Novi napredak

Uspjeh znanstvenika u Frankfurtu – nova klinička ispitivanja protiv COVID-19

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus u svijetu
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
19.05.2020.
u 10:44
Američka tvrtka Moleculin Biotech posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2-DG. Najavili su pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta
Pogledaj originalni članak

Tim biokemičara i virologa na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije s SARS-CoV-2, virusom koji u ljudima izaziva COVID-19. Znanstvenici su testirali niz spojeva u laboratorijskim modelima i otkrili neke koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

Među njima su i dvije nove potencijalne terapijske strategije za tretmane COVID-19, poput lijeka koji blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin) na kojem su već započela klinička ispitivanja. Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je pokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokira glikolizu, važan metabolički put u širenju SARS-CoV-2 virusa. Američka tvrtka Moleculin Biotech posjeduje potencijalni lijek koji se zove WP1122, a djeluje slično kao 2-DG. Najavili su pripremu kliničkog ispitivanja na temelju rezultata iz Frankfurta. Znanstveni rad je objavljen u uglednom časopisu Nature, te je privukao znatnu medijsku pozornost (Welt, FAZ, Sat1, Science Daily, Fox News, Kurier, Süddeutsche Zeitung i drugih).

Video: Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

Dr Christian Münch, vodeći autor na radu i voditelj laboratorija na Institutu za biokemiju (IBC2), komentira: – Zahvaljujući tehnologiji mePROD koju smo razvili na IBC2, bili smo prvi put u mogućnosti pratiti stanične promjene nakon infekcije SARS-CoV-2. Činjenica da naši nalazi sada mogu potaknuti daljnja istraživanja u svrhu razvoja lijekova, definitivno je veliki pomak.

Profesor Jindrich Cinatl s Instituta za medicinsku virologiju objašnjava: – Uspješna uporaba tvari koje su komponente već odobrenih lijekova izvrsna je prilika u borbi protiv SARS-CoV-2. Te su tvari već dobro okarakterizirane, a znamo kako ih pacijenti toleriraju. U utrci s vremenom naš rad sada može dati važan doprinos tome da se odredi što obećava najbrži uspjeh.

Profesor Ivan Đikić, direktor Instituta za biokemiju (IBC2), naglašava: – Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti znanstvenika poput Christiana Müncha u našem institutu, kao i bliska suradnja biokemičara i virologa, pridonijeli su ovom uspjehu. Projekt je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe COVID-19.

Profesorica Sandra Ciesek, ravnateljica Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišne bolnice u Frankfurtu, objašnjava: – U ovakvoj kriznoj situaciji moramo se posvetiti novim putovima istraživanja. Suradnja između laboratorija Cinatl i Münch omogućila je brzo fokusiranje istraživanja na SARS-CoV-2. Dosadašnji nalazi izvrsna su potvrda ovakvog pristupa međudisciplinarne suradnje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar LisaAJ85
LisaAJ85
22:26 24.05.2020.

w​​w︅︆​​w​.​l​​​o︅︆ve​​︅︆​x​x​​.​c​︅︆l​u​b