ASSANGE NA PRVOM ROČIŠTU

Britanci odlučuju hoće li ga izručiti Sjedinjenim Državama: ‘Spasio sam brojne ljude’

Foto: Reuters
Assange
Foto: Reuters/PIXSELL
Uhićen Julian Assange
Foto: Reuters/PIXSELL
Uhićen Julian Assange
Foto: Reuters/PIXSELL
Uhićen Julian Assange
Foto: Reuters/PIXSELL
Uhićen Julian Assange
Foto: Reuters/PIXSELL
Uhićen Julian Assange
Foto: Reuters/PIXSELL
Uhićen Julian Assange
02.05.2019.
u 18:43
Ne želim biti izručen toj zemlji samo zato što sam se bavio novinarstvom, poručio je najpoznatiji zviždač
Pogledaj originalni članak

Samo dan nakon što mu je dosuđena zatvorska kazna u trajanju od 50 tjedana, vlasnik WikiLeaksa Julian Assange našao se jučer na prvom ročištu o izručenju Sjedinjenim Državama. Assange je na ročištu sudjelovao putem videolinka, a izjasnio se kako se ne slaže s izručenjem u SAD.

– Ne želim da budem izručen toj zemlji i to samo zato što sam se bavio novinarstvom koje mi je donijelo brojne nagrade i koje je spasilo brojne ljude – kazao je Assange sucu, koji je na prvom ročištu kazao da bi ovaj postupak mogao trajati vrlo dugo. Sljedeće je ročište zakazao za 30. svibnja.

Koštao ih 16 milijuna funti

Britanski sud Assangea je osudio na zatvorsku kaznu zbog toga što nije poštovao uvjete puštanja na slobodu uz jamčevinu 2012., već je otišao u ekvadorsko veleposlanstvo gdje se skrivao šest i pol godina, sve dok mu ekvadorske vlasti nisu oduzele pravo na politički azil. Dobio je gotovo maksimalnu kaznu, a sud je to obrazložio time što je zbog njega ekvadorsko veleposlanstvo trebala čuvati policija 24 sata dnevno, što je porezne obveznike koštalo oko 16 milijuna funti.

Skrivanjem u veleposlanstvu Assange je uspio izbjeći izručenje Švedskoj, gdje ga sumnjiče za više silovanja. Većina tih optužbi otišla je u zastaru. On sam je kazao kako ga Švedska zabrinjava manje od Sjedinjenih Država koje su protiv njega podigle optužnicu nakon što je objavio dokumente koje mu je dostavio bivši američki vojnik Bradley (danas Chelsea) Manning, koji su sadržavali delikatne i visokopovjerljive dokumente o ratovanju u Iraku i Afganistanu. No nije izvjesno za što sve SAD tereti Assangea.

Pomoćnica američkog državnog tužitelja Kellen Dwyer od suca u Alexandriji (dio Washingtona) zatražila je da kuvertu s optužnicom protiv Assangea ostavi zatvorenu zbog delikatnosti cijeloga slučaja. Ona je naglasila da će optužnica ostati tajna sve dok Assange ne bude izručen. No neki izvori tvrde da je Assange optužen na temelju Zakona o obavještajnoj djelatnosti, a jedna od optužbi mogla bi se ticati i teškog narušavanje američke nacionalne sigurnosti.

Ima nekih procjena da bi Assange, ako bude izručen SAD-u, mogao dobiti maksimalno pet godina zatvora, no, s druge strane, američki predsjednik Donald Trump za njega je zatražio strogu i tešku kaznu. Sam Assange i njegovi odvjetnici strahuju da bi mogao završiti u Guantanamo Bayu ako bude optužen za terorizam. U tom slučaju neće biti isključena ni smrtna kazna.

Duga i naporna pravna bitka

Upravo činjenica da je možda optužen za kazneno djelo za koje se u SAD-u dosuđuje i smrtna kazna, moglo bi spriječiti njegovo izručenje toj zemlji u kojoj je taj oblik kažnjavanja još uvijek legalan, dok je u Europi on izbačen iz nacionalnih zakonodavstava pa sve zemlje koje nemaju smrtnu kaznu zaziru od izručenja SAD-u ako ne dobiju izuzetno čvrsta jamstva da izručeni neće biti pogubljen. Stoga je vjerojatno da britansko pravosuđe neće tako olako izručiti Assangea Amerikancima, no njegovi odvjetnici tvrde da pred njima stoji duga i vrlo naporna pravna bitka.

Prvog čovjeka WikiLeaksa uz to podržavaju i brojni pristaše diljem Europe i svijeta koji su izašli na ulice kako bi mu dali podršku u njegovoj borbi protiv izručenja upozoravajući da on zbog onoga što je radio putem WikiLeaksa nikada nije trebao ni biti sudski gonjen.

Pogledajte Assangeov dolazak na sud u Londonu nakon uhićenja

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Hržić_Danijel
Hržić_Danijel
16:10 02.05.2019.

Neki dan su DAVIDU ICKEU zabranili premijeru filma RENEGADE u Los Angelesu, on otkriva i neviđeno više u svojim istraživanjima a film je njegovo cjeloživotno djelo koje bi sve i koje će sve razotkrit. Šta mislite zašto se cijela svjetska elita boji jednog "klauna,luđaka, eoretičara zavjera,klauna" ako je on lud i priča gluposti?? Nebi li mu se trebalo dopustit film i onda ismijavat i pobijat njegove teorije? Iz istog razloga Pernara ušutkavaju a i dečko je na youtubeu imao kanal koji je Pernarove govore i sve videe stavljao i OBRISAN JE!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:34 02.05.2019.

Nikad on vise nece vidjeti sunca.

SN
Snowman
15:18 02.05.2019.

Siromak, sta je od njega nastalo i to samo sto nam je "otvorio" okeka. I onda u nasim "velikim zapadnim demokracijama " pricaju po svijetu da se ovdje moze sve reci. Glupost