PLENKOVIĆ O MJERAMA

'Ako smo uspjeli prebroditi korona krizu, nećemo dopustiti da padne standard građana zbog energenata'

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Održana konferencija "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva"
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Vlada ograničava cijene goriva: Plenković otkrio kolika će biti cijena benzina i dizela idućih 30 dana
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Vlada ograničava cijene goriva: Plenković otkrio kolika će biti cijena benzina i dizela idućih 30 dana
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Održana konferencija "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva"
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Održana konferencija "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva"
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Održana konferencija "Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva"
Autori Vecernji.hr, Hina
16.10.2021.
u 12:19
Donijeli smo tu odluku da umirimo očekivanja i da se distributeri mogu organizirati, kazao je
Pogledaj originalni članak

Povodom održavanja konferencije 2. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u hotelu Sheraton, premijer Andrej Plenković dao je izjave za medije.

Na konferenciji je uručio odluke i ugovore iz mjera Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a u planu je i obilazak izložbenih stolova s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

- U ovakvom svijetu kojem živimo, poljoprivreda i energetika je izrazito važna. Vodeći računa o globalnim izazovima koji utjeću na budućnost poljoprivrede, svaki pogrešan korak utječe na njih i zato moramo voditi računa o njima, započeo je Plenković. 

Komentirao je i odluku o ograničavanju cijena goriva. 

- Mi smo u razgovorima stavljali pitanje cijena energenata u fokus, pričali smo sa susjedima o tome. Glede plina i struje, mi smo stabilni, bolji nego neki drugi oko nas. Glede cijena energenata, procijenili smo da smo imali velike poremećaje i morali smo djelovati intervencionistički, kazao je. 

- Sada smo tako procijenili s aspekta Vlade, ne zato što je to u filozofiji našeg političkog djelovanja, jer HDZ je desni centar, mi jesmo za tržište, za odgovornost pojedinca, za socijalno-tržišno gospodarstvo, već smo imali velike poremećaje poput krize Agrokora i covida, gdje smo morali djelovati intervencionistički. A ako smo prebrodili najveću zdravstvenu, ekonomsku, financijsku, pa onda posljedično moguću socijalnu krizu u proteklih 600 dana bez vala otpuštanja, niza stečajeva i socijalne frakture, s normalnim funkcioniram svih službi države, sa zadržavanjem investicijskog rejtinga i reputacije na domaćim i međunarodnim financijskim tržištima, s vrlo jasnim kalendarom pridruživanja europodručju, nećemo dopustiti da kao Vlada u momentu kad smo osigurali sredstva za gospodarski oporavak, dođe do pada standarda naših građana zbog cijene energenata, istaknuo je Plenković. 

- Donijeli smo tu odluku da umirimo očekivanja i da se distributeri mogu organizirati. Ako će cijena eskalirati, imat ćemo dodatne alate na raspolaganju. Nisu to kompanije koje ne mogu izdržati nekakav teret, nadodao je.

Ipak, nije htio komentirati iduće korake po tom pitanju.

- Kao što smo odluku donijeli prije dva dana, tako ćemo o idućim odlukama pričati kada će doći na red. Ne mogu ja sad tu gatati. Sad smo stabilni mjesec dana, polako, kazao je.

Prokomentirao je i prosvjed koji se prije nekoliko dana dogodio ispred stana ministra Vilija Beroša.

- Svi ti cirkusi su nepotrebni u situaciji kada je ova vlada reagirala tako primjereno i odgovorno. Kod nas su ostala zatvorena samo dva elementa: noćni klubovi i velika okupljanja, zato ja ne vidim razlog zašto bi netko išao kod Beroša doma. To je sve demokracija, kazao je. 

- Neka ljudi rade kako hoće, što im ja sad tu mogu. Nije inačen hrvatski narod nasilan, nema razloga za dramu, kazao je. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, odgovarajući na upit novinara u vezi visokih cijena goriva, kazala je da se poljoprivrednicima i ribarima sufinancira gorivo odnosno korištenje plavog dizela. Ocijenila je da su te potpore značajne te da  su prije nekoliko godina u mandatu ove Vlade i povećanje.

"Iako vam to zvuči samo kao floskula, mi doista uredno pratimo i analiziramo situaciju. Najbolje rješenje je poduprijeti sektor kako bi bio konkurentan i što više samostalno otporan na različite šokove koji se događaju, ali kao što vidite u svakoj reakciji iznalazimo načina zajednički u Vladi kako bi dodatno poduprli one koji imaju najveće poteškoće zbog nekog poremećaja. Nekad je to covid, nekad bolesti koje nisu još uvijek pronađene u Hrvatskoj ali su utjecale poput afričke svinjske kuge, sad je cijena stočne hrane, isto tako i energije", izjavila je.

U ovom trenutku, po njihovim analizama najpogođeniji je sektor stočarstva, posebice svinjogojstvo i peradarstvo, a ministrica je rekla da će Vlada poduprijeti cijelo stočarstvo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

Avatar berija1
berija1
13:59 16.10.2021.

Narod se buni , svaki dan njih desetak pravi perfomanse. Par facedoktora za savjetnike 🤗🤗🤩

ST
stefj
16:40 16.10.2021.

Premijerove riječi se ne mogu drugačije protumačiti nego da će opet dignuti plaće u javnim strukturama. Kao što nisu dozvoliti da padne standard onima na proračunu tokom pandemije, tako neće dozvoliti niti da na njih utječu nove, veće cijene... I tako, idemo prema uravnilovki, svi u državnu službu, koji ne žele, imaju cijeli svijet, no nisu dobrodošli ovdje... Budući da su plaće u proizvodnji skoro duplo manje nego one u javnim strukturama, nema nam druge za zatvorimo proizvodnju, pa nećemo imati taj problem. Takvi nam samo smetaju za statistiku... Iz aviona se vidi da ništa od reformi, dno EU-a nam je zagarantirano slijedeće desetljeće, vjerojatno i duže, a onda više ionako nikoga bitnog neće biti ovdje, pa neće niti biti važno. Samo državni aparat na novcima iz EU-a... Možda je to i cilj, tko će se bakčiti tu s proizvodnjom, privatnim sektorom, građanima, lakše je samo ići u Bruxelles moliti...

DU
Deleted user
14:43 16.10.2021.

Premijer se javio iz njihova paralelna svemira.