DRAGAN MLADENOVIĆ

VIDEO Direktor omladinske škole Crvene zvezde za Večernji: 'Sve ove godine učili smo od Dinama!'

Foto: Sport nedjeljom
VIDEO Direktor omladinske škole Crvene zvezde za Večernji: 'Sve ove godine učili smo od Dinama!'
18.03.2023.
u 22:19
Ono što je Dalić napravio, veliki je uspjeh. Pretpostavljam da je imao podršku saveza. Napravio je okosnicu momčadi koja dugo igra zajedno. Momčad je popunjavao s mladim igračima. Većina ih dolazi iz Dinama, a kasnije su oni stekli afirmaciju na međunarodnoj razini
Pogledaj originalni članak

Dragan Mladenović, bivši je srpski nogometni reprezentativac, koji je u karijeri, između ostalih klubova, igrao u Real Sociedadu, Crvenoj zvezdi i Glasgow Rangersima. Od 2015. godine na funkciji je direktora nogometne škole Crvene zvezde. S njim smo popričali u Španjolskoj. U zadnjih sedam godina, Crvena Zvezda je iz svoje škole proizvela igrača u vrijednosti od oko 40 milijuna eura...

- Ne zvuči loše, zavisi iz kojeg kuta gledamo. Stanje te 2015. godine nije bilo na razini koju taj klub zaslužuje. Uspjeli smo pomaknuti stvari s mrtve točke. Nisam zadovoljan do kraja jer puno je  talentirane djece u Srbiji, kao i kod vas u Hrvatskoj. Htio bih to dovesti na razinu na kojoj je zadnjih godina radio Dinamo - počeo je Mladenović.

Usporedbe radi, Zvezda je u istom razdoblju prije Mladenovićeva dolaska uprihodila četiri puta manje novca.
- Poboljšali smo novčanu nadoknadu kada su talenti u pitanju. Dosta je igrača otišlo u ozbiljne klubove kao što su Manchester City, Eintracht Frankfurt, Fiorentinu, Valenciju... Možemo puno bolje. Klub raste i pomičemo granice, a uvijek je opterećenje rezultatima.

S obzirom na povijesnu reputaciju Zvezde, ima li vaš klub monopol u Srbiji kada se dovode mladi igrači?
- Situacija je drugačija u odnosu na prošle godine. Ne dovodimo igrače bez cilja. Imamo oko 550 igrača u 22 kategorije, vodimo računa o kvaliteti treninga ali i o stvarima izvan nogometa.

Vaše omladinske selekcije zadnjih pet godina igraju Ligu prvaka. Sanja li se u Zvezdi neko novo-staro doba kada je klub više značio u europskom nogometu?

- Zvezda pomiče granice kada je srpski nogomet u pitanju. U zadnjih sedam godina igramo Ligu prvaka mladih. No, nikada nismo odigrali u najboljoj momčadi. Većina naših U19 igrača igra za drugu momčad i ti igrači nemaju pravo nastupa u Ligi prvaka. Ove godine smo nesretno izgubili od AZ Alkmaara koji je u osmini finala dobio Barcelonu i Real Madrid.

Kada govorimo o afirmaciji mladih igrača, Dinamo je na ovim prostorima bio nit vodilja svim klubovima. Koliko ste uzeli iz tog koncepta?

- Mi imamo sličan mentalitet. Ne uspoređujemo se sa Španjolcima ili Talijanima. Dinamo je napravio sjajan posao prodajom mladih igrača. To je donijelo puno benefita hrvatskom nogometu, na klupskoj i reprezentativnoj razini. To je posljedica svega što je Dinamo radio u svojoj školi. Imamo dobru suradnju s Dinamom, igrali smo dosta zajedničkih turnira. Probali smo pronaći zajedničko rješenje jer su u Dinamu i Zvezdi slični problemi. Sport ne poznaje granice i tim putem trebamo ići.

Postoji li neki Dinamov alat kojeg biste uzeli i kopirali u Zvezdu?

- Sigurno postoji. Na prvom mjestu je promocija mladih igrača u prvoj momčadi. Posljedica su milijunski transferi i tu Zvezda zaostaje za Dinamom.

Vjetar u leđa takvim ambicijama sigurno je činjenica što je Dragan Džajić, Zvezdina legenda, preuzela nogometni savez Srbije?

- Sigurno će doći do promjena. Džajić je veliko nogometno ime i čovjek s velikim iskustvom. Nadam se da će to znanje koje je pokazao u devedesetim godinama kada je sa Zvezdom postao prvak Europe, primijeniti ovaj put u organizaciju saveza. Treba se poklopiti dosta stvari i potrebno je vrijeme.

U Hrvatskoj se zadnjih mjeseci priča o mijenama u Dinamu i kroničnom problemu infrastrukture, a o kojim se problemima priča u Srbiji?

- Problem je glomazna liga. Šesnaest momčadi je previše. Moramo zaštititi svoje mlade igrače i ne smijemo dovoditi strance bez strategije.

Je li se smanjila tenzija u Srbiji nakon nastupa na SP-u u Kataru?

- Nas karakterizira to da su emocije velike kada je reprezentacija u pitanju. Dovoljna je jedna pobjeda da razmišljamo o tome kako trebamo biti prvaci svijeta, a jedan poraz da smo najgori. Naša reprezentacija ima sjajnih pojedinaca i izbornika velikog svjetskog nogometnog imena. Kvalificirali smo se na SP i to je bio uspjeh, posebice u kvalifikacijama biti ispred Portugala. Kasnije su se pojavile priče da smo možda spremni i za nešto više. Neke stvari treba promijeniti.

Dragan Stojković u reprezentativnu priču ušao je na poseban način. Koliko će on imati vremena?

- To nam je uvijek problem. Slijede kvalifikacije za Euro i imamo velike šanse. Treba čekati. Srbija dvadesetak godina nije sudjelovala na Euru. Povratak Srbije na europsku scenu svi nestrpljivo iščekujemo. Problem je možda ego među igračima. Treba stvoriti momčad koja u pravilu izbacuje pojedinca. Rijetko je obrnuto, osim ako to nije Messi u Argentini. Imamo momčad koja može biti na okupu sljedeće četiri godine, dobra nam je perspektiva.

Treba vam možda neka slična priča kao što je ona hrvatska sa Zlatkom Dalićem?

- Ono što je on napravio, veliki je uspjeh. Pretpostavljam da je imao podršku saveza. Napravio je okosnicu momčadi koja dugo igra zajedno. Momčad je popunjavao s mladim igračima. Većina ih dolazi iz Dinama, a kasnije su oni stekli afirmaciju na međunarodnoj razini.

U karijeri je Mladenović igrao s nekolicinom hrvatskih nogometaša, a jedno je ime posebno izdvojio...

- U Glasgow Rangersima sam bio s Dadom Pršom. On je u to vrijeme sa svojom obitelji, suprugom i majkom pomagao mojoj obitelji. Uživao sam u svakom trenutku. Dugo se nismo čuli, nadam se da je dobro. Poželio bih mu sve najbolje, nadam se da ćemo stupiti u kontakt - zaključio je Dragan Mladenović.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
23:27 18.03.2023.

Lep intervju, samo šteta što nije napisan na srpskom i ćirilici. Možda idući put…

VA
vapor
22:24 18.03.2023.

Normalno da ste učili od Dinama. Vi i mnogi drugi. I normalno je da će te za par godina reći da niste i da ste vi "oduvek..." što god.

CR
crnaguja1950
23:45 18.03.2023.

Bljuv.....al normalno,zvezda i rotor u istom članku,dva bratska klubića