AUSTRIA GOES ZRĆE

Austrijski mediji: Zarazilo se već 250 osoba, klaster se širi. Znanstvenik traži PCR test za povratnike

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Plaža Zrće u srcu sezone
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Plaža Zrće u srcu sezone
30.07.2021.
u 12:22
Dnevni list "Der Standard" izvještava o 8000 austrijskih posjetitelja festivala na Zrću
Pogledaj originalni članak

Dok novaljske vlasti tvrde da niti je u Novalju došlo 19.000 Austrijanaca, kako to izvještavaju austrijski mediji, niti su se masovno razboljeli, austrijski dnevni list Heute, ali i drugi austrijski mediji u petak izvještavaju o već 250 zaraženih povratnika u Austriju koji su bili na festivalu „Austria goes Zrće“, održanom od 17. do 24. srpnja na plaži Zrće na otoku Pagu.

Uz naznaku kako se klaster zaraze koronavirusom iz dana u dan sve više širi, dnevni list Der Standard izvještava o 8000 austrijskih posjetitelja festivala na Zrću te prenosi čuđenje direktora austrijske tvrtke New Generation Event & Touristik iz St. Martina u Mühlkreisu Martina Reitstättera, organizatora putovanja na festival u Zrće, o toliko velikom klasteru zaraze koronavirusom kod povratnika u Austriju. Reitstätter također opovrgava izjavu jedne Austrijanke koja je rekla da je kontrola pri ulazu bila „prilično slaba“, poručivši kako se organizator pri kontroli posjetitelja potpuno pridržavao „3-G pravila“ odnosno povjeravao potvrde jesu li osobe cijepljene, testirane ili su već preboljele koronazarazu.

Der Standard navodi kako je lista s popisom osoba koje su bile na festivalu u Hrvatskoj predana kriznom stožeru za borbu protiv koronavirusa i ministarstvu unutarnjih poslova. Dodaje kako će se nakon toga točno znati tko je sve bio i koliko je ukupno ljudi iz Austrije bilo na Zrću.

Mediji navode kako su to za Austrijance posebno važni podaci kako bi se povratnike moglo pozvati na PCR testiranje, a kod zaraženih slijediti njihove kontakte i tako spriječiti daljnje širenje COVID-19 zaraze Austrijom.

Među zaraženima, barem tako pišu austrijski mediji pozivajući se na pokrajinske krizne stožere, priličan je broj onih koji su cijepljeni s dvije doze cjepiva. Iz navedenih razloga austrijski medicinski stručnjak za okoliš Peter Hutter rekao je kako bi „za sve povratnike iz inozemstva, uključujući i one već cijepljene protiv COVID-19, trebalo uvesti obvezni PCR test“.

„Neće ići drukčije nego da se svaki putnik testira PCR testom“, istaknuo je Hutter.  Austrijski je stručnjak pohvalio domaću vladu koja je za putnike u zračnom prometu iz triju europskih zemalja, Nizozemske, Španjolske i Cipra, uvela od 3. kolovoza u zračnim lukama u Austriji obvezan PCR test.

„To pokazuje da se povratak u zemlju uzima ozbiljno“, ustvrdio je Hutter.

Austrijska državna Agencija za zdravlje i zaštitu hrane (AGES) ponovno apelira na sve Austrijance koji su bili na festivalu na Zrću da dođu na PCR testiranje kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze zemljom.  

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

Avatar Sand_dan_Glokta
Sand_dan_Glokta
13:07 30.07.2021.

Austrijancima ništa ne vjerujem. Prvo su optužili Hrvatsku za nekakva silovanja i tjednima pisali nekorektno, iako je bilo jasno da Hrvatska i Hrvati nemaju ništa s tim. Sad se "igraju brojkama" i naklapaju tko se gdje zarazio. ... Zaboeavljaju svoju pokvarenu ulogu u svemu u samim početcima, na skijalištima. VL je u njihovom vladništvu i njihov interes im je, očito, na prbom mjestu, jer i oni prenose neprovjereno i pokvareno. -Sve čitatelje izgubili, dabogda!

GP
gprskalo
12:43 30.07.2021.

Valjda bi Austrijanci trebali pisati kako su im toliki sugrađani neodgovorni da idu u tuđu zemlju necjepljeni i tamo šire zaraznu. Nije Hrvatska kriva što Austrijanci varaju svoju državu. Naravno, samo treba vidjeti tko si autori tekstova i u čijem su vlasništvu

Avatar salaso
salaso
12:38 30.07.2021.

Neko dan su pisali da ih je sa zrća došlo 19 000.....zarazilo se 250.....koliki je to postotak?....s time da ti zaraženi ko zna gdje su još bili...