Sankt Peterburg
Sankt Peterburg
Sankt Peterburg

Top 5 činjenica koje niste znali o St. Peterburgu

14. 05. 2018. u 12:09
Sankt Peterburg nekoliko je puta mijenjao ime.

1. Sankt Peterburg ima najviše pjesama o sebi od svih ruskih gradova. Tamo su živjeli pisci Aleksandar Sergejevič Puškin, Vladimir Nabokov i Fjodor Mihajlovič Dostojevski, skladatelj Petar Iljič Čajkovski kao i plesač i koreograf Mihael Barišnjikov. Njihovi domovi pretvoreni su u muzeje.

2. Ruske bijele noći doživjet ćete u Sankt Peterburgu tijekom svibnja, lipnja i srpnja. Sunce zalazi u ponoć, a ponovno izlazi oko tri sata.

3. Sankt Peterburg nekoliko je puta mijenjao ime. Od 1914. do 1924 zvao se Petrograd, od 1924. do 1991. bio je Lenjingrad, a tad mu je vraćeno prvotno ime. Taj grad ima 600 mostova, 70 kazališta, 300 muzeja i 80 glazbenih festivala.

Sankt Peterburg

4. Katedrala sv. Izaka se gradila 40 godina, od 1818. do 1858. godine. Katedrala teži 300.000 tona, a njena kupola je prekrivena čistim zlatom i nikad nije bila restaurirana.

5. Sankt Peterburg je prijestolnica kave u Rusiji, postoji mnogo kafića s velikim izborom vrsta kave. Šalicu kave platit ćete oko 10 kuna, a čašu pive oko 15. Ulaznice za kazališta i muzeje stoje oko pedesetak kuna.

Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo
pogledajte na vecernji.hr
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".