacije turista koje se godinama ljeti guraju kroz najstariju porečku ulicu Decumanus. On je proslavio jednog od najstarijih porečkih slastičara Bakija Ramadanija. On i njegova obitelj gotovo su pola stoljeća u slastičarskom poslu. Točnije od 1947. godine, kada su se doselili u Pulu, iz koje se Baki 1969. preselio u Poreč i tamo otvorio slastičarnicu u starom gradu. Turizam je ‘60-ih godina bio u usponu, a Bakijeva slastičarnica Fontana mjesto na kojem se ručno svakog dana miješao sladoled.

– O strojevima tada nismo ni sanjali, a prvi su nam kupci bili Česi, tada plitkih džepova – sjeća se Baki, čija je slastičarnica danas višestruko veća, a u njoj radi cijela obitelj. Na kolačima njegove supruge Mukades, krafnama i slancima, odrasle su generacije djece iz porečkog starog grada.

– Sjećam se kao danas kako je sve počelo. Stavljao sam sladoled u kornet turistima, a kako je naš sladoled bio kremast i podatan jer smo ga miješali i radili satima, kuglica mi je iskliznula, no ja sam je u zraku uhvatio i ubacio kornet. Gosti su zapljeskali, a ja sam ubacio još jednu, pa još jednu... Eto, tako je sve počelo – smije se Baki, danas već ponosni djed. Atrakcija bacanja kuglica sladoleda nastavila se, a Baki i konobari, poslije i sin, postali su jedan od zaštitnih znakova Poreča.

– Možda se čini lagano, ali nije. Treba vježbe, ali i mašte – dodaje Bakijev sin Đimi i sam, uz brata Nikija, vješt bacač sladoleda.

– Gosti zastanu, gledaju, zaintrigira ih kada počnemo slagati sladoledne kupove. Kako odoljeti i ne našaliti se, “podvaliti” im prazan kornet, nasmijati ih... Sve im to čini boravak u našem gradu zanimljivijim – kaže Baki, svojevrsni ambasador porečkog turizma i animacije gostiju.

Prošle je godine njihov gost bio popularni nizozemski voditelj Jan Smith, a njegovu reportažu i preporuku za putovanje vidjeli su milijuni Nizozemaca. Ove ih je godine nenadanim posjetom iznenadila jedna od najboljih tenisačica svijeta Serena Williams.

– Obožava sladoled, a kada se našla pred vitrinom te izabirale sladolede, izveli smo nešto od vratolomija, porazbacali kuglice... Bila je oduševljena. Odmah je prihvatila šalu pa smo joj ponudili da odigramo partiju tenisa. Mi smo s vrata servirali, a ona je stala na drugi kraj trga i umjesto reketom, dlanom lovila sladoled – opisao nam je Đimi dojmove o posjetu Serene Williams.

Dodaje da je oduševljenje bilo obostrano, a sportašica se spremno slikala s domaćinima.

– Vremena se mijenjaju, mijenja se i ponuda, no mi ne odustajemo od sladoleda koji nas je proslavio – kaže Baki.

– Danas ga proizvodimo na moderniji način, nema više kanti u kojima se čuvao kremasti ručno miješani sladoled od punomasnog mlijeka – nostalgičan je Baki.

Slastičarnica je preseljena na trg, na kojem se osim turista rado zaustave i starosjedioci. Mama Mukades i dalje je kraljica kuhinje, a desna joj je ruka snaha Teuta, mlada, kreativna i prepuna ideja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SL
slovenc007
15:48 13.08.2014.

Ovo da se malo smanje tenzije u poreču a?

CO
coolman
16:13 13.08.2014.

Bijeli San !

CO
coolman
16:18 13.08.2014.

Nizozemski vatrogasci obožavaju Poreč!