Skuplji auti i cigarete, jeftinija struja

Što nas čeka u novoj godini? Plaće idu gore, ali se i vraća inflacija

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Što nas čeka u novoj godini? Plaće idu gore, ali se i vraća inflacija
29.12.2016.
u 14:50
Trošarine poskupile cigarete i automobile, benzin će pogurati sve ostalo. No, pojeftinjuje struja
Pogledaj originalni članak

Građani su posljednje tri godine bili pošteđeni znatnijih poskupljenja zbog niza globalnih kretanja, no vjeruje se da trogodišnji predah od inflacije završava s 2016. godinom, a 2017. trebala bi donijeti prosječan rast cijena na godišnjoj razini od približno jedan posto.

Povratak inflacije uračunala je i hrvatska Vlada u svoj proračun pa bi s njome trebali računati i građani, s tom razlikom što će rast cijena proračunu donijeti dodatne kune, a građanima pad standarda.

Poskupljenje benzina već je lagano krenulo, cigarete će nakon nedavnog povećanja trošarina iduće godine ići gore još dva puta, vraćanje PDV-a u ugostiteljstvu dići će cijene po kafićima, no taj rast dijelom će kompenzirati pojeftinjenje struje za 10 posto te ostale robe koje će se od siječnja 2017. oporezivati nižom stopom PDV-a, ponajprije u poljoprivredi.

Godina bi većini zaposlenih koji zarađuju oko državnog prosjeka ili znatno iznad trebala donijeti i povećanje plaća, koje će se za niže plaće kretati od nekoliko kuna do nekoliko tisuća kuna za top radna mjesta.

Državnoj će upravi, počevši od 1. siječnja, kolovoza i studenog plaće rasti po 2 posto. Smanjuje se porez na nasljedstvo i promet nekretninama s 5 na 4 posto za sve osim za kupce prvog stana, kojima će država taj namet kompenzirati subvencijom kredita.

>> Evo što se sve mijenja s prvim danom 2017.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

TH
than
15:33 29.12.2016.

Sirotinji su uzeli da bi dali bogatijima. To je ukratko to.

KR
kresimirn
15:25 29.12.2016.

cek malo, znaci iz supljeg u prazno ? gdje je nestanak 300.000 ljudi sve u pravilu od 18-45godina, gdje je otvaranje novih radnih mjesta ? gdje je cista pravosuda ? dorha i sudstva ? gdje je parcelizacija ? gdje je neopoziva ostavka svih obnasatelja duznosti koji predoce plan i program a ne ispune ga ?

MA
macor
15:27 29.12.2016.

16. Država će plaćati pola rate stambenih kredita///A ne pise da je ovo rezervirano samo za 1 500 tih MLADIH do 45 godina.Sinovima i kcerkama politicara.