KRENULO MU

Tko je nasljednik Nike Kovača? Sa ženom vodi sportski dućan, a predviđaju mu velike stvari

Foto: DPA/Pixsell
Niko Kovač
Foto: DPA/Pixsell
Niko Kovač
Foto: Firo/DPA/PIXSELL
Luka Jović i Niko Kovač
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL
Niko Kovač
Foto: DPA/Pixsell
Niko Kovač Ante Čović
20.02.2020.
u 22:17
“Hansi Flick predodređen je za posao glavnog Bayernova trenera i idealan je za tu poziciju“, napisao je u Kickeru Jupp Heynckes, najuspješniji Bayernov trener u zadnjih tridesetak godina.
Pogledaj originalni članak

Derbi osmine finala Lige prvaka protiv Chelseaja trebao je biti pozornica za Niku Kovača (48), ali splet okolnosti iznjedrio je drugo kadrovsko rješenje za Bayernovu klupu. U studenom je njegov dotadašnji pomoćnik Hans-Dieter Flick (54) promaknut u glavnog trenera nakon što je momčad pod Kovačem odigrala nekoliko loših partija u Bundesligi.

Iako je prošlog proljeća unio dva nova komada srebrnine u trofejnu salu u münchenskom Säbener Straßeu, bivši je hrvatski izbornik ostao pod prismotrom klupske vrhuške, posebno tijekom lošijih izvedbi sredinom jeseni. Napokon, sporazumno je razriješen dužnosti poslije “petarde” kod Eintrachta i pada na četvrto mjesto. Usred špekulacija o dolasku velikih imena, Bayern se opredijelio za svog bivšeg veznog igrača iz druge polovice osamdesetih.

Ubacio Bavarce u višu razinu

Ono što je trebao biti kratkotrajan angažman 54-godišnjaka, prerastao je u posao do kraja sezone jer pod njegovim je vodstvom Bayern stao na noge i dobio iduće četiri utakmice bez primljenog gola, uključujući derbi protiv Dortmunda s nokauterskih 4:0. Herr Flick ubacio je Bavarce u višu brzinu i do kraja polusezone zabilježio pobjede u četiri petine utakmica, u usporedbi s Kovačeve dvije trećine prije otkaza. Predsjednik Bayerna, legendarni Karl-Heinz Rummenigge, pozdravio je učinak novog trenera:

– Mi u Bayernu vrlo smo zadovoljni radom Hansija Flicka... Pod njim kao glavnim trenerom stvari su se na terenu izvanredno odvijale u pogledu kvalitete igre i ostvarenih rezultata...

Pod Flickom, Bayernove su linije bliže jedna drugoj i povezanije, a obrana stabilnija. Momčad održava kompaktnu formaciju kad nastoji osvojiti loptu na tuđoj polovici i nudi manje prostora protivniku za stvaranje prilika. Pod Kovačem Bayern je dopuštao 10,2 udarca po susretu, da bi Flick brojku sveo na osam. Unaprijedio je momčadsku igru, koja se činila napuklom.

Rođen 1965. u romantičnom Heidelbergu, Flick se nogometno afirmirao u Sandhausenu između 1982. i 1985. kada ga je Bayern lansirao u Bundesligu. S Bavarcima je u pet sezona odigrao 137 natjecateljskih utakmica i osvojio četiri naslova prije nego što je 1990. prešao u Köln. Na Rajni se borio s ozljedama, koje su presudile njegovoj karijeri nakon samo dvije sezone.

Upisao se u trenersku školu i proveo četiri godine na klupi amaterske Victorije Bammental, da bi 2000. preuzeo mali Hoffenheim i orkestrirao njegov uspon iz četvrte u treću ligu. Jednu je sezonu radio u stožeru Giovannija Trapattonija u Red Bull Salzburgu prije nego što je primio poziv koji mu je promijenio život. U kolovozu 2006. javio mu se nitko drugi nego Joachim Löw, koji je mjesec ranije naslijedio Klinsmanna kao njemački izbornik.


Počasni građanin Bammentala

Tandem Löw – Flick koji je tada stvoren izazvao je dosta čuđenja jer je to bio prvi put da ni izbornik ni njegov pomoćnik nisu bili seniorski reprezentativci. Unatoč toj manjkavosti u životopisu, dvojac je poveo elf prema jednoj od najuspješnijih era u povijesti. Poslije finala Eura 2008., trećeg mjesta na SP-u 2010. i polufinala Eura 2012., Nijemci su u Brazilu 2014. godine potukli sve izazivače i četvrti put podigli trofej svjetskog prvaka. Za zasluge u trijumfu reprezentacije Flick je proglašen počasnim građaninom Bammentala, gradića u kojemu živi sa suprugom Silke i vodi sportski dućan.

Otkad je odstupio s mjesta Löwova pomoćnika do siječnja 2017. radio je kao sportski direktor u Njemačkom nogometnom savezu (DFB) i potom proveo dvije i pol godine izvan nogometa, sa ženom je vodio dućan dok ga prošlog ljeta Bayern nije angažirao kao Kovačeva asistenta. Još ne možemo dodati onu frazu, “a ostalo je povijest”, no netko jako relevantan predviđa Flicku velike stvari na trenutačnom radnom mjestu.

“Hansi Flick predodređen je za posao glavnog Bayernova trenera i idealan je za tu poziciju“, napisao je u Kickeru Jupp Heynckes, najuspješniji Bayernov trener u zadnjih tridesetak godina.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.