DRAMA U FINALU

Mektić i Pavić se junački borili više od 4 sata i izgubili nakon drame petog seta

Foto: Matthew Childs/REUTERS
Wimbledon
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
Wimbledon
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
Wimbledon
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
Wimbledon
Foto: John Walton/PRESS ASSOCIATION
Pavi? i Mekti? pobjednici su Wimbledona u konkurenciji parova
09.07.2022.
u 21:50
U dramatičnom meču odlučivao je super tie-break petog seta, a Australci su u njemu slavili s 10:2, te tako stigli do pobjede 7:6, 6:7, 4:6, 6:4, 7:6
Pogledaj originalni članak

Hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić nisu uspjeli obraniti naslov wimbledonskih pobjednika u muškim parovima, u finalu ovogodišnjeg turnira svladali su ih Australci Matthew Ebden i Max Purcell sa 7-6 (5), 6-7 (3), 4-6, 6-4, 7-6 (2) nakon četiri sata i 10 minuta igre.

Zlatni olimpijci iz Tokija tako su ostali na jednom zajedničkom osvojenom "grand slam" naslov, Wimbledonu prošle godine. Mektiću je to i jedini naslov u ovoj konkurenciji, dok Pavić još ima i Australian Open 2018. s Oliverom Marachom te US Open 2020. s Brunom Soaresom. Za Ebdena i Purcella je ovo prvi "grand slam" naslov, ranije ove godine su igrali finale Australian Opena koji su izgubili od Kokkinakisa i Kyrgiosa.

Foto: Matthew Childs/REUTERS
Wimbledon

Nakon dramatičnih pobjeda u polufinalima u kojima su oba ova para spašavala meč-lopte, Mektić i Pavić jednu, a Ebden i Purcell čak pet, hrvatska i australska kombinacija i u finalu su odigrale dramatičan i vrlo izjednačen susret. Posebno priznanje zaslužuje Mate Pavić koji je igrao s frakturom kosti u podlaktici desne ruke, ali usprkos tomu niti jednom nije izgubio servis kako u polufinalu tako i u finalu.

Tijekom prva dva seta nije viđen niti jedan "break", a parovi su podijelili "tie-breakove". U prvom setu Mektić i Pavić su kod rezultata 2-2 imali tri prilike za oduzimanje servisa suparnika, ali Purcell je svaki put odlično servirao te su te prilike otišle u nepovrat. Prvih 10 poena u odlučujućoj, 13. igri osvojili su parovi koji su bili na servisu da bi kod rezultata 5-5 Purcell pogodio vrhunski retern na Mektićev servis što je Australcima bilo dovoljno za osvajanje prve dionice meča.

Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
Wimbledon

Uloge su se u potpunosti promijenile u drugom setu u kojemu su Ebden i Purcell imali dvije vezane "break-lopte" u prvoj igri na servis Mektića koje su ostale neiskorištene, da bi "tie-break" otišao na stranu hrvatske kombinacije. Prvi "mini-break" Mektić i Pavić su ostvarili za vodstvo 4-2, da bi kod 6-3 iskoristili prvu od tri vezane set-lopte sjajnim reternom Mektića.

Poneseni osvajanjem seta naši su igrači u prvoj igri treće dionice stigli i do prvog "breaka" u meču iskoristitvši i dekoncentraciju australskog para. Ebden je kod izjednačenja promašio lopticu kada je imao "zicer" na mreži, da bi Purcell na "break-loptu" napravio dvostruku servis pogrešku. Tu rano stečenu prednost Mektić i Pavić suvereno su držali sve do trenutka kada su kod vodstva 5-4 imali servis za set. Tada su Australci počeli daleko bolje reternirati te su čak stigli i do jedne "break-lopte" i to nakon spašene tri set-lopte. Srećom, nisu ju iskoristili da bi Mektić i Pavić realizirali svoju petu set-loptu.

Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS
Wimbledon

Mogli su Mektić i Pavić možda i slomiti otpor suparnika u prvoj igri četvrtog seta kada su imali dvije nove prilike za oduzimanje servisa, ali Ebden i Purcell nisu dopustili da se ponovi scenarij iz trećeg seta. Uslijedio je veliki pritisak Australaca poglavito na servis Mektića koji je ipak uspio zadržati svoj početni udarac za 1-1, ali ne i za 5-5. U toj se igri sjajnim reternima istaknuo Purcell pa se otišlo u odlučujući peti set.

Kada su Mektić i Pavić stigli do "breaka" sjajnim reternima na Purcellov servis za vodstvo od 3-2 činilo se kako su nadomak obrane naslova. No, Australci se nisu predavali, još jednom su nanizali seriju vrhunskih reterna na Mektićev servis i vratili izgubljeni servis za poravnanje na 4-4. Vjerojatno ključni trenutak dogodio se u sljedećoj igri kada su Mektić i Pavić stigli do 15-40 na servis Purcella, tada je pavić pogodio odličan lob retern, ali je zatim došlo do nesporazuma naših igrača na mreži, obojica su krenula na istu loptu i propustila priliku za novu prednost i servis za meč.

Pobjednika je tako odlučivao produženi "tie-break" petog seta kojim su u potpunosti dominirali Australci. Purcell je pogodio dva sjajna reterna, prvog na servis Pavića, a drugog na servis Mektića za veliku prednost od 5-2 što je, čini se, "slomilo" našu kombinaciju, pa su Australci osvojili i preostalih pet poena za konačni trijumf.

TIJEK MEČA

Ebden/Purcell - Mektić/Pavić 2-2 u setovima

Prvi set: 7:6 (5)

Drugi set: 6:7 (3)

Treći set: 4:6

Četvrti set: 6:4

Peti set: 7:6 (2)

Pogledajte video

Emocije slomile Gorana: 'Dražen je igrao sa mnom u finalu Wimbledona, pričao sam s njegovim posterom!'

'Otac mi je prije meča kao i obično donio hrpu novina, uvijek sam ih volio čitati. Tada mi je prvi put u životu donio magazin Košarka. Pitao sam ga koji vrag mi to donosi, nikada prije to nisam kupio. I ja listam, kad u sredini Draženov poster. Iščupao sam ga i zalijepio na zid. Pomislio sam: “Dragi moj prijatelju, ovo nešto znači.” Kao da je Dražen došao tamo i rekao mi: “Jesam li ja morao doći tu kao poster na zidu da ti konačno to osvojiš?”

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Bud Humski
Bud Humski
19:37 09.07.2022.

Cuj ovog bisera... "Pavić i Mektić preokretom u tie-breaku izborili treći set"! Treci set bi se igrao i da su Pavic i Mektic izgubili drugi.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
23:30 09.07.2022.

Šteta! Čestitam na odličnoj igri.

DU
Deleted user
20:20 09.07.2022.

Bravo Rybakina!!! Nevjerojatno da je još prije ovog meča dubla, na istom terenu, Ruskinja u finalu osvojila Wimbledon, a da to VL to nije objavio.