Korona diktatura

Zbog Orbanovog poteza reagiralo 13 europskih država: 'Duboko smo zabrinuti'

Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Zbog Orbanovog poteza reagiralo 13 europskih država: 'Duboko smo zabrinuti'
01.04.2020.
u 22:03
Legitimno je u ovoj situaciji usvajati izvanredne mjere zaštite građana, ali ne na uštrb demokracije
Pogledaj originalni članak

Legitimno je u ovoj situaciji usvajati izvanredne mjere zaštite građana, ali ne na uštrb vladavine prava, poruka je zajedničke izjave 13 EU država, Belgije, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Islanda, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Španjolske i Švedske, koja je objavljena večeras.

Iako je meta kritika Mađarska, gdje je jučer izglasan zakon koji premijeru Viktoru Orbánu daje izvanredne ovlasti, u tekstu se ne spominje ni ta država niti njezin čelnik. 

- U ovoj do sad neviđenoj situaciji,  legitimno je da države članice usvajaju izvanredne mjere s ciljem zaštite svojih građana i prevladavanja krize. Međutim, duboko smo zabrinuti zbog rizika od kršenja načela vladavine prava, demokracije i temeljnih prava zbog usvajanja određenih hitnih mjera - kaže se u izjavi.

Mjere trebaju biti ograničene na ono što je nužno, trebale bi biti privremene te proporcionalne, podložne redovitom nadzoru i poštivati ​​načela i obveze međunarodnog prava. Ne bi trebale ograničavati slobodu izražavanja ili slobodu medija, dodaju.

- Ovu krizu moramo zajednički prevlada i zajednički poduprijeti  naša europska načela i vrijednosti. Stoga podržavamo inicijativu Europske komisije za nadzor hitnih mjera i njihove primjenu kako bi se osiguralo poštovanje temeljnih vrijednosti Unije - zaključuju.

Mađarski premijer Viktor Orbán osigurao je sebi izvanredne ovlasti nakon što je parlament prihvatio tzv. "korona zakon", odnosno produljenje izvanrednog stanja bez jasno navedenog trajanja što će premijeru omogućiti vladanje  izvršnim uredbama. Zakon su kritizirali mnogi u Mađarskoj te izvan nje, videći u njemu kršenje vladavine prava i uvođenje "korona diktature".

Predviđene su kazne zatvora do pet godina za širenje lažnih vijesti o virusu ili mjerama vlade, a meta takvih optužba redovito su danas već rijetki neovisni mediji u Mađarskoj, upozoravaju kritičari.

No vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs odbacuje optužbe i kaže kako je zakon ipak vremenski ograničen jer ga parlament može opozvati kao uostalom i sama pandemija jer "će ona, nadajmo se, jednog dana završiti".

Danas ranije, predsjednik Europske pučke stranke Donald Tusk objavio je pismo članovima te političke obitelji u kojem događanja u Mađarskoj - "korištenje pandemije za izgradnju permanentnog izvanrednog stanja" smatra politički opasnim i moralno neprihvatljivim.

- Mnogi od vas, iako su kritizirali Orbána, nisu bili za izbacivanje Fidesza iz naše političke obitelji - poručuje Tusk te dodaje: - Sada imamo na pameti puno ozbiljnije stvari, pandemija je prioritet, ali uskoro će doći vrijeme kad ćete morati ponovno razmisliti o toj odluci. 

Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
22:18 01.04.2020.

Trinaest "EU" država 275 tisuća zaraženih, Mađarska 500 zaraženih, hahahahaha

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
22:17 01.04.2020.

poruka je zajedničke izjave 13 EU država, Belgije, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Islanda, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Španjolske i Švedske...ili te države ne znaju da Island nije EU država, ili to ne zna Island, ili to ne zna Sandra Veljković.

ZG
zvonimir.glasnovic.7
22:13 01.04.2020.

Orban je demokratski izabran predsjednik, u čemu je problem