HRVATSKA INOVACIJA

Detektor krvi – inovacija za bezbolnije pikanje

Foto: Darko Dobošić
detektor krvi
Foto: Darko Dobošić
detektor krvi
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
darko dobošić
20.11.2013.
u 19:33
Inovator Darko Dobošić za detektor krvi nagrađen je na salonu inovacija INOVA
Pogledaj originalni članak

Na 38. Hrvatskom salonu inovacija INOVA, koji se prošli tjedan održao u Zagrebu, nagradu za najbolji hrvatski izložak dobio je čakovečki inovator Darko Dobošić za projekt detektora krvi. Riječ je o uređaju koji se upotrebljava za određivanje mjesta ulaska igle u venu za ubrizgavanje lijeka ili vađenje krvi. Uređaj svojim svjetlosno-zvučnim signalom označava da je mjesto uboda omogućeno, čime se izbjegava višestruko pikanje u venu kada se krv ne može pronaći.

Dobošić, inače predsjednik Udruge inovatora Međimurja INOMA, objašnjava kako je na ideju za izum došao na osnovi osobnog iskustva, to jest posjeta ambulantama i bolnicama radi vađenja krvi i primanja lijeka.

– U tome je prednjačilo vađenje krvi kod moga sina, kada prvi put nije napravljen ubod na pravom mjestu nego je to trebalo napraviti još dva do tri puta, a to je značilo da je cijela ambulanta bila puna krikova, jauka, plača i stresa što, priznajem, nikako nije  bilo ugodno. Slično iskustvo imao sam i sam kada sam igrom slučaja završio u bolnici i gle, i meni su tražili žilu jer su slabe i nevidljive. Istražujući, došao sam do zaključka da gotovo svaki drugi čovjek, možda čak 70% ljudi, ima ista ili slična iskustva – rekao je Dobošić.

Uređaj je trenutačno u fazi prototipa i nalazi se na laboratorijskom ispitivanju kako bi se njegova funkcija osjetljivosti na različite tipove tkiva korigirala do krajnjih granica. Dobošić kaže da uređaj testira na sebi te će ga lansirati na tržište nakon što ispuni sve zahtjeve.

– Ni prodaja u svijetu neće biti gotovo nikakav problem – uvjeren je.

Hrvatska nema kapital predviđen za proizvodnju inovacija, kaže Dobošić, pa navodi da je veća vjerojatnost da će se detektor krvi proizvoditi u inozemstvu koje nudi nižu cijenu proizvodnje, a time i veći profit. Dobošić kaže kako mu je nakon ovog izuma velika želja pokrenuti vlastitu televiziju kako bi predstavio emisiju o inovacijama i gospodarstvu koja bi, uvjeren je, imala veliki odjek i utjecaj na gospodarstvo i smjer razvitka.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.