Kolumna

'Đavolji izmet' gadno je zapahnuo prebendare i Crkvu

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Mijo Gabrić jaslice
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Mijo Gabrić
19.01.2018.
u 08:20
Poput dubrovačkog biskupa, prebendari su trebali objaviti i loše bilance i afere ne bi bilo
Pogledaj originalni članak

Premda se već mjesecima u crkvenim krugovima priča o „đavoljem izmetu“, financijska afera u Zagrebačkoj nadbiskupiji, tj. Zboru prebendara, izbila je u javnost tek ovih dana, kada su neki prebendari svoje presude odlučili proslijediti medijima. U cijeloj priči mnogo je toga nejasno. Na onoj prvoj razini svatko će se zapitati zašto se Crkva uopće bavi biznisom i dovodi se u takvu situaciju. No i Crkva, s druge strane, mora od nečega živjeti, pa je logično da poseže za mehanizmima zarade novca. Pritom mora biti umješna baš kao i svi ostali ovosvjetski biznismeni, tj. premazana svim mastima.

Po mišljenju nekih, to uopće nije posao za svećenike. Papa Franjo često govori o novcu i baš je on 2013. citirao prve crkvene oce, koji su još u 3. stoljeću, negdje oko 200. godine, rekli da je „novac đavolji izmet“! Na pitanje protiv koje se zapovijedi griješi kada se nešto čini za novac, papa kaže – protiv prve! „To je grijeh idolopoklonstva. Evo zašto: novac postaje idol kojemu se klanjaš. I zato Isus kaže, ne možeš se klanjati novcu i živom Bogu: ili jednom ili drugom!“, veli papa i potpuno je u pravu, jer, kako veli, „novac nas čini idolopoklonicima, našu dušu truje ponosom i postajemo opsjednuti beskorisnim stvarima te se kvarimo udaljujući se od vjere“.

Ali što s time, opet, kada i Crkva živi od novca? Možda upravo odgovor na to pitanje valja gledati u svjetlu pape Franje. Da, Crkva živi od novca, ali ga ne smije zamijeniti Bogom i ne smije postati bešćutnom tvornicom novca samo za svoje potrebe i za svoj luksuz. Prebendari su, u konkretnom slučaju, imali lošu poslovnu sreću, prema informacijama koje su izišle u javnost. “Đavolji izmet” gadno ih je zapahnuo i bacio loše svjetlo na Crkvu. No, bilo je projekata u kojima su bili uspješni, npr. u investiranju u Hrvatsko katoličko sveučilište. Tko zna, da su uspjeli u tom projektu, možda bi investirali u bolnicu ili vrtić. No, nisu. Trebali su, doduše, biti transparentniji i, poput dubrovačkog biskupa, i loše i dobre bilance objaviti na internetu. Tako ne bi bilo ni afere, ni smrada “đavoljeg izmeta”.   

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

MI
Mimizo
17:26 19.01.2018.

nećete nas okrenuti od katolićke crkve koja je uz narod bila svih ovih stoljeća zbog neke izmišljene afere mi znamo vrlo dobro tko upravlja medijima u Hrvatskoj nažalost

Avatar nisam_robot
nisam_robot
09:34 20.01.2018.

Kada ljevicar pise o necemu sto su ga ucili da mora mrziti...

BA
bakulušić
10:41 19.01.2018.

Za vrijeme trajanja kraljevine i obje Jugoslavije nije bilo "afera" oko Crkve koliko ih današnji "hrvatski" mediji proizvedu u godinu dana. Ovo je zaista vrhunac. Gladnim ljudima reći da su "popovi" ukrali p e d e s e t m i l i j u n a e u r a je zaista vrhunac! Nagrada HND-a ne bi trebala izostati. A uz nagradu i ova nova slikovnica.