Ključne sekunde

Znanstvenici objavili: Kada umre, čovjek je toga svjestan!

Foto: Matija Topolovec/Pixsell
Znanstvenici objavili: Kada umre, čovjek je toga svjestan!
20.12.2020.
u 13:38
Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju znanstvenici.
Pogledaj originalni članak

Ljudski mozak još uvijek radi nakon što srce prestane, drugim riječima, mozak zna da ste mrtvi.  Pokazalo je to istraživanje provedeno na Sveučilištu Stony Brook School of Medicine u New Yorku. Osobe koje umru ipak ostaju još neko vrijeme svjesne svega što se oko njih događa, napominju znanstvenici. 

Oni koji su preživjeli srčani udar i "vratili se" nakon kliničke smrti, često svjedoče kako su znali što se oko njih događalo, čuli su i kada su liječnici proglasili vrijeme njihove smrti,odnosno, vrijeme kada im je srce prestalo raditi.

Voditelj istraživanja, liječnik Sam Parnia sa spomenutog Sveučilišta, pojasnio je kako se tijekom istraživanja pokazalo da osobe koje se "vrate u život", nakon tog iskustva, imaju pojačanu želju pomagati drugima.

"Opisivali su svoja iskustva kako su gledali liječnike i  medicinsko osoblje kako rade i pokušavaju ih spasiti, bili su svjesni svega", rekao je Parnia za LiveScience: 

Liječnici proglašavaju vrijeme smrti kada srce prestane raditi, no mozak je i dalje "živ". Kada se osobi sa zastojem srca daje umjetno disanje i masaža srca kako bi se vratila u život, mozak tada dobiva 50 posto potrebnog kisika, pojašnjava, što održava neke njegove funkcije.

Moždane stanice mogu biti aktivne još i satima nakon što srce prestane raditi, piše Daily Mail.

Što dulje pružate umirućem umjetno disanje i masažu srca, dulje će se održavati i ta djelomična moždana aktivnost, no na usporenijoj razini.

VIDEO: U zadnji tren izbjegla urušavanje: Samo sam čula pucketanje, sreća moja što sam uspjela iskočiti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 82

AN
angeorafael123
14:37 21.12.2020.

Smrt je samo vračanje k svijesti ili ti kraj igrice Života.Tada slijedi sređivanje računa.

BA
bardonkaldian
21:55 20.12.2020.

Koliko je ovo zastarjelo. O tom fenomenu se piše od 70ih godina, a bitna djela su objavili, s modernim pristupom,Pim van Lommel i Bruce Greyson oko 2010. Obojica su liječnici, bili su pristaše materijalističkog uobičajenog tumačenja-no napustili su ga. Sam Parnia isto radi na tom, godinama, no nije uspio doći do nekih jasnijih rezultata zbog složenosti pokusa i visokog stupnja smrtnosti pacijenata. On je ozbiljan istraživač, no za sada nije uspio dokazati materijalističju hipotezu (a bilo ih je oko 5, i odbačene su napretkom medicinske tehnologije).

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
14:51 20.12.2020.

Zamisli sve što postoji, sve, baš sve je ocean svijesti, usporedi ga sa oceanom na zemlji, on je slan zar ne, sastoji se od zrna soli? Prije rodenja smo dio tog oceana svijesti, radanjem se materijaliziramo, odvajamo kao jedinka baš kao zrno soli što postaje jedno jedino u sveukupnosti slanosti oceana kada ga iz njega izdvojimo, smrcu se vracamo "doma" postajemo sve što postoji-SAMA SVIJEST baš kao i zrno soli kad ga vratiš u ocean, stopi se s njim i postane dio njega! Dakle smrt ne postoji, samo promijenimo stanje svijesti, mozak je primopredajnik kojim rezoniramo sa sviješcu ali dobivamo fragmente a misaoni procesi ih sekvenciraju. Prosto ko pasulj :)