Amerikanci otpali

Šuker smjestio Niki, gauči su mu važniji od azzurra!

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Šuker smjestio Niki, gauči su mu važniji od azzurra!
22.10.2014.
u 11:30
Presudila je bolja financijska ponuda, zato su gauči bili prvi izbor za predsjednika HNS-a
Pogledaj originalni članak

Još 11. studenoga predsjednik HNS-a Davor Šuker, preko službene stranice Saveza (na kojoj ta izjava više ne postoji) odaslao je ovo prigodno slovo:

– Iznimno mi je drago što smo postigli dogovor s kolegama iz Američkog nogometnog saveza. Znamo svi što je povijesna utakmica 1990. značila za Hrvatsku i hrvatski nogomet, tada je sve krenulo i ovim susretom ćemo lijepo obilježiti gotovo četvrt stoljeća od tog ogleda. Amerikanci su odlična reprezentacija, nogomet je tamo u velikoj ekspanziji i ovo će biti sjajna promocija i za američki i za hrvatski nogomet – referirao se Šuker na dogovor s Amerikancima za prijateljski sraz zakazan za 12. studenoga.

Deset dana nakon ove svečane objave dogodio se rijetko viđeni preokret: Šuker je "gurnuo kroz noge" Amerima i dodao – Argentincima! Prijateljski ogled sa svjetskim doprvakom igrat će se 12. studenoga u Londonu, navodno na West Hamovu Upton Parku, dok su se izdriblani Amerikanci okrenuli novome suparniku, Kolumbiji.

Izbornik se ne javlja

Osim gore navedene smjehotresne izjave, još je nekoliko apsurda Šukerova nagloga zaokreta. Najprije, to što nitko u Savezu nije znao da predsjednik pregovara s Argentincima, ni izvršni predsjednik Vrbanović ni direktor reprezentacija Jozak! Obojica su još preksinoć bila iznenađena objavom Argentinaca. Narodski bi se to reklo – lud zbunjenoga...

No, najgore jest što o Šukerovoj akciji nije bio obaviješten ni najvažniji čovjek, izbornik Niko Kovač, čiji je mobitel u Salzburgu jučer zvonio do iznemoglosti.

Naime, prije nekoliko dana izvršni predsjednik Vrbanović kazao nam je kako je Niko s veseljem prihvatio meč s Amerikancima, dakle nešto slabijim suparnikom, kako bi u njemu isprobao igrače koji nisu dobivali prostor u kvalifikacijskim utakmicama. Planirao je prvu garnituru (Srna, Modrić, Rakitić, Mandžukić, Olić, Perišić...) dovesti u Zagreb i pripremati je za kvalifikacijski sraz s Talijanima 16. studenoga u Milanu. Međutim, okolnosti se sada znatno mijenjaju i izbornik, stavljen pred gotov čin, nema izbora želi li sačuvati obraz: morat će u četiri dana s najjačom postavom odigrati dvije jake utakmice. U manjemu vremenskome razmaku nego što ga je imao na SP-u između Brazila i Kameruna.

Ispada da je Šuker zapravo smjestio svome pulenu Kovaču (vjerojatno se zato izbornik nije ni javljao na telefon) pridajući prijateljskoj utakmici s gaučima veću važnost nego kvalifikacijama s Talijanima. Ne treba biti previše mudar da bi se zaključilo kako je financijska ponuda Argentinaca bila izdašnija od američke, a plasman na EP ionako ne ovisi o ishodu utakmice protiv azzurra. U Francusku smo se praktički već plasirali... Navodno je dogovor s Argentincima postignut u Americi, gdje je predsjednik Šuker na zasluženom odmoru.

Vrijede 455 milijuna eura

Tako ćemo 12. studenoga, na trošnom zdanju Upton Parka, na kojemu je maestralni Šuker svojedobno zabijao za čekićare, svjedočiti spektaklu: Messi protiv Modrića, Di Maria protiv Rakitića, Rojo protiv Mandžukića, Mascherano protiv Brozovića...!

Argentina je drugoplasirana reprezentacija sa svjetske rang-liste, vrijedna čak 455 milijuna eura, vodi je bivši trener Barcelone Tata Martino. Gauči su ovaj mjesec odigrali dvije prijateljske utakmice: od Brazilaca su poraženi 0:2, a potom su mišiće pokazali na Hong Kongu, 7:0. Tri dana nakon sraza s Hrvatima igraju prijateljsku s Ekvadorom...

Lako je njima, ne moraju se tući za bodove, nemaju nikakvoga pritiska. A kako će iz svega isplivati naš Niko?

>> HNS potvrdio: Hrvatska će u Londonu igrati protiv Argentine

Pogledajte na vecernji.hr