novinarske nagrade

U samo jednoj godini čak tri 'Zlatna pera' večernjakovcima

Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
01.07.2019.
u 09:35
Ta nagrada tada nije mogla zaobići ni Večernjakova političkog izvjestitelja s domaćeg terena Franju Kiseljaka, kao ni Bogoljuba Lacmanovića koji je, kao dopisnik, izvještavao sa “stranog” terena, onog ruskog
Pogledaj originalni članak

O tome što je Večernji list značio 70-ih godina prošlog stoljeća, a bilo je to drugo desetljeće njegova “života”, i opet svjedoče osvojena brojna strukovna priznanja. Njih je u tih deset godina bilo – 12, jer su novinari Večernjeg lista nekad, u samo jednoj godini, osvojili i više njih, dva ili čak tri odjednom.

Baš početkom tog drugog Večernjakova desetljeća novinarska nagrada “Zlatno pero godine” za razdoblje 1969./1970. pripala je trojici naših bivših kolega: Danijelu Jeliniću, Ivanu (Ivi) Lajtmanu i Alojzu Ševčiku. Jelinić se proslavio kao rasni reporter, Lajtmanu bi pak poljoprivrednici mogli podignuti spomenik jer je upravo on pokrenuo znameniti Večernjakov tjedni prilog “Vrt” koji je u vrijeme svoga izlaženja stručnošću, savjetima i uputama bio nenadmašan novinsko-poljoprivredni priručnik, dok Ševčika pamtimo kao iznimno vrijednog i domišljatog karikaturista i posvećenog grafičkog urednika. A novinar, kazališni i književni kritičar Josip Pavičić u to je vrijeme “Zlatno pero godine” sebi i Večernjaku donio dvaput.

Ta nagrada tada nije mogla zaobići ni Večernjakova političkog izvjestitelja s domaćeg terena Franju Kiseljaka, kao ni Bogoljuba Lacmanovića koji je, kao dopisnik, izvještavao sa “stranog” terena, onog ruskog. Dodjela novinarskih nagrada za 1976./1977. opet je bila posebna jer “Zlatno pero” opet su osvojila dvojica večernjakovaca – Zlatko Franjić, vizionar koji je osmislio i pokrenuo Turističku patrolu, te Vojko Mužina. A da kraj ni ovog drugog desetljeća ne prođe bez isticanja Večernjeg lista zaslužni su vrsni novinar Stipe Jolić, inače i jedan od osnivača te poslije i dugogodišnji predsjednik Sindikata novinara Hrvatske, novinar i urednik Nenad Figenwald te legendarni Večernjakov fotoreporter Pavao Cajzek, naš Pablo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

BO
Bojnik
10:50 01.07.2019.

Pa novinari antihrvatskog HND se cascavaju nagradama i svatko dobije po neku.Nije da nije nezasluzeno....boze sacuvaj.Ima medu njima i onih koju su napisali dvije solidne kolumne,ili izvjestavali iz ratom porusene Koprivnice,i to dok su granate padale jos prosle godine.Zamislite samo koje muke je prosao novinar koji obrađuje temu VRT.A tek onaj sto je otputovao u Moskvu,odsjeo u hotelu sa najmanje 5 zvijezdica i izvjestavao o tipu koji je tri puta odlikovan ordenom narodnog heroja.Muke su to.Treba im dati nagrade,sto vise....tek toliko da speru sram kad prolaze pokraj radnika koji na 39 celzijanera asvaltiraju ceste.

Avatar Observer
Observer
11:32 01.07.2019.

Uocljive su naslovnice svih novina iz tog vremena , sto vise hvalospjeva "voljenom" diktatoru , to vise nagrada !

Avatar miyamoto
miyamoto
11:36 01.07.2019.

Bježite od odlikovanja i zlatnih medalja. Primatelj zlatne ili neke druge medalje živi u zabludi da je on poseban, počašćen i sl. Nisu svjesni da nose teret oko vrata. Danas postoje dućani gdje se prodaju trofeji i priznanja svih vrsta. Živite ponizno i samozatajno, poslikajte se nekada da ljudi ipak znaju kako izgledate i da ste živi. Al nemojte se hvaliti, medaljama svjetovnim, dobro uzgojenim kukuruzom, lijepim kadificama i malom fensi pudlicom