REAKCIJA

Ante Gugo: 'Čudna je borba za mir toleriranjem nasilja'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ante Gugo: 'Čudna je borba za mir toleriranjem nasilja'
12.06.2017.
u 11:50
Upozorio je kako je kratka granica između verbalne i fizičke agresije te je prozvao Centar za mirovne studije
Pogledaj originalni članak

Ne smiruju se strasti nakon što su državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić verbalno napali izgrednici na trajektu linije Split – Supetar i u supetarskoj luci te su sedmorica uhićena zbog narušavanja javnog reda i mira. Na Facebooku se obratio hrvatski novinar i publicist Ante Gugo

– U komunizmu su me zatvarali i proganjali zbog verbalnog delikta. Oni malo iskusniji sjetit će se članka 133 Kaznenog zakona SFRJ, pod čijim udarom su se mogli naći svi koji su željeli slobodno izraziti neki svoj politički stav, a koji se nije sviđao vladajućoj garnituri. Iz tih vremena ustalio se naziv "verbalni delikt", napisao je Gugo. 

Napisao je da ga vrijeđa što se verbalnim deliktom naziva verbalna agresija "muške rulje na ženu".

Prozvao je one koji uspoređuju izgrednike u Supetru s Vladom Gotovcem.

– Ovu primitivnu rulju, koja je napala sportašicu koja je Hrvatsku proslavila u svijetu, stavljati po opisu odgovornosti rame uz rame s pokojnim Vladom Gotovcem koji je trećinu svog života robijao zbog prava na slobodno izražavanje, više je nego gnjusno i neodgovorno – napisao je Gugo.

– Ovu verbalnu agresiju muške rulje na jednu ženu upotrebljavati za politikantske probitke, kao što danas rade neki saborski zastupnici SDP-a, toliko je jadno da je to teško i opisati. Podsjetio bih gospodu Glavaševića i Bauka da nisu tako reagirali kad je policija hapsila zbog vrijeđanja Milanovića u Kninu ili Ostojića u Splitu, da se nisu zalagali za slobodu izražavanja kad je policija privodila "konceptualne umjetnike" koji su intervenirali po plakatima Ive Josipovića. 

Upozorio je kako je kratka granica između verbalne i fizičke agresije te je prozvao Centar za mirovne studije.

– Zar neki ljudi u ovoj državi nisu svjesni da je vrlo kratak put od verbalne do fizičke agresije, a da se on najbrže prijeđe uz pomoć dvostrukih mjerila. Posebno je zabrinjavajuće priopćenje Centra za mirovne studije koji kritizira policijsku intervenciju protiv nasilnika. Čudna je borba za mir toleriranjem nasilja. Jadno je politiziranje u interesu jedne političke opcije pod krinkom nekakvog centra za mirovne studije. Rado bih im rekao da se srame, ali od crvene boje kojom su prekriveni taj sram se ionako ne bi vidio – zaključio je Gugo.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 54

Avatar Django
Django
12:58 12.06.2017.

Ma ljudi, Bauk je sa Brača. I Ostojić. Tko zna koliko članova obitelji je zbog ovoga završilo na hlađenju. Ne bune se oni zbog demokracije.

DU
Deleted user
12:43 12.06.2017.

Nevjerojatno nisko je spao esdipi kad krenuo politizirati ovaj slučaj do neslućenih visina - u momentu kad su glatko izgubili Split, na političkom planu. E to je za plakati, da više nisu neki faktor u Splitu - ne ta epizoda oko Janice Kostelić gdje se isprepliću mnoge stvari koje s dotičnom nemaju ama baš nikakve poveznice. Hajduk i SDP imaju zajedničko samo jedno - manjak rezultata... Dok je Milanović vrijeđao sve u 16, od žitelja Špičkovine, nastavnika eng. jezika, jadnog predavača povijesti koji mu se usudio suprotstaviti istinom o finskom građanskom ratu i još niz takvih prigoda - onda su šutjeli kao.... , e to ne smijem napisati. Kad se pak salva uvreda sasula na našu najbolju sportašicu, koja je za zbivanja u hrv. nogometu kriva koliko i meteorolog za vrijeme toga dana - e onda sve živo iz SDP ustalo na stražnje noge braniti pravo na vrijeđanje bez zakonskih sankcija. Jel može jadnije?

DU
Deleted user
12:52 12.06.2017.

Da li je tko pročitao i zapamtio onaj dio Janičine izjave da je sve prijavila policiji. Policija postupila po prijavi. Sudac osudio po Zakonu. I sve je OK. Ili nam takva pravna država ne odgovara i netreba.