RAT U EUROPI

Kaos u Hersonu nakon najave povlačenja Rusa?; Ukrajinci tvrde: 'Raznijeli su TV centar, pljačkaju, zlostavljaju ljude...'

Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Ukrainian serviceman speaks with a chaplain while a local resident rides a bicycle along a street in a village near Shihurivka
Foto: MURAD SEZER/REUTERS
Outages hit family living in the bombed out village near Kyiv
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
View shows a building destroyed during a Russian military attack in a village near Shihurivka
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Ante Kotromanović u studiju Večernjeg lista
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS
Local resident Serhii Tamara removes debris inside a house of her son, destroyed during a Russian military attack in the village of Novooleksandrivka, in Kherson region
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
People walk past a damaged building in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
A view shows a damaged building in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
A view shows a damaged building in Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
A man walks past the ruins of a destroyed building in Mariupol
Foto: MURAD SEZER/REUTERS
Outages hit family living in the bombed out village near Kyiv
Autori Vecernji.hr, Hina
10.11.2022.
u 23:35
Puno ljudske patnje i stradanja, izjavio je general Miley dodavši kako je vjerojatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine
Pogledaj originalni članak

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je rekao da je očigledno povlačenje Rusije iz Hersona "dio općeg obrasca" koji pokazuje da je Moskva "apsolutno izgubila zamah", ali je istaknuo da ih ne treba podcjenjivati.

Tijek događaja

23:26 - Lokalni ukrajinski mediji javljaju o kaosu u Hersonu nakon najave Rusije da će se povući iz grada. Ruske snage optužene su da su digle u zrak dio televizijskog centra, kao i da su oštetile infrastrukturu za grijanje i struju.

"Danas, tijekom dana, ruske su trupe digle u zrak centar za emitiranje televizije Herson", objavila je internetska stranica IMI, jedna od dvije novine koje su izvijestile o razvoju događaja. "Prema našim kontaktima [televizijski] toranj je ostao netaknut", dodaju.

Zamjenica ministra obrane Hanna Malyar rekla je da ruske snage također uništavaju komunikacijsku infrastrukturu.

"Ruska Federacija pljačka naše muzeje na privremeno okupiranim teritorijima, uklanja Wi-Fi iz domova i fizički zlostavlja naše ljude. To je beznadna civilizacijska zaostalost", napisala je na Telegramu.

U međuvremenu, guverner regije Herson imenovan od strane Ukrajine, Yaroslav Yanushevych, rekao je da su ruske trupe "odnijele javnu opremu, oštetile dalekovode".

Ukrajinske snage još nemaju pristup gradu i teško su stupile u kontakt s tamošnjim civilima danas, piše Sky News.

21:45 - Stručnjaci su podijeljeni oko toga planira li Rusija doista povući svoje snage iz grada Hersona. Moskovski ministar obrane Sergej Šojgu jučer je to objavio na nacionalnoj televiziji.  Bijela kuća je rekla da postoje neki znakovi da se ruske snage možda planiraju povući iz grada.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da to ne znači da se rat završava i dodao da Washington ne vrši pritisak na Ukrajinu da se uključi u pregovore s Rusijom.

21:40 - Ukrajina je oslobodila 41 naselje na jugu zemlje, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

21:00 - Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao da će rusko povlačenje iz Hersona trajati najmanje tjedan dana.

U opsežnom intervjuu novinskoj agenciji Reuters dotaknuo se i drugih tema. "Moskovske trupe postale su brutalnije i discipliniranije od imenovanja generala Sergeja Surovikina za zapovjednika ruskih invazijskih snaga", rekao je Reznikov.

Upitan je li se taktika Moskve promijenila pod generalom Surovikinom, rekao je da je. Rekao je da Rusija sada koristi "terorističku taktiku" protiv civila i kritične infrastrukture, koristeći krstareće projektile, raketne projektile i bespilotne letjelice.

"U Ukrajinu ne šalju jednu ili dvije rakete kao prije; koriste ih 40 dnevno i onda čekaju - pa opet, i opet", rekao je.

Ministar obrane rekao je kako ne vjeruje da bi Rusija upotrijebila nuklearno oružje u Ukrajini jer to ne bi bilo ni pragmatično ni praktično. Vladimir Putin je nagovijestio da bi upotrijebio nuklearno oružje ako bude potrebno za obranu Rusije, ali Reznikov je rekao: "Mislim da ga neće koristiti. Ali opet, kada za susjeda imate majmuna s granatom, morate procijeniti sve vrste rizika."

17:38 - Hrvatska cijeni nastojanja pape Franje da se zaustavi ruska invazija na Ukrajinu, a Zagreb će tu zemlju podupirati koliko god bude trebalo, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u četvrtak u Vatikanu. On se sastao s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom s kojim je razgovarao o ratu u Ukrajini i situaciji u jugoistočnoj Europi, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

"Pomno pratimo poruke i nastojanja Svetog Oca, pape Franje, da se zaustavi ruska invazija i brutalnost rata te iznimno cijenimo njegove snažne pozive na uspostavljanje mira“, rekao je Grlić Radman. Dodao je da će Hrvatska nastaviti pružati potporu Ukrajini koliko god to bude potrebno, navodi se u priopćenju.

Vezano za jugoistočnu Europu, ministar je istaknuo kako Hrvatska nastavlja snažno podupirati istinske europske aspiracije zemalja u susjedstvu te da pozdravlja preporuku Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Smatra kako su stabilnost i funkcionalnost te zemlje ključni za stabilnost regije te da je europska Bosna i Hercegovina ona u kojoj je osiguran pravedan izborni proces i jednaka zastupljenost svih triju konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti.

Među temama razgovora je bila i zaštita kršćana koji su u mnogim dijelovima svijeta i dalje ugrožena skupina te sloboda vjeroispovijesti. Hrvatska je jedan od osnivača Međunarodnog saveza za promicanje vjerskih sloboda i uvjerenja (IRFBA), multinacionalne platforme za zaštitu i unaprjeđenje slobode vjeroispovijesti.

16:40 - Ramzan Kadirov, predsjednik Čečenije, objavio je video koji je kasnije podijeljen na Twitteru, a brojni su se korisnici nakon što su odgledali snimku zapitali je li čečenski vođa pijan ili pod utjecajem droga. Naime, Kadirov je snimljen kako jedva otvorenih očiju mumlja u kameru o "svetom ratu" i poziva sve da mu se pridruže.

"Pozivam sve muslimane u Čečeniji, pridružite nam se, stvorimo zajedno bataljune i režime. Ja ću vas hraniti, naoružati i zbrinuti, vi se samo trebate boriti, braniti interese našeg voljenog proroka, Kur'an i državu" započeo je svoju poruku.

Prozvao je one koji se još nisu priključili ratu protiv "sotonista i fašista". "Svaka majka i svaki otac trebali bi poslati svoje sinove da brane interese kršćana i muslimana" smatra Kadirov. "Probudite se, muslimani, budite muškarci! Trebamo samo zauzeti europsku zemlju, sve dok nas na koljenima ne budu molili za oprost" rekao je.

"Ovo je sveti rat, ovo je sveti rat i ja sanjam da umrem u njemu, da ja i moja djeca umremo u njemu. Ovo je sveti rat ali mi nećemo umrijeti dok vas ne uništimo. Allah Akbar, moć pobjede je s nama a tko nije s nama bit će pod nama" završio je Kadirov svoju uznemirujuću poruku.

15:25 - Ruska državna novinska agencija RIA javlja da rusko nametnute vlasti u okupiranom Hersonu govore stanovnicima da je još uvijek moguće napustiti grad i prebaciti se na lijevu obalu rijeke Dnjepar, ali da to treba učiniti do privatnim sredstvima.

Vlasti koje je nametnula Rusija u regiji, za koju Rusija tvrdi da ju je anektirala, provodile su ono što su nazvale "evakuacijama", koje su vlasti u Kijevu opisale kao prisilne deportacije.

RIA je citirala Jekaterinu Gubarevu koja kaže da postoji mogućnost odlaska stanovništva s desne obale regije Herson.

''Ali to se sada može učiniti samo privatno. Sva događanja vezana uz organizirane odlaske su prekinuta, ne planiraju se nastaviti.”

14:51 - Bivši ministar obrane i vojni analitičar Ante Kotromanović u četvrtak je gostovao na Večernji TV-u gdje je analizirao aktualnosti rata u Ukrajini. Emisiju je vodila novinarka Lana Kovačević.

>> VIŠE OVDJE

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Ante Kotromanović u studiju Večernjeg lista

14:48 - Objavljene su nove snimke oslobađanja ukrajinske vojske, specifično kod mjesta Kiselivka koje se nalazi 15-ak kilometra sjeverozapadno do Hersona i nedaleko od zračne luke. 

14:45 - Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je na Twitteru kako je održao telefonski sastanak s novim britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

''Raspravljali smo o potpori Ukrajine i pomoći tijekom zimskih mjeseci. Također smo raspravljali o nastavku prođenja dogovora o izvozu žitarica i dogovorili stavove uoči važnih međunarodnih događaja'', naveo je.

14:15 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u četvrtak da se Rusija nalazi pod velikim pritiskom u Ukrajini nakon što je Moskva naredila povlačenje trupa iz južnog grada Hersona.

Govoreći nakon sastanka s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, Stoltenberg je rekao da će NATO sljedećih dana promatrati jesu li se Rusi doista povukli sa zapadne obale rijeke Dnjepar.

"Ono što je jasno jest da je Rusija pod velikim pritiskom i ako napuste Herson to bi bila još jedna pobjeda za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg novinarima nakon razgovora s novom premijerkom Meloni.

Dodao je da će NATO podržavati Ukrajinu "koliko god bude potrebno".

"Podrška bez presedana koju su saveznici u NATO-u, uključujući Italiju, pružili, svakodnevno donosi promjene na bojnom polju i ostaje ključna za napredak Ukrajine", rekao je novinarima.

Meloni, koja je prošlog mjeseca preuzela dužnost talijanske premijerke, rekla je da je njezina vlada i dalje predana obrani "teritorijalnog integriteta, suvereniteta i slobode Ukrajine".

12:34 - Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak upozorio je da ruske snage postavljaju mine u Hersonu, optužujući ih da ga pokušavaju pretvoriti u "grad smrti".

Na Twitteru je objavio:

''Ruske snage žele Herson pretvoriti u ''grad smrti''. Rusi postavljaju mine svugdje gdje mogu: u stanove, kanalizaciju... Topništvo na lijevoj obali planira pretvoriti grad u ruševine''.

''Evo kako izgleda ''ruski svijet'': Došli su, orobili, proslavili, ubili ''svjedoke'', ostavili iza sebe ruševine te otišli'', zaključio je.

12:09 - Njemačka je isporučila još vojne opreme Ukrajini, uključujući i izviđačke bespilotne letjelice, vozila MRAP, projektile i opremu za borbu protiv bespilotnih letjelica.

Isporuku je u četvrtak objavilo ukrajinsko vojno obavještajno tijelo, dok je ukrajinska državna televizija Ukrinform izvijestila da je Njemačka dosad dala vojnu potporu u vrijednosti od 1,5 milijardi eura.

10:39 - Britanska vlada priopćila je u četvrtak da je zamrznula imovinu u ukupnoj vrijednosti od 18 milijardi funti koje drže ruski oligarsi, drugi pojedinci i subjekti kojima su sankcionirani zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

"Nametnuli smo najoštrije sankcije ikada Rusiji i to onesposobljava njihov ratni stroj", rekao je član Vlade Andrew Griffith, prenosi Reuters.

“Naša poruka je jasna: nećemo dopustiti Putinu da uspije u ovom brutalnom ratu”

Britanija je do sada sankcionirala više od 1200 pojedinaca i više od 120 subjekata u Rusiji.

10:37 - Guverner Mikolajiva Vitalij Kim, objavio je kratko na svom Telegram profilu kako su se oglasile sirene u regiji.

10:34 - Ukrajinski 131. odvojeni izvidnički bataljun prvi je objavio snimke iz Snihurivke u Mikolajevskoj oblasti, koji bi mogao biti prva potvrda da je Ukrajina ponovno zauzela grad.

''Danas, 10. studenog 2022. godine, snage 131. zasebne izvidničke bojne oslobodile su Snihurivku. Slava Ukrajini!'' - objavljeno je na Twitteru.

10:30 - 'Međuizbori' koji su se održali početkom ovog tjedna u SAD-u goruća su tema u Moskvi.

Osim što je Jevgenij Prigožinj, poznat kao ''Putinov kuhar'', priznao kako se Rusija uplitala u američke izbore 2016., Rusi su mislili kako dolazi ''crveni val'' - i da će republikanci ostvariti odlične rezultate. U TV emisiji Večeri s Vladimirom Solovjovom raspravljalo se o međuizborima te povlačenju iz Hersona, a voditelj Solovjov uspio je to dvoje i povezati.

>> VIŠE OVDJE

9:47 - Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da njihove trupe spremaju se za povlačenje iz većeg dijela okupirane ukrajinske regije Herson u potezu koji je istovremeno ponižavajući, ali ni ne iznenađuje s obzirom razvoj događaja na tom području u posljednjim tjednima, piše CNN u svojoj analizi.

Ruski plan uključuje znači da su se odrekli tisuća četvornih kilometara koji su pod njihovom okupacijom od prvih dana invazije, te su formalno proglasili svojim teritorijem prije pet tjedana. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i general Sergej Surovikin održali su sastanak u srijedu u Moskvi gdje su pokušavali opravdati taj potez.

>> VIŠE OVDJE

7:55 - Ruski predsjednik Vladimir Putin neće sudjelovati na sastanku na vrhu G20 na Baliju idućeg tjedna, reklo je u četvrtak rusko veleposlanstvo za AFP, čime je otklonjena neizvjesnost u vezi s planovima kremaljskog čelnika.

"Mogu potvrditi da će (ministar vanjskih poslova) Sergej Lavrov voditi rusko izaslanstvo na G20. Program predsjednika Putina još se utvrđuje, možda će sudjelovati virtualno", rekla je Julija Tomska, ravnateljica protokola u ruskom veleposlanstvu u Indoneziji.

Ruska agencija RIA objavila je da bi se Putin mogao obratiti sudionicima samitu videolinkom. 

Ova vijest dolazi nakon višemjesečne neizvjesnosti u vezi s dolaskom ruskog predsjednika na sastanak na vrhu predsjednika država i vlada G20 koji Indonezija organizira 15. i 16. studenog.

7:05 - Administracija američkog predsjednika Joea Bidena neće dati Ukrajini napredne dronove unatoč molbama službenog Kijeva i dvostranačkog skupini Kongresa, što pokazuje na to kakvo je oružje Washington spreman poslati za obranu Kijeva.

Zbog te odluke Ukrajina neće dobiti ovu vrstu naprednog naoružanja kakvu Kijev traži već mjesecima. Razlog odbijanja je taj što je Pentagon zabrinut da bi isporuka bespilotnih letjelica Grey Eagle MQ-1C mogla eskalirati sukob i poslati poruku Moskvi da SAD osigurava oružje Ukrajini koje bi moglo gađati položaje unutar Rusije, rekli su američki dužnosnici i drugi ljudi upoznati s odlukom, navodi The Wall Street Journal.

Američki dužnosnici su isto tako zabrinuti kako bi ta tehnologija mogla biti ukradena, ali to nije bio glavni razlog odbijanja.

Glasnogovornik za kompaniju General Atomics koja proizvodi navedene dronove potvrdio je da je kompanija upoznata s odlukom, ali je odbio komentirati detalje.

6:40 - Američki visokopozicionirani general Mark Milley  ocijenio je kako je ruska vojska imala više od 100.000 poginulih i ranjenih vojnika u Ukrajini, dodavši kako su i ukrajinske oružane snage vjerojatno pretrpjele gubitke otprilike iste razine u tom ratu.

Puno ljudske patnje i stradanja, izjavio je general Miley dodavši kako je vjerojatno također i 40.000 ukrajinskih civila stradalo od početka ruske invazije na Ukrajinu  u veljači ove godine. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 118

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
11:37 10.11.2022.

“Rusija je osujetila ukrajinsku pobjedu povlačenjem prije toga.”

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
14:26 10.11.2022.

da, tako su naši susjedi vrli Cpbi pokušali napraviti od Hrvatske....državu duhova uništavajući, pljačkajući, ubijajući, itd Vukovar, Škarbrnju ..........

DU
Deleted user
13:46 10.11.2022.

E,narode moj,to su vam Rusi. Syebali su Mariupol,unistili sve sto je imalo vrijedno,ljude najprije otjerali u podrume,potom istjerali....sad se ponavlja ista prica sa minama u Hersonu,drugi scenario,ali barbarstvo ostaje barbarstvo