BRZE PROMJENE

Plenković najavio strukturne reforme, ali još se čekaju konkretne mjere

31.12.2017.
u 20:34
Zdravstvo je najveći izazov za 2018., a još se ne znaju programi kojima bi se smanjio dug zdravstva i financijski uravnotežio sustav
Pogledaj originalni članak

Da je hrvatsko pravosuđe sporo, zdravstveni i mirovinski sustav pucaju pod pritiskom prevelikih rashoda u odnosu na prihode te da administrativne barijere nameću službenici kojima primanja ne ovise o kvaliteti rada, znamo od osnutka države, a na ta područja nas već desetak godina upozoravaju svjetske institucije. Zato nije iznenađenje da upravo u tim područjima svaka Vlada traži rješenje za reformske poteze. Promjene moraju biti brze kako bi bile učinkovite, a iz plana ministarstava za 2018. vidljivo je tek da pripremljeni programi mogu predstavljati tek mali pomak prema konačnom cilju.

Rezanje parafiskalnih nameta

Dobra turistička sezona i kontrola javnih financija te jača potrošnja građana ministru financija Zdravku Mariću omogućila je da u godini za nama ostavi najjači trag. Proveo je poreznu reformu koju je osjetio svaki građanin jer mu se povećala kupovna moć, a iduću godinu ide korak dalje. Rasterećenja u iznosu od 1,2 milijarde kuna uglavnom se tiče jeftinijeg kupovanja automobila i pomoći mikropoduzetnicima početnicima.

Poduzetnicima će pomoći i programi Ministarstva gospodarstva jer se planiraju nove mjere za rezanje parafiskalnih nameta, a iduće će godine biti i dvanaest natječaja za bespovratna sredstva iz fondova EU za poduzetnike ukupne vrijednosti 190 milijuna eura. Izostalo je ispunjavanje ključnog obećanja HDZ-a, a to je smanjenje opće stope PDV-a na 24 posto kako bi se Hrvatska isključila iz grupe zemalja s najvišom općom stopom PDV-a u Europskoj uniji. To se neće ni razmatrati u idućoj godini, već će se vjerojatno ostaviti za predizbornu godinu.

Obrazovanje nije usklađeno s potrebama tržišta rada, a radne snage nedostaje toliko da iduće godine uvozimo čak 32 tisuće stranih radnika. Resorno ministarstvo počinje s malim promjenama poput uvođenja obvezne informatike u 5. i 6. razrede osnovnih škola, a kurikulna reforma ide kao pilot-projekt u tri do pet posto.

Smanjuje se broj sudova

Mirovinski sustav preopterećen je novim i starim umirovljenicima do razine da se više od polovice mirovina isplaćuje trošenjem poreznih prihoda. Radni vijek morat će se produljiti, a kako bi se ispravila nepravda prema umirovljenicima koji odlaze u mirovinu propisat će se odgovarajući dodatak na mirovinu. Iduće godine započinje veća reforma sustava plaća u javnom sektoru, pri čemu se ukida dodatak od 0,5 posto na radni staž, a uvodi se 12 platnih razreda službenika, pri čemu će primanja službenika prvi put ovisiti o kvaliteti njihova rada. Ta će se reforma provući na nekoliko godina, ali je dobar korak u smjeru pojačanja efikasnosti državnog aparata. Zdravstvo će biti najveći izazov za iduću godinu, a u resornom ministarstvu još nisu predstavili programe kojima bi se smanjio dug zdravstva ni financijski uravnotežio sustav. Ključno je zadržati usluge za građane, ali racionalizirati troškove. Ministarstvo pravosuđa, koje ima zadatak učiniti to usko grlo učinkovitijim, pripremilo je reorganizaciju sustava pri čemu će se smanjiti ukupan broj sudova, a s druge strane povećati broj gradova u kojima postoje sudovi kako bi se sudovanje približilo građanima. Izazov će biti i povećati prihode ostvarene od korištenja državne imovine bilo privatizacijom bilo restrukturiranjem državnih tvrtki ili jačanjem kontrole nad korištenjem državne imovine.

katedrala polnoćka
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
katedrala polnoćka
katedrala polnoćka
katedrala polnoćka
katedrala polnoćka

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

HL
HV_LAKI102
21:42 31.12.2017.

Plenkoviceva vlada zasad radi dobro i velika je sreca da u ovim teskim vremenima Hrvatska nije u rukama SDP-ovih lesinara i hrvatomrzaca.

DU
Deleted user
20:45 31.12.2017.

Jedan u nizu besmislenih komentara, ispod naslova jedno veliko ništa! Rečeno može izreći svaki prosječni građanin bez velike pripreme i novinarskog talenta! A to vam je posao!

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
02:42 01.01.2018.

Ova vlada dobro radi i vjerujem da ce nesto napraviti a tko bi drugi. Dozivili smo SDP kartastrofu od vlade, koga imamo jos Pernara opsjednutog iluminatima i akademika Bulja najboljeg mobst strucnjaka, samo naprijed Plenkovicu!